Mazurek ponczowy

Fot. Agata Jakubowska / AG

Składniki

  • 8 żółtek
  • 100 g cukru pudru
  • sok oraz skórka otarta z 1 cytryny
  • 5 białek
  • 40 g mąki
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • 2-3 łyżki rumu
  • 300 g dżemu morelowego

 

Biały lukier:

  • 2 białka
  • 200 g cukru pudru
  • sok z cytryny do smaku

 

Do dekoracji:

  • 150 g masy marcepanowej

 

Sposób przygotowania

Żółtka ucieramy z cukrem, sokiem i skórką cytrynową, łączymy z ubitą na sztywno pianą z białek, dosypując po trochu przesianą mąkę. Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w 160°C przez ok. 30-40 min. Po upieczeniu przekrawamy ciasto na dwa równej grubości placki, skrapiamy je rumem, przekładamy dżemem, składamy i odstawiamy, aby dżem stężał. Robimy lukier. Białka wlewamy do naczynia, wsypujemy cukier, ucieramy na gładką masę, doprawiając sokiem. Lukrujemy wystudzone ciasto. Na końcu dekorujemy je różyczkami ulepionymi z masy marcepanowej.

ZOBACZ WIDEO

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX