Kolorowe mazurki wielkanocne

Junona Lamcha
Nasze wyobrażenie o mazurku: kruchy spód i ciężka polewa. Dekoracje z bakalii, słodycz i przepych Bizancjum. A tymczasem... Tymczasem wielkanocny mazurek może być lekki, kolorowy, zabawny i bezpretensjonalny
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Mazurek lincki

Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g migdałów
  • 175 g cukru
  • 8 żółtek
  • 100 g mąki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • piana ubita z 2 białek
  • 1 słoik konfitury z ananasa
  • tłuszcz do wysmarowania formy

 

Lukier:

  • 1 opakowanie białego lukru
  • 2 łyżki mielonego (rozmrożonego) szpinaku
  • 1 opakowanie gotowych kwiatków z cukru do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Ucieramy masło na pianę. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i zmielone migdały oraz cukier. Ucieramy dalej, dodając po jednym żółtku i łyżce mąki. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową i pianę z białek. Połową masy wykładamy natłuszczoną okrągłą blachę (śr. 24 cm), smarujemy wierzch konfiturą, a na nią wykładamy resztę ciasta. Pieczemy około 40 min w 160°C. Robimy lukier według przepisu na opakowaniu i łączymy go ze szpinakiem. Oblewamy mazurek lukrem, ozdabiamy kwiatkami z cukru.

1
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Mazurek malinowy

(2 mazurki)

 

Składniki

  • 500 g mąki
  • 70 g masła
  • 250 g migdałów + 2 garście do dekoracji
  • 120 g cukru
  • 4 ugotowane żółtka
  • 1 surowe żółtko
  • 1 słoik marmolady malinowej

 

Polewa malinowa:

  • 250 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki śmietanki
  • 3-4 łyżki soku malinowego

 

Sposób przygotowania

Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej masło i siekamy wszystko nożem. Migdały sparzamy, obieramy ze skórki, bardzo drobno siekamy. Dodajemy do mąki wraz z cukrem, przetartymi przez sitko ugotowanymi żółtkami i żółtkiem surowym. Szybko zagniatamy ciasto. Jeśli składniki nie chcą się skleić, możemy dodać odrobinę wody. Schładzamy przez 1 godz. Dzielimy je na 4 równe porcje i wałkując formujemy równe, kwadratowe, cienkie placki. Układamy je na natłuszczonej blasze. Pieczemy ok. 30 min w 160°C. Placki studzimy i przekładamy marmoladą malinową (z dwóch placków robimy jeden mazurek). Przygotowujemy polewę: masło ucieramy z cukrem, śmietanką i sokiem malinowym. Smarujemy mazurki polewą i ozdabiamy obranymi migdałami. Ciasto będzie najlepsze po dwóch dniach od przygotowania, kiedy skruszeje.

2
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Mazurek ponczowy

Składniki

  • 8 żółtek
  • 100 g cukru pudru
  • sok oraz skórka otarta z 1 cytryny
  • 5 białek
  • 40 g mąki
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • 2-3 łyżki rumu
  • 300 g dżemu morelowego

 

Biały lukier:

  • 2 białka
  • 200 g cukru pudru
  • sok z cytryny do smaku

 

Do dekoracji:

  • 150 g masy marcepanowej

 

Sposób przygotowania

Żółtka ucieramy z cukrem, sokiem i skórką cytrynową, łączymy z ubitą na sztywno pianą z białek, dosypując po trochu przesianą mąkę. Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w 160°C przez ok. 30-40 min. Po upieczeniu przekrawamy ciasto na dwa równej grubości placki, skrapiamy je rumem, przekładamy dżemem, składamy i odstawiamy, aby dżem stężał. Robimy lukier. Białka wlewamy do naczynia, wsypujemy cukier, ucieramy na gładką masę, doprawiając sokiem. Lukrujemy wystudzone ciasto. Na końcu dekorujemy je różyczkami ulepionymi z masy marcepanowej.

3
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Mazurek warszawski

(2 mazurki)

 

Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g migdałów
  • 200 g cukru
  • jajek
  • 200 g mąki
  • 3 cm kawałek posiekanej laski wanilii
  • skórka otarta z pomarańczy lub cytryny
  • masło do wysmarowania formy

 

Po 1/4 łyżeczki:

  • utłuczonych goździków
  • cynamonu
  • gałki muszkatołowej

 

Lukier:

  • pomarańcza
  • 250 g cukru w kostkach
  • 1/4 szklanki wody

 

Do dekoracji:

  • pestki słonecznika
  • kolorowe drażetki
  • kolorowe lukry w tubkach

 

Sposób przygotowania

Ucieramy masło na pianę (najlepiej w ma-kutrze), dodajemy sparzone, obrane ze skórki, a potem zmielone migdały i cukier. Cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku  i podsypujemy mąką. Do starannie utartej masy dodajemy przyprawy i skórkę z cytrusów. Zagniatamy ciasto. Przekładamy je do 2 natłuszczonych prostokątnych foremek (17 x 24 cm). Pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 160°C. Robimy lukier. Sparzoną pomarańczę osuszamy. Pocieramy kostkami cukru o pomarańczę. Cukier zalewamy wodą, gotujemy gęsty syrop, stale mieszając. Zdejmujemy z ognia i ucieramy przez ok. 20 min, rozprowadzając sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Przestudzone mazurki smarujemy lukrem. Dekorujemy zgodnie z upodobaniem.

4
Więcej na ten temat: ciasto, mazurki, serniki, wielkanoc