Kotlety mielone na 6 sposobów

Dorota Próchniewicz
Mielone z kalafiorem i kapustą pekińską

Mielone z kalafiorem i kapustą pekińską (Fot. Jarosław Madejski)

Za oknem już prawie wiosna, możemy śmiało wprowadzić parę zmian w banalny przepis na kotlet mielony
1 z 6
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Mielone z kalafiorem i kapustą pekińską

(dla 2-3 osób)

 

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonego kalafiora
  • 10 dag pekińskiej kapusty
  • 30 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • jajko
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki prażonych pestek dyni
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania

Kalafiora gotujemy, a następnie lekko rozgniatamy widelcem. Kapustę kroimy na cienkie paseczki. Mieszamy z mięsem, jajkiem, bułką, pestkami dyni i przyprawami. Formujemy kotlety, panierujemy je w bułce i smażymy.

2 z 6
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Mielone z cukinią i szczypiorkiem

(dla 2-3 osób)

 

Składniki

  • cukinie
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 30 dag mielonego mięsa z indyka
  • 1 czerstwa kajzerka, wcześniej namoczona w mleku
  • 1 duże jajko
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania

Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Dodajemy do mięsa razem z jajkiem i kajzerką. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Posiekaną dymkę podsmażamy na maśle. Dodajemy do masy, mieszamy. Formujemy małe kotlety, panierujemy w bułce i smażymy.

3 z 6
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Mielone z marchewką i czerwoną soczewicą

(dla 2-3 osób)

 

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 2 średnie marchewki
  • 3 łyżki manny kaszy
  • 2-3 łyżki czerwonej soczewicy
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu
  • tymianku
  • szczypta mielonych goździków
  • 30 dag mielonego mięsa wieprzowo- wołowego
  • 1 duże jajko
  • bułka tarta zmieszana z kaszą manną (w proporcji 3:2) i przyprawiona cynamonem (do panierowania)
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy startą marchew, soczewicę, kaszę, wlewamy nieco wody, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Następnie przykrywamy, aby warzywa i kasza wchłonęły całą wodę. Gdy przestygną, dodajemy je do mięsa. Wbijamy jajko i wyrabiamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w panierce i smażymy.

4 z 6
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Kotlet mielony z selerem i ogórkiem kiszonym

(dla 2-3 osób)

 

Składniki

  • 30 dag mielonego mięsa wieprzowo- wołowego
  • 1 duże jajko
  • 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku
  • 2 małe, ugotowane do miękkości korzeniowe selery
  • 1 kiszony ogórek
  • 2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka estragonu
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • tarta bułka do panierowania
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania

Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą kajzerkę i rozgniecione widelcem selery, osączonego, startego na tarce ogórka (może być ze skórką), musztardę, sól, pieprz, estragon. Wyrabiamy. Posiekaną cebulę szklimy na oleju i dodajemy do masy razem z natką. Po ponownym wymieszaniu formujemy kotlety. Panierujemy w tartej bułce i smażymy.

5 z 6
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Kotlet mielony z papryką

(dla 2-3 osób)

 

Składniki

  • 1 czerwona, pieczona papryka
  • 1 czerwona papryka marynowana
  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • po 1/2 łyżeczki ostrej papryki i tymianku
  • sól
  • mąka kukurydziana do panierowania
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania

Paprykę siekamy i dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy tartą bułkę, olej, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz przyprawy. Wyrabiamy, formujemy kotlety (np. w zabawne kostki), panierujemy w mące, smażymy.

6 z 6
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Z pieczarkami i serem

(dla 2-3 osób)

Składniki

  • 30 dag mielonego mięsa wieprzowo- wołowego
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 10 dag żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 20 dag małych pieczarek
  • kawałek pora
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

Do mięsa dodajemy jajko, bułkę, śmietanę, starty ser, doprawiamy i wyrabiamy. Na oleju podsmażamy pokrojone na cienkie plasterki pieczarki i pora, pokrojonego w talarki. Dodajemy do reszty, mieszamy, wyrabiamy kotlety, panierujemy je i smażymy.

Więcej na ten temat: kotlety mielone, wieprzowina, wolowina