Kotlety mielone na 6 sposobów
Mielone z kalafiorem i kapustą pekińską (Fot. Jarosław Madejski)
Mielone z kalafiorem i kapustą pekińską
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 1 opakowanie mrożonego kalafiora
- 10 dag pekińskiej kapusty
- 30 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 jajko
- 3 łyżki tartej bułki
- 3 łyżki prażonych pestek dyni
- 1 łyżeczka kminku
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- sól, pieprz
- bułka tarta do panierowania
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Kalafiora gotujemy, a następnie lekko rozgniatamy widelcem. Kapustę kroimy na cienkie paseczki. Mieszamy z mięsem, jajkiem, bułką, pestkami dyni i przyprawami. Formujemy kotlety, panierujemy je w bułce i smażymy.
Mielone z cukinią i szczypiorkiem
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 2 cukinie
- 1 pęczek szczypiorku
- 30 dag mielonego mięsa z indyka
- 1 czerstwa kajzerka, wcześniej namoczona w mleku
- 1 duże jajko
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki masła
- bułka tarta do panierowania
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Dodajemy do mięsa razem z jajkiem i kajzerką. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Posiekaną dymkę podsmażamy na maśle. Dodajemy do masy, mieszamy. Formujemy małe kotlety, panierujemy w bułce i smażymy.
Mielone z marchewką i czerwoną soczewicą
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju
- 2 średnie marchewki
- 3 łyżki manny kaszy
- 2-3 łyżki czerwonej soczewicy
- po 1/2 łyżeczki cynamonu
- i tymianku
- szczypta mielonych goździków
- 30 dag mielonego mięsa wieprzowo- wołowego
- 1 duże jajko
- bułka tarta zmieszana z kaszą manną (w proporcji 3:2) i przyprawiona cynamonem (do panierowania)
- tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy startą marchew, soczewicę, kaszę, wlewamy nieco wody, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Następnie przykrywamy, aby warzywa i kasza wchłonęły całą wodę. Gdy przestygną, dodajemy je do mięsa. Wbijamy jajko i wyrabiamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w panierce i smażymy.
Kotlet mielony z selerem i ogórkiem kiszonym
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 30 dag mielonego mięsa wieprzowo- wołowego
- 1 duże jajko
- 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku
- 2 małe, ugotowane do miękkości korzeniowe selery
- 1 kiszony ogórek
- 2 łyżki musztardy
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanej natki
- tarta bułka do panierowania
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą kajzerkę i rozgniecione widelcem selery, osączonego, startego na tarce ogórka (może być ze skórką), musztardę, sól, pieprz, estragon. Wyrabiamy. Posiekaną cebulę szklimy na oleju i dodajemy do masy razem z natką. Po ponownym wymieszaniu formujemy kotlety. Panierujemy w tartej bułce i smażymy.
Kotlet mielony z papryką
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 1 czerwona, pieczona papryka
- 1 czerwona papryka marynowana
- 40 dag mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
- 1 duże jajko
- 3 łyżki tartej bułki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- po 1/2 łyżeczki ostrej papryki i tymianku
- sól
- mąka kukurydziana do panierowania
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Paprykę siekamy i dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy tartą bułkę, olej, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz przyprawy. Wyrabiamy, formujemy kotlety (np. w zabawne kostki), panierujemy w mące, smażymy.
Z pieczarkami i serem
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 30 dag mielonego mięsa wieprzowo- wołowego
- 1 duże jajko
- 3 łyżki tartej bułki
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 10 dag żółtego sera
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 20 dag małych pieczarek
- kawałek pora
- bułka tarta do panierowania
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Do mięsa dodajemy jajko, bułkę, śmietanę, starty ser, doprawiamy i wyrabiamy. Na oleju podsmażamy pokrojone na cienkie plasterki pieczarki i pora, pokrojonego w talarki. Dodajemy do reszty, mieszamy, wyrabiamy kotlety, panierujemy je i smażymy.