Dania wielkanocne. Sprawdzone przepisy świąteczne

Piotr Bikont,
26.03.2015 07:49
A A A
Polska szynka, prawosławna pascha, żydowski pekelflajsz i  hinduski chutney. Jest jak na dawnych polskich Kresach: świąteczne potrawy trwają tu w przykładnej, ekumenicznej zgodzie

Fot. Agata Jakubowska / AG

Składniki

 

Ciasto:

  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 500 g mąki
  • ok. 150 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g masła

 

Sposób przygotowania

Robimy marynatę: obieramy i wyciskamy czosnek, ucieramy imbir, mieszamy przyprawy z sosem sojowym. Polędwiczki przekrawamy wzdłuż na połówki. Każdy kawałek smarujemy marynatą i ciasno układamy w płaskim naczyniu. Odstawiamy na parę godzin (najlepiej na cały dzień). Drożdże rozcieramy w garnuszku z łyżką cukru, dodajemy 2 łyżki mąki i trochę ciepłego mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka solimy i ucieramy z łyżką cukru do białości. Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy podrośnięte drożdże (garnuszek przepłukujemy resztą mleka i też wlewamy je do mąki), dodajemy utarte żółtka i wyrabiamy, aż ukażą się pęcherzyki i ciasto zacznie odstawać od ręki. Wtedy stopniowo wlewamy roztopione ciepłe masło i jeszcze raz dobrze wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia w ciepłym miejscu. Polędwiczki wyjmujemy z marynaty, osączamy i podsmażamy z każdej strony na gorącym oleju. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm, kroimy w 6 prostokątów. Układamy na każdym kawałku połówkę polędwiczki, a obok niej z obu stron połówki surowej łodygi selera, przekrojonej wzdłuż. Owijamy nadzienie ciastem, smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 30 minut w temp.200oC.

 

Pesto z rzeżuchy

 

Składniki

  • ziemniak
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g sera grana padano lub parmezanu
  • garść rzeżuchy
  • garść ziaren słonecznika
  • 150 ml oliwy
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Gotujemy ziemniak, siekamy natkę, wyciskamy czosnek i ścieramy na tarce ser. Dodajemy rzeżuchę, ziarna słonecznika i oliwę. Dokładnie miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy do jajek na twardo i zimnych mięs.

Zobacz także
Komentarze (7)
Zaloguj się
  • avatar

    nilpferd13

    Oceniono 13 razy 7

    Panie Bikont!!!
    Na stronie glownej gazety czytam:
    """"9 sprawdzonych przepisow na Wielkanoc. Dania tak pyszne, ze wszyscy zapomna o bigosie""""
    Klikam i czytam:
    """Dania wielkanocne. Sprawdzone przepisy świąteczne""""
    Niech i tak bedzie..
    Ale prawdziwy szok przezylam, kiedy przeczytalam o WIELKANOCNYM BIGOSIE...
    Zyje juz dosc dlugo, prowadze dom, gotuje...
    Nie slyszalam nigdy, aby ktokolwiek gotowal bigos na Wielkanoc...
    Oczywiscie mozna wszystko ugotowac...
    ale nie znam "tradycji" gotowania bigosu na Wielkanoc...

  • avatar

    janzygmunt

    Oceniono 12 razy 6

    Drogi Panie Piotrze!
    Szanuję i podzielam Pana pasje kulinarne, ale profesjonalistą to Pan jednak nie jest. Na Boga, nie umie Pan ugotować jajka na twardo! Te nieapetyczne zielone obwódki żółtek to znak, że gotował je Pan za długo. Bo ten moment, kiedy żółtko już jest ścięte ale jeszcze nie zielone a białko jeszcze nie gumowate, jest bardzo krótki. Nawet jajko na twardo wymaga wiedzy i precyzji.
    Pozdrawiam.

  • avatar

    nilpferd13

    Oceniono 2 razy 2

    """""Robimy domowy majonez (przepis na str. 43). """""
    Tak pan Bikont napisal w "przepisie" na jajak mimoza...
    Szukam tej strony 43...
    Cenisz dobre dziennikarstwo????
    Bardzo cenie!

  • avatar

    aggula3

    Oceniono 1 raz 1

    Robiłam kiełbasę marynowaną w sosie sojowym . Pycha !

  • avatar

    gintautas

    Oceniono 16 razy -10

    dzielenie sie jajkiem to jakis dosc dziki i nowy zwyczaj,na wielkanoc nie moze byc zuru-to potrawa wielkopostna.na wschodzie podaja wspanialy barszcz wielkanocny- a biala kielbasa to zupelne doly spoleczne.

  • avatar

    jul-ako

    Oceniono 26 razy -18

    Przepis wygląda znakomicie. Myślę, że dobrze się tu sprawdzi biała kiełbasa indykpolu. Ma gładką strukturę, która będzie się delikatnie rozpływała w ustach pod skorupką panierki i jest delikatna w smaku, więc dobrze będzie się komponowała z przyprawami.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX