Ciasta wielkanocne: mazurki, baby wielkanocne i serniki

Magazyn Kuchnia
Dawniej, gdy rosły wielkanocne baby, milkły rozmowy - uważano, że hałas może im zaszkodzić. Dziś już się tak nie przykładamy, choć wciąż nie wiadomo, dlaczego czasem baba nam "siada", a sernik się kruszy. Może ciasto prócz dobrego przepisu, potrzebuje jednak czegoś więcej? Na wszelki wypadek mówmy szeptem...
Fot. BBS Fot. BBS

Mazurek różany

Składniki

  • jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki konfitury z róży
  • 120 g migdałów
  • 60 g tartej bułki
  • masło do smarowania papieru
  • gotowe pomady (różowa i biała) do lukrowania
  • konfitura z agrestu lub porzeczek do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Jajka ucieramy z cukrem i konfiturą z róży, dodajemy zmielone migdały i przesianą bułkę tartą, całość dokładnie mieszamy. Masę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej pergaminem natłuszczonym masłem, wstawiamy na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C i lekko zapiekamy, po czym odwracamy blachę, papier delikatnie zwilżamy wodą i zdejmujemy. Mazurek lukrujemy różową pomadą, a z białej robimy kratę. Ozdabiamy owocami z konfitury.

1
Fot. BBS Fot. BBS

Puchowa baba

Składniki

  • 500 g (ok. 3 szklanek) mąki
  • 250 ml mleka
  • 70 g drożdży
  • 10 żółtek
  • 150 g cukru
  • 25 ml rumu
  • 150 g masła
  • sól
  • 150-200 g rodzynek
  • masło do smarowania formy

 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy rozczyn. Odważamy 250 g mąki, przesiewamy ją i sparzamy wrzącym mlekiem, a gdy przestygnie, dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ubijamy żółtka z cukrem do białości, dodajemy do nich resztę przesianej mąki oraz rozczyn. Wyrabiamy ciasto, a gdy zacznie odchodzić od ręki, dodajemy rum, roztopione, schłodzone masło i szczyptę soli. Nadal wyrabiamy. Na koniec dodajemy umyte, osączone i posypane mąką rodzynki. Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej masłem formy (powinno zająć połowę jej objętości), przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto w formie urośnie, wkładamy je do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy 50-60 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone (po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Babę możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.

2
Fot. BBS Fot. BBS

Sernik wiedeński

Składniki

  • 500 g tłustego, niekwaśnego białego sera
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • jajek
  • 50 g rodzynków
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 laski wanilii
  • masło i tarta bułka do formy

 

Sposób przygotowania

Ser i ziemniaki (bez skórki) mielimy dwukrotnie w maszynce. Ucieramy na pianę masło z cukrem. Cały czas ucierając, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i po łyżce zmielonego sera z ziemniakami. Sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę. Wymieszane z mąką i proszkiem bakalie dodajemy razem z pianą do masy serowej. Dodajemy także drobno pokrojoną wanilię i delikatnie, ale bardzo dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy i pieczemy 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 160-180°C.

3
Fot. BBS Fot. BBS

Keks makowy

Składniki

  • 250 g maku
  • jajek
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki bułki tartej, masło do smarowania formy
  • cukier puder do posypania, ew. bakalie

 

Sposób przygotowania

Sparzony mak dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mak i bułkę tartą. Mieszamy, następnie dodajemy białka ubite na sztywną pianę i ponownie, delikatnie mieszamy. Do ciasta możemy dorzucić trochę bakalii. Ciasto wkładamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200-220°C. Upieczony keks posypujemy cukrem pudrem.

4
Fot. BBS Fot. BBS

Pascha waniliowa

Składniki

  • 300 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 500 g tłustego, niekwaśnego białego sera
  • 6 żółtek jaj ugotowanych na twardo
  • garść migdałów
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki wiśni z konfitury do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Cukier z masłem ucieramy do białości. Ser z żółtkami dwukrotnie mielemy w maszynce. Do masy cukrowo-maślanej dodajemy po łyżeczce zmielony ser i ucieramy, dopóki masa nie stanie się idealnie gładka. Dodajemy sparzone, obrane i drobno posiekane migdały oraz drobno pokrojoną wanilię. Dokładnie utartą paschę zawijamy w lnianą ściereczkę i odstawiamy na kilka godzin, by obciekła. Następnie wkładamy do formy, obciążamy okrągłą deseczką lub talerzykiem (o mniejszej średnicy niż rant formy), na to stawiamy jeszcze jakiś ciężki przedmiot i zostawiamy na noc w lodówce. Przed podaniem paschę dekorujemy wiśniami.

5
Więcej na ten temat: babka, ciasto, mazurek, sernik, wielkanoc