Ciasta wielkanocne: mazurki, baby wielkanocne i serniki

Magazyn Kuchnia
18.04.2014 09:00
A A A Drukuj
Dawniej, gdy rosły wielkanocne baby, milkły rozmowy - uważano, że hałas może im zaszkodzić. Dziś już się tak nie przykładamy, choć wciąż nie wiadomo, dlaczego czasem baba nam "siada", a sernik się kruszy. Może ciasto prócz dobrego przepisu, potrzebuje jednak czegoś więcej? Na wszelki wypadek mówmy szeptem...

Fot. BBS

Składniki

  • jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki konfitury z róży
  • 120 g migdałów
  • 60 g tartej bułki
  • masło do smarowania papieru
  • gotowe pomady (różowa i biała) do lukrowania
  • konfitura z agrestu lub porzeczek do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Jajka ucieramy z cukrem i konfiturą z róży, dodajemy zmielone migdały i przesianą bułkę tartą, całość dokładnie mieszamy. Masę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej pergaminem natłuszczonym masłem, wstawiamy na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C i lekko zapiekamy, po czym odwracamy blachę, papier delikatnie zwilżamy wodą i zdejmujemy. Mazurek lukrujemy różową pomadą, a z białej robimy kratę. Ozdabiamy owocami z konfitury.

Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX