Baby wielkanocne - krajowe i światowe

Junona Lamcha
Pieczenie babki wymaga sporo uwagi i doświadczenia, bo ciasto nie zawsze wychodzi. Ale warto próbować, bo ciasto drożdżowe na Wielkanoc smakuje najlepiej. Nie tylko w Polsce
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Baba z bakaliami

Ciasto:

  • 4 dag drożdży
  • 10 dag cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mleka
  • 5-7 żółtek
  • szczypta soli
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki bakalii (skórka pomarańczowa, rodzynki)
  • aromat waniliowy

 

Lukier:

  • po 1 łyżce wody i rumu
  • 20 dag cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • trochę masła

 

Sposób przygotowania

Pokruszone drożdże rozcieramy z 1-2 łyżeczkami cukru. Wsypujemy 2 łyżki mąki, rozprowadzamy lekko podgrzanym mlekiem, aż uzyskamy konsystencję śmietany. Oprószamy rozczyn mąką, stawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem. Przesiewamy mąkę do miski. Ucieramy żółtka z cukrem i solą. Masło rozpuszczamy. Siekamy skórkę pomarańczową, rodzynki sparzamy. Rozczyn jest dojrzały, kiedy podwoi objętość, a jego powierzchnia jest płaska lub lekko wklęsła. Wlewamy go do mąki, miesza-my drewnianą łyżką, dodając ciepłe masło i resztę mleka, żółtka i aromat. Mieszamy. Zagniatamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk. Dodajemy bakalie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Natłuszczoną formę kominkową napełniamy do połowy ciastem. Odstawiamy, aż podwoi objętość. Pieczemy 5 min w 180°C, zwiększamy temp. do 200°C (nie więcej!). Pieczemy 45-50 min nie otwierając piekarnika. Podgrzewamy rum z wodą, ucieramy z przesianym cukrem oraz sokiem z cytryny. Lukrujemy babę.

Zdjęcie Ambition Forma ceramiczna na babkę Fusion Fresh śr.22 red Zdjęcie TESCOMA FORMA NA BABKĘ ROZKŁADANA DELICIA 22CM 623284 Zdjęcie Tescoma Forma silikonowa na babkę DELICIA - ? 24cm (629224) - żółta
Ambition Forma ceramiczna n... TESCOMA FORMA NA BABKĘ ROZK... Tescoma Forma silikonowa na...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Austriacka babka drożdżowa Jego Cesarskiej Mości

(przepis Tadeusza Gwiaździńskiego)

Składniki

  • 3 dag drożdży
  • ok. 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 10 dag cukru
  • 25 dag mąki pszennej (typ 500 lub 700)
  • 15 dag masła
  • 12 żółtek
  • masło do wysmarowania formy i mąka do jej wysypania
  • 2 łyżki połówek sparzonych i obranych migdałów
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania

Drożdże kruszymy i mieszamy z ciepłym mlekiem, szczyptą soli, łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu, aby wyrosły. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dalej ucierając, dodajemy po jednym żółtku i, na przemian, po łyżce mąki i cukru. Kiedy powstanie gładka masa, dodajemy wyrośnięte drożdże. Mieszamy. Od tej chwili ubijamy ciasto drewnianą łyżką przez 10-12 minut. Formę smarujemy masłem, wysypujemy mąką i wykładamy obtoczonymi w mące połówkami migdałów. Wlewamy ciasto, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (25-28°C), aby dalej wyrastało. W kuchni nie ma prawa być przeciągów! Ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość. Pieczemy ok. godziny w temperaturze 160°C na dolnej półce piekarnika. Jeżeli wierzch ciasta zbyt szybko się zarumieni, przykrywamy folią aluminiową. Studzimy w formie. Babkę podajemy posypaną cukrem pudrem.

 

Austriacka babka drożdżowa Jego Cesarskiej Mości wersja 2

 

Składniki

  • 3 dag drożdży
  • ok. 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 10 dag cukru
  • 35 dag mąki
  • masło do wysmarowania formy i mąka do jej wysypania
  • 2 łyżki połówek sparzonych i obranych migdałów
  • 15 dag masła
  • 6 żółtek
  • 2 białka
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania

Drożdże kruszymy i mieszamy z ciepłym mlekiem, szczyptą soli, płaską łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu, aby wyrosły. Nie wolno dopuścić, by na zaczynie drożdżowym powstała gruba piana, bo drożdże przestaną pracować. Formę smarujemy masłem, wysypujemy mąką i wykładamy połówkami migdałów. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą i podgrzaną mąkę oraz kolejno: żółtka i wyrośnięte drożdże. Tak długo ubijamy ciasto drewnianą łyżką, aż zacznie odchodzić od brzegów makutry. Może to potrwać 15 minut lub więcej. Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką, aby podwoiło swoją objętość. Z białek ubijamy pianę z dodatkiem cukru i delikatnie łączymy z ciastem. Wlewamy ciasto do formy i pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut, aby jeszcze trochę wyrosło. Pieczemy ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Studzimy w formie. Babkę podajemy posypaną cukrem pudrem.

Zdjęcie Lekue Crystal Silicone Forma na babkę 20cm 2412220N06M017 Zdjęcie Tescoma DELICIA 629228 Y Zdjęcie Tescoma Forma na tort i babkę, rozkładana DEL CIA 20 cm
Lekue Crystal Silicone Form... Tescoma DELICIA 629228 Y Tescoma Forma na tort i bab...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Greckie ciasto tsoureki

(na 1 dużą babę lub 3 małe)

 

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • jajka
  • szczypta soli
  • 1 żółtko

 

Sposób przygotowania

Przesiewamy mąkę do miski. Rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru i rozprowadzamy w 6 łyżkach stołowych ciepłej wody. W mące robimy wgłębienie, wlewamy drożdże, mieszamy z odrobiną mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy masło, ciepłe dodajemy do mąki razem ze skórką pomarańczową, jajkami, resztą cukru i solą. Zagniatamy spójne, błyszczące ciasto (powinno łatwo odchodzić od rąk). Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Formę smarujemy tłuszczem, przekładamy do niej ciasto (możemy je także piec na blasze, nadając mu kształt warkocza lub małych bułeczek). Ponownie odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Roztrzepujemy żółtko z łyżką wody i smarujemy ciasto. Robimy wgłębienie i do połowy wciskamy w nie przygotowane wcześniej czerwone jajko. Jajek może być więcej, nadają bowiem ciastu wielkanocny charakter. Pieczemy przez 30-40 minut na środkowej półce piekarnika.

Zdjęcie Ambition Delice 99198 Zdjęcie Tescoma Delicia 623282 Zdjęcie Tescoma DELICIA SILICONE (brązowy) 629220.35
Ambition Delice 99198 Tescoma Delicia 623282 Tescoma DELICIA SILICONE (b...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Niesłodkie ciasto umbryjskie

(na tortownicę o śr. 28 cm)

 

Składniki

  • 15 dag sera pecorino fresco (świeży, miękki, słodkawy w smaku ser owczy)
  • jajka
  • 2 żółtka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 10 dag świeżo startego parmezanu
  • 100 ml oliwy
  • 1-2 dag drożdży
  • 125 ml ciepłej wody
  • 35 dag mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • masło do posmarowania tortownicy

 

Sposób przygotowania

Siekamy pecorino, ucieramy z jajkami, żółtkami, solą, parmezanem i 100 ml oliwy. Zostawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie, mieszamy z 20 dag przesianej mąki, szczyptą soli i łyżką oliwy. Wyrabiamy mikserem lub rękami tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż wyraźnie zwiększy objętość. Wtedy dodajemy resztę mąki, zagniatamy jeszcze raz. Z ciasta lepimy kulę, w środku robimy spory dołek, do którego wlewamy masę serowo-żółtkową. Zagniatamy, aż wszystkie składniki ciasta się połączą. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Tortownicę bardzo dokładnie smarujemy masłem, napełniamy ciastem, wyrównujemy powierzchnię. Pozostawiamy w cieple jeszcze na godzinę. Pieczemy przez 35 minut na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 200°C. Ciasto najlepiej smakuje na ciepło.

4
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Paska ukraińska

(na 2 duże baby i 3 małe)

 

Składniki

  • 7-8 dag drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kg mąki
  • 1/2 l mleka
  • 7-8 żółtek
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 10 dag masła
  • 5 łyżek oleju
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 8-10 dag rodzynek
  • jajko

 

Sposób przygotowania

Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy trochę cukru i mąki. Rozprowadzamy ciepłym mlekiem, aby masa uzyskała konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie ucieramy żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy drożdże wyrosną, dodajemy je do pozostałej mąki i utartych żółtek. Dolewamy resztę podgrzanego mleka i solimy. Zagniatamy do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy masa podwoi objętość, dodajemy stopione masło, olej i skórkę cytrynową. Zagniatamy i znowu odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy rodzynki, zagniatamy ponownie i napełniamy ciastem (do połowy) natłuszczone formy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wypełni formy, smarujemy je po wierzchu rozmąconym jajkiem i pieczemy w 160-180°C (bez termoobiegu!). Najlepiej piec babki najpierw przez 30 minut tylko od spodu, a potem dopiec na rumiano przy włączonej górnej i dolnej grzałce.

5
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Niemiecki kołacz osterfladen

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 1/4 l mleka
  • 4 dag drożdży
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 małej cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kilka kropli aromatu arakowego lub rumu
  • jajek
  • 3 łyżki śmietanki
  • 8-10 dag rodzynek
  • tłuszcz do posmarowania formy

 

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej dołek. Mleko podgrzewamy. Rozkruszone drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mleka. Wlewamy do mąki i pod przykryciem zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy 3/4 masła w pozostałym ciepłym mleku. Do rozczynu dodajemy masło z mlekiem, sól, skórkę z cytryny, cynamon, rum i 3 jajka. Ciasto dokładnie zagniatamy, aż będzie odchodzić od dłoni. Przykrywamy i zostawiamy na noc w chłodnym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Ściereczkę posypujemy mąką, wykładamy na nią ciasto, krótko zagniatamy i cienko rozwałkowujemy na owalny placek. Pozostałe jajka roztrzepujemy ze śmietanką i smarujemy placek. Posypujemy cukrem i rodzynkami. Pomagając sobie ściereczką, zawijamy brzegi placka do środka, układamy na natłuszczonej blasze i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Smarujemy placek resztą rozpuszczonego masła. Blachę wsuwamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 160°C (w piekarniku z termoobiegiem) i pieczemy przez 50 minut.

6