Marakuja: owoc z pasją

Magazyn Kuchnia
Naleśniki z marakują i kremem waniliowym

Naleśniki z marakują i kremem waniliowym (Fot. Łukasz Zandecki)

Odkrywcy Ameryki Południowej nazwali ją owocem pasji, bo części jej kwiatu przypominały im narzędzia męki Chrystusa. Fakt, szukając marakui, można się nieźle namęczyć. Ale KIEDY się
JĄ znajdzie, wszelkie cierpienia mijają
1 z 6
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Naleśniki z marakują i kremem waniliowym

Krem:

  • 3-4 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mleka
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii

 

Sos z marakui:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • miąższ z 6 owoców marakui
  • 5 dag zimnego masła

 

Naleśniki:

  • 4-5 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki stopionego masła + trochę do smażenia i do formy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3-4 białka

 

Sposób przygotowania

Ubijamy żółtka z cukrem i mąką. Zagotowujemy mleko z wanilią, pół szklanki wlewamy do żółtek i ubijamy na gładką masę. Wlewamy ją do pozostałego mleka i podgrzewamy, ubijając, aż krem zgęstnieje (2 min). Krem przekładamy do miseczki, przykrywamy kawałkiem pergaminu i studzimy przynajmniej 2 godz. W rondlu o grubym dnie mieszamy cukier z łyżką wody, gotujemy (nie mieszając), aż cukier się stopi. Gotujemy dalej, mieszając widelcem od czasu do czasu, aż powstanie karmel. Zdejmujemy z ognia, wlewamy resztę wody oraz wkładamy miąższ marakui (uwaga, karmel może zacząć pryskać!). Ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy jakieś 5 minut, aż kawałki karmelu się rozpuszczą. Następnie dodajemy po kawałeczku masło, bezustannie mieszając. Robimy naleśniki: rozagrzewamy piekarnik do temperatury 170-180°C. Ubijamy żółtka z 3 łyżkami cukru, mieszamy z mąką. Dodajemy stopione masło oraz mleko, ponownie mieszamy. Ubijamy białka z resztą cukru, pianę dodajemy porcjami do ciasta. Patelnię smarujemy masłem, wlewamy porcję ciasta, smażymy po 2 minuty z każdej strony. Na każdy naleśnik nakładamy porcję kremu waniliowego, składamy na pół. Podajemy z sosem z marakui.

Zdjęcie DE BUYER Patelnia do naleśników ? 220 mm Choc Zdjęcie Tefal Patelnia do naleśników C2101052 Zdjęcie Tescoma Vitapan Patelnia do naleśników 603036
DE BUYER Patelnia do naleśn... Tefal Patelnia do naleśnikó... Tescoma Vitapan Patelnia do...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 6
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Kokosowe semifreddo z marakują

Składniki

  • jajka
  • 1 żółtko
  • 100-110 g drobnego cukru
  • 125 ml 36% śmietanki
  • 125 ml miąższu z marakui
  • 80 ml śmietanki kokosowej

 

Sposób przygotowania

W stalowej misce mieszamy jajka, żółtko i cukier. Miskę stawiamy nad garnkiem z lekko wrzącą wodą i ubijamy składniki (mikserem na niskich obrotach lub trzepaczką) przez 3-4 min, aż masa zgęstnieje i zyska bladożółty kolor. Zdejmujemy miskę znad garnka i dalej ubijamy 3-4 min, aby masa przestygła. Odstawiamy. Kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z pulpą z marakui. Ostrożnie łączymy masę jajeczną i śmietankę kokosową z mieszanką śmietanowo-owocową. Wlewamy wszystko do plastikowego naczynia o pojemności 1,25 litra, przykrywamy i wstawiamy na noc do zamrażalnika.

Zdjęcie Menu Norm Miska kuchenna 4200549 Zdjęcie Miska kuchenna z rantem-poj.14 L Zdjęcie Tadar Miska WYSOKA 75123
Menu Norm Miska kuchenna 42... Miska kuchenna z rantem-poj... Tadar Miska WYSOKA 75123
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 6
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Tarta z marakują i mango

Ciasto:

  • 120-130 g mąki
  • szczypta soli
  • 70-80 g zimnego masła (w kawałkach)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • odrobina bardzo zimnej wody

 

Masa:

  • 1/2 szklanki miąższu mango
  • sok z 1 limonki
  • 1/2 szklanki miąższu marakui
  • 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • jajka
  • szczypta soli
  • bita śmietana
  • sucha fasola do obciążenia tarty
  • cząstki mango do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Miksujemy mąkę, sól, masło i cukier, aż składniki uzyskają konsystencję zacierek. Wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na stolnicy oprószonej mąką i przekładamy do formy o śr. 22 cm. Usuwamy nadmiar ciasta z brzegów, kładziemy na wierzch pergamin i wysypujemy fasolkę. Schładzamy 30 min. Podpiekamy 20 min w 190°C. Mango miksujemy z sokiem z limonki i marakują. Dodajemy mleko, jajka i sól, jeszcze chwilę miksujemy. Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy 45-50 min w 200°C. Studzimy przez noc, podajemy ze śmietaną i cząstkami mango.

Zdjęcie Kaiser Inspiration Forma tortowa 30cm 625096 Zdjęcie Lekue Forma do tarty 2412328R01M017 Zdjęcie Lurch FlexiForm forma na tartę 28 cm
Kaiser Inspiration Forma to... Lekue Forma do tarty 241232... Lurch FlexiForm forma na ta...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 6
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Pudding z ryżu jaśminowego z marakują

Składniki

  • 6 owoców marakui
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 3 łyżki rumu Malibu
  • 1,5 szklanki chudego mleka
  • 1,25 szklanki niesłodzonego mleka kokosowego
  • 3/4 szklanki pełnego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 kawałek cynamonu
  • 1/2 laski przekrojonej wzdłuż wanilii
  • 1,25 szklanki jaśminowego ryżu
  • 6 łyżek + 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka schłodzonej kremówki śmietany
  • 2-3 łyżeczki skórki otartej z limonki

 

Sposób przygotowania

Wydrążamy do miseczki pestki i sok marakui. Łączymy rodzynki z rumem, odstawiamy. W rondelku mieszamy wszystkie trzy rodzaje mleka, solimy, wkładamy cynamon, dodajemy wydrążone ziarenka oraz laskę wanilii. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na około godzinę, następnie odcedzamy. Ryż trzykrotnie płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Zagotowujemy go w szklance mleka z przyprawami, a potem gotujemy, mieszając, aż wchłonie mleko (3-4 min). Wlewamy resztę mleka i gotujemy dalej, często mieszając, aż ryż będzie miękki (12-13 min). Zdejmujemy z ognia, dodajemy 6 łyżek cukru, studzimy. Ubijamy śmietanę, połowę dodajemy do przestudzonego ryżu. Wkładamy osączone rodzynki i skórkę z limonki, a na koniec resztę bitej śmietany. Masą napełniamy 6 żaroodpornych kokilek. Każdą porcję posypujemy 1/2 łyżki cukru i wstawiamy na krótko pod rozgrzany grill piekarnika, czekając, aż cukier się skarmelizuje (najwyżej 3 minuty). Możemy też użyć palnika do karmelizowania. Przed podaniem polewamy sokiem oraz posypujemy pestkami marakui.

Zdjęcie ISABELL Kokilka ? 70 mm 387081 Zdjęcie Kuchenprofi 0707004004 Zdjęcie Küchenprofi Kokilki PLUM
ISABELL Kokilka ? 70 mm 387... Kuchenprofi 0707004004 Küchenprofi Kokilki PLUM
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 6
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Suflet z owocu marakui

Składniki

  • 40 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 180-200 ml mleka
  • 125 g miałkiego cukru
  • 250 ml miąższu z marakui (z 7 owoców)
  • 6 białek
  • cukier puder do dekoracji i do oprószenia miseczek

 

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Cztery kamionkowe miseczki do sufletu lekko natłuszczamy i oprószamy cukrem pudrem. Nadmiar cukru wysypujemy. Masło roztapiamy w rondlu, dodajemy mąkę i mieszamy przez minutę, aż zacznie się pienić. Zdejmujemy z ognia i stopniowo dodajemy mleko. Ponownie gotujemy przez 5 min, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Zmniejszamy ogień i dalej gotujemy, mieszając przez 2 min. Przekładamy do miski, dodajemy cukier i miąższ owocowy, mieszamy. Masa może być grudkowata. Białka ubijamy na sztywną pianę. Metalową łyżką przekładamy sporą porcję piany do miski z masą mleczno-owocową i mieszamy. Na koniec dodajemy resztę piany i delikatnie łączymy, żeby nie opadła. Przekładamy do miseczek. Ustawiamy na blasze i pieczemy przez około 20 minut, aż suflety się zarumienią i urosną, ale jeszcze nie stężeją całkowicie. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Zdjęcie CLATRONIC KM 3400 Zdjęcie Kenwood KMX97 Zdjęcie Severin KM 3890
CLATRONIC KM 3400 Kenwood KMX97 Severin KM 3890
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
6 z 6
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Sernik z marakują

Składniki

  • 250 g herbatników (pokruszonych lub rozdrobnionych w malakserze)
  • 180 g stopionego masła
  • 250 g sera ricotta
  • 250 g serka typu Philadelphia
  • 110 g drobnego cukru
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • jajka
  • 180 ml miąższu marakui

 

Sposób przygotowania

Herbatniki mieszamy z masłem, powstałą masą wykładamy dno formy (20 x 30 cm), natłuszczonej i wyścielonej pergaminem. Schładzamy w lodówce przez 30 min. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Miksujemy na gładką masę ricottę, serek, cukier i skórkę z cytryny. Pojedynczo dodajemy jajka, dokładnie mieszając masę po dodaniu każdego. Łączymy z pulpą z marakui. Równomiernie rozkładamy masę na przygotowanym spodzie i zapiekamy 25-30 min, aż ciasto się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.

Zdjęcie AMBITION TALERZ DESEROWY 20CM CZERWONY ORIGAMI Zdjęcie DUO KROPKI 5907666511732 Zdjęcie Florentyna Kpl. talerzy deserowych Aster 18
AMBITION TALERZ DESEROWY 20... DUO KROPKI 5907666511732 Florentyna Kpl. talerzy des...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info