Marakuja: owoc z pasją
Naleśniki z marakują i kremem waniliowym (Fot. Łukasz Zandecki)
JĄ znajdzie, wszelkie cierpienia mijają
Naleśniki z marakują i kremem waniliowym
Krem:
- 3-4 żółtka
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mleka
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
Sos z marakui:
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- miąższ z 6 owoców marakui
- 5 dag zimnego masła
Naleśniki:
- 4-5 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 1/4 szklanki + 2 łyżki mąki
- 3 łyżki stopionego masła + trochę do smażenia i do formy
- 1/2 szklanki mleka
- 3-4 białka
Sposób przygotowania
Ubijamy żółtka z cukrem i mąką. Zagotowujemy mleko z wanilią, pół szklanki wlewamy do żółtek i ubijamy na gładką masę. Wlewamy ją do pozostałego mleka i podgrzewamy, ubijając, aż krem zgęstnieje (2 min). Krem przekładamy do miseczki, przykrywamy kawałkiem pergaminu i studzimy przynajmniej 2 godz. W rondlu o grubym dnie mieszamy cukier z łyżką wody, gotujemy (nie mieszając), aż cukier się stopi. Gotujemy dalej, mieszając widelcem od czasu do czasu, aż powstanie karmel. Zdejmujemy z ognia, wlewamy resztę wody oraz wkładamy miąższ marakui (uwaga, karmel może zacząć pryskać!). Ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy jakieś 5 minut, aż kawałki karmelu się rozpuszczą. Następnie dodajemy po kawałeczku masło, bezustannie mieszając. Robimy naleśniki: rozagrzewamy piekarnik do temperatury 170-180°C. Ubijamy żółtka z 3 łyżkami cukru, mieszamy z mąką. Dodajemy stopione masło oraz mleko, ponownie mieszamy. Ubijamy białka z resztą cukru, pianę dodajemy porcjami do ciasta. Patelnię smarujemy masłem, wlewamy porcję ciasta, smażymy po 2 minuty z każdej strony. Na każdy naleśnik nakładamy porcję kremu waniliowego, składamy na pół. Podajemy z sosem z marakui.
DE BUYER Patelnia do naleśn... | Tefal Patelnia do naleśnikó... | Tescoma Vitapan Patelnia do... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Kokosowe semifreddo z marakują
Składniki
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 100-110 g drobnego cukru
- 125 ml 36% śmietanki
- 125 ml miąższu z marakui
- 80 ml śmietanki kokosowej
Sposób przygotowania
W stalowej misce mieszamy jajka, żółtko i cukier. Miskę stawiamy nad garnkiem z lekko wrzącą wodą i ubijamy składniki (mikserem na niskich obrotach lub trzepaczką) przez 3-4 min, aż masa zgęstnieje i zyska bladożółty kolor. Zdejmujemy miskę znad garnka i dalej ubijamy 3-4 min, aby masa przestygła. Odstawiamy. Kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z pulpą z marakui. Ostrożnie łączymy masę jajeczną i śmietankę kokosową z mieszanką śmietanowo-owocową. Wlewamy wszystko do plastikowego naczynia o pojemności 1,25 litra, przykrywamy i wstawiamy na noc do zamrażalnika.
Menu Norm Miska kuchenna 42... | Miska kuchenna z rantem-poj... | Tadar Miska WYSOKA 75123 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Tarta z marakują i mango
Ciasto:
- 120-130 g mąki
- szczypta soli
- 70-80 g zimnego masła (w kawałkach)
- 1 łyżeczka cukru pudru
- odrobina bardzo zimnej wody
Masa:
- 1/2 szklanki miąższu mango
- sok z 1 limonki
- 1/2 szklanki miąższu marakui
- 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego
- 3 jajka
- szczypta soli
- bita śmietana
- sucha fasola do obciążenia tarty
- cząstki mango do dekoracji
Sposób przygotowania
Miksujemy mąkę, sól, masło i cukier, aż składniki uzyskają konsystencję zacierek. Wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na stolnicy oprószonej mąką i przekładamy do formy o śr. 22 cm. Usuwamy nadmiar ciasta z brzegów, kładziemy na wierzch pergamin i wysypujemy fasolkę. Schładzamy 30 min. Podpiekamy 20 min w 190°C. Mango miksujemy z sokiem z limonki i marakują. Dodajemy mleko, jajka i sól, jeszcze chwilę miksujemy. Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy 45-50 min w 200°C. Studzimy przez noc, podajemy ze śmietaną i cząstkami mango.
Kaiser Inspiration Forma to... | Lekue Forma do tarty 241232... | Lurch FlexiForm forma na ta... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Pudding z ryżu jaśminowego z marakują
Składniki
- 6 owoców marakui
- 1/2 szklanki rodzynek
- 3 łyżki rumu Malibu
- 1,5 szklanki chudego mleka
- 1,25 szklanki niesłodzonego mleka kokosowego
- 3/4 szklanki pełnego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 kawałek cynamonu
- 1/2 laski przekrojonej wzdłuż wanilii
- 1,25 szklanki jaśminowego ryżu
- 6 łyżek + 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka schłodzonej kremówki śmietany
- 2-3 łyżeczki skórki otartej z limonki
Sposób przygotowania
Wydrążamy do miseczki pestki i sok marakui. Łączymy rodzynki z rumem, odstawiamy. W rondelku mieszamy wszystkie trzy rodzaje mleka, solimy, wkładamy cynamon, dodajemy wydrążone ziarenka oraz laskę wanilii. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na około godzinę, następnie odcedzamy. Ryż trzykrotnie płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Zagotowujemy go w szklance mleka z przyprawami, a potem gotujemy, mieszając, aż wchłonie mleko (3-4 min). Wlewamy resztę mleka i gotujemy dalej, często mieszając, aż ryż będzie miękki (12-13 min). Zdejmujemy z ognia, dodajemy 6 łyżek cukru, studzimy. Ubijamy śmietanę, połowę dodajemy do przestudzonego ryżu. Wkładamy osączone rodzynki i skórkę z limonki, a na koniec resztę bitej śmietany. Masą napełniamy 6 żaroodpornych kokilek. Każdą porcję posypujemy 1/2 łyżki cukru i wstawiamy na krótko pod rozgrzany grill piekarnika, czekając, aż cukier się skarmelizuje (najwyżej 3 minuty). Możemy też użyć palnika do karmelizowania. Przed podaniem polewamy sokiem oraz posypujemy pestkami marakui.
ISABELL Kokilka ? 70 mm 387... | Kuchenprofi 0707004004 | Küchenprofi Kokilki PLUM |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Suflet z owocu marakui
Składniki
- 40 g masła
- 2 łyżki mąki
- 180-200 ml mleka
- 125 g miałkiego cukru
- 250 ml miąższu z marakui (z 7 owoców)
- 6 białek
- cukier puder do dekoracji i do oprószenia miseczek
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Cztery kamionkowe miseczki do sufletu lekko natłuszczamy i oprószamy cukrem pudrem. Nadmiar cukru wysypujemy. Masło roztapiamy w rondlu, dodajemy mąkę i mieszamy przez minutę, aż zacznie się pienić. Zdejmujemy z ognia i stopniowo dodajemy mleko. Ponownie gotujemy przez 5 min, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Zmniejszamy ogień i dalej gotujemy, mieszając przez 2 min. Przekładamy do miski, dodajemy cukier i miąższ owocowy, mieszamy. Masa może być grudkowata. Białka ubijamy na sztywną pianę. Metalową łyżką przekładamy sporą porcję piany do miski z masą mleczno-owocową i mieszamy. Na koniec dodajemy resztę piany i delikatnie łączymy, żeby nie opadła. Przekładamy do miseczek. Ustawiamy na blasze i pieczemy przez około 20 minut, aż suflety się zarumienią i urosną, ale jeszcze nie stężeją całkowicie. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
CLATRONIC KM 3400 | Kenwood KMX97 | Severin KM 3890 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Sernik z marakują
Składniki
- 250 g herbatników (pokruszonych lub rozdrobnionych w malakserze)
- 180 g stopionego masła
- 250 g sera ricotta
- 250 g serka typu Philadelphia
- 110 g drobnego cukru
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- 3 jajka
- 180 ml miąższu marakui
Sposób przygotowania
Herbatniki mieszamy z masłem, powstałą masą wykładamy dno formy (20 x 30 cm), natłuszczonej i wyścielonej pergaminem. Schładzamy w lodówce przez 30 min. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Miksujemy na gładką masę ricottę, serek, cukier i skórkę z cytryny. Pojedynczo dodajemy jajka, dokładnie mieszając masę po dodaniu każdego. Łączymy z pulpą z marakui. Równomiernie rozkładamy masę na przygotowanym spodzie i zapiekamy 25-30 min, aż ciasto się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.
AMBITION TALERZ DESEROWY 20... | DUO KROPKI 5907666511732 | Florentyna Kpl. talerzy des... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |