Marakuja: owoc z pasją

Magazyn Kuchnia
11.03.2014 07:58
A A A Drukuj
Odkrywcy Ameryki Południowej nazwali ją owocem pasji, bo części jej kwiatu przypominały im narzędzia męki Chrystusa. Fakt, szukając marakui, można się nieźle namęczyć. Ale KIEDY się
JĄ znajdzie, wszelkie cierpienia mijają

Fot. Łukasz Zandecki

Krem:

  • 3-4 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mleka
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii

 

Sos z marakui:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • miąższ z 6 owoców marakui
  • 5 dag zimnego masła

 

Naleśniki:

  • 4-5 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki stopionego masła + trochę do smażenia i do formy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3-4 białka

 

Sposób przygotowania

Ubijamy żółtka z cukrem i mąką. Zagotowujemy mleko z wanilią, pół szklanki wlewamy do żółtek i ubijamy na gładką masę. Wlewamy ją do pozostałego mleka i podgrzewamy, ubijając, aż krem zgęstnieje (2 min). Krem przekładamy do miseczki, przykrywamy kawałkiem pergaminu i studzimy przynajmniej 2 godz. W rondlu o grubym dnie mieszamy cukier z łyżką wody, gotujemy (nie mieszając), aż cukier się stopi. Gotujemy dalej, mieszając widelcem od czasu do czasu, aż powstanie karmel. Zdejmujemy z ognia, wlewamy resztę wody oraz wkładamy miąższ marakui (uwaga, karmel może zacząć pryskać!). Ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy jakieś 5 minut, aż kawałki karmelu się rozpuszczą. Następnie dodajemy po kawałeczku masło, bezustannie mieszając. Robimy naleśniki: rozagrzewamy piekarnik do temperatury 170-180°C. Ubijamy żółtka z 3 łyżkami cukru, mieszamy z mąką. Dodajemy stopione masło oraz mleko, ponownie mieszamy. Ubijamy białka z resztą cukru, pianę dodajemy porcjami do ciasta. Patelnię smarujemy masłem, wlewamy porcję ciasta, smażymy po 2 minuty z każdej strony. Na każdy naleśnik nakładamy porcję kremu waniliowego, składamy na pół. Podajemy z sosem z marakui.

Komentarze (1)
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX