Chrupiące i szybkie smakołyki z ciasta francuskiego

Giedre Barauskiene
Patent dla leniwych łakomczuchów: zawsze trzymajcie w zamrażarce gotowe ciasto francuskie. Może być zrobione przez was wcześniej albo kupione. Do tego proste dodatki. Takie, które zawsze macie w spiżarni. Przyda się, gdy złapie was ochota na szybkie co nieco albo gdy wpadną niezapowiedziani i głodni goście
Fot. Giedre Barauskiene Fot. Giedre Barauskiene

Korzenne ślimaki

Składniki

  • 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki cukru pudru

Mielone przyprawy:

  • po 1/4 łyżeczki goździków, i ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

Ciasto tniemy w paski o szerokości 3 cm. Żółtko mieszamy z 1/2 łyżki cukru pudru i smarujemy każdy pasek. Oprószamy przyprawami, zwijamy w ślimaki. Pieczemy 15-20 minut w 200°C. Posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcie Bloomingville Talerzyk deserowy Doll Zdjęcie Nuova R2S Komplet: 4 Talerzyki Deserowe - Motyle (Papi) - Nostalgie Zdjęcie LESSER&PAVEY Talerzyki deserowe Flower Garden (6szt./kpl) LP99995
Bloomingville Talerzyk dese... Nuova R2S Komplet: 4 Talerz... LESSER&PAVEY Talerzyki dese...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Giedre Barauskiene Fot. Giedre Barauskiene

Zawijasy z nektarynkami

Składniki

  • 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 3-4 nektarynki

Sposób przygotowania

Ciasto kroimy w paski o szerokości 2 cm i smarujemy żółtkiem wymieszanym z 1/2 łyżki cukru pudru. Masło roztapiamy i lekko podgrzewamy z brązowym cukrem oraz wanilią. Nektarynki kroimy w wąskie kliny, obtaczamy w maśle. Zawijamy po kilka kawałków nektarynek w paski z ciasta. Pieczemy w 200°C przez 15-20 minut. Oprószamy resztą cukru pudru.

Zdjęcie Organic Series serwis kawowy Zdjęcie Duo Serwis kawowy PORTO 50823 Zdjęcie Karolina Serwis kawowy AMELIA FBC
Organic Series serwis kawowy Duo Serwis kawowy PORTO 50823 Karolina Serwis kawowy AMEL...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. Giedre Barauskiene Fot. Giedre Barauskiene

Sakiewki z brzoskwiniami

Składniki

  • 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
  • 1 mały słoiczek dżemu malinowego
  • 2 łyżki brandy
  • 12-14 połówek brzoskwiń z puszki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka grubego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

Ciasto kroimy w kwadraty o boku 12 cm. Dżem mieszamy z brandy. Na środku każdego kwadratu układamy po łyżeczce dżemu i połówce brzoskwini. Sklejamy rogi, aby powstały sakiewki, smarujemy żółtkiem i posypujemy grubym cukrem i cynamonem. Pieczemy 25 minut w 180-200°C.

Zdjęcie Stojak na Noże - Voodoo Zdjęcie Mr Gadżet Stojak na noże Serce Zdjęcie Kyocera KBLOCK4
Stojak na Noże - Voodoo Mr Gadżet Stojak na noże Se... Kyocera KBLOCK4
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. Giedre Barauskiene Fot. Giedre Barauskiene

Trójkąty z fetą i ziołami

Składniki

  • 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
  • 200 g dobrej fety
  • kilka listków mięty lub melisy
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • 1 żółtko
  • czarnuszka
  • słodka papryka w proszku do posypania

Sposób przygotowania

Ciasto kroimy w kwadraty różnej wielkości. Fetę mieszamy z posiekanymi ziołami, nakładamy nadzienie na kwadraty z ciasta i sklejamy brzegi, tworząc trójkąty. Smarujemy żółtkiem, połowę ciastek posypujemy czarnuszką, a połowę papryką. Pieczemy w 180°C 15-20 minut.

Zdjęcie Euromat Fartuszek Kuchenny SZTUĆCE Zdjęcie Euromat Fartuszek kuchenny Łowicka Zdjęcie Personalizowany fartuszek dla dzieci ŚWINKA
Euromat Fartuszek Kuchenny ... Euromat Fartuszek kuchenny ... Personalizowany fartuszek d...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4