Chrupiące i szybkie smakołyki z ciasta francuskiego

Giedre Barauskiene
Rożki z fetą i ziołami

Rożki z fetą i ziołami (Fot. Giedre Barauskiene)

Patent dla leniwych łakomczuchów: zawsze trzymajcie w zamrażarce gotowe ciasto francuskie. Może być zrobione przez was wcześniej albo kupione. Do tego proste dodatki. Takie, które zawsze macie w spiżarni. Przyda się, gdy złapie was ochota na szybkie co nieco albo gdy wpadną niezapowiedziani i głodni goście
1 z 4
Fot. Giedre Barauskiene
Fot. Giedre Barauskiene

Korzenne ślimaki

Składniki

  • 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki cukru pudru

Mielone przyprawy:

  • po 1/4 łyżeczki goździków, i ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

Ciasto tniemy w paski o szerokości 3 cm. Żółtko mieszamy z 1/2 łyżki cukru pudru i smarujemy każdy pasek. Oprószamy przyprawami, zwijamy w ślimaki. Pieczemy 15-20 minut w 200°C. Posypujemy cukrem pudrem.

2 z 4
Fot. Giedre Barauskiene
Fot. Giedre Barauskiene

Zawijasy z nektarynkami

Składniki

  • 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 3-4 nektarynki

Sposób przygotowania

Ciasto kroimy w paski o szerokości 2 cm i smarujemy żółtkiem wymieszanym z 1/2 łyżki cukru pudru. Masło roztapiamy i lekko podgrzewamy z brązowym cukrem oraz wanilią. Nektarynki kroimy w wąskie kliny, obtaczamy w maśle. Zawijamy po kilka kawałków nektarynek w paski z ciasta. Pieczemy w 200°C przez 15-20 minut. Oprószamy resztą cukru pudru.

3 z 4
Fot. Giedre Barauskiene
Fot. Giedre Barauskiene

Sakiewki z brzoskwiniami

Składniki

  • 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
  • 1 mały słoiczek dżemu malinowego
  • 2 łyżki brandy
  • 12-14 połówek brzoskwiń z puszki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka grubego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

Ciasto kroimy w kwadraty o boku 12 cm. Dżem mieszamy z brandy. Na środku każdego kwadratu układamy po łyżeczce dżemu i połówce brzoskwini. Sklejamy rogi, aby powstały sakiewki, smarujemy żółtkiem i posypujemy grubym cukrem i cynamonem. Pieczemy 25 minut w 180-200°C.

4 z 4
Fot. Giedre Barauskiene
Fot. Giedre Barauskiene

Trójkąty z fetą i ziołami

Składniki

  • 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
  • 200 g dobrej fety
  • kilka listków mięty lub melisy
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • 1 żółtko
  • czarnuszka
  • słodka papryka w proszku do posypania

Sposób przygotowania

Ciasto kroimy w kwadraty różnej wielkości. Fetę mieszamy z posiekanymi ziołami, nakładamy nadzienie na kwadraty z ciasta i sklejamy brzegi, tworząc trójkąty. Smarujemy żółtkiem, połowę ciastek posypujemy czarnuszką, a połowę papryką. Pieczemy w 180°C 15-20 minut.