Szybkie przepisy na sylwestra

Tomek Woźniak
Szaszłyki z kurczaka z pesto z pieczonej papryki

Szaszłyki z kurczaka z pesto z pieczonej papryki (Fot. Marcin Klaban)

Tuż po świętach dobrze będą wyglądały (i smakowały) przekąski proste, szybkie i nie obciążające żołądka ani budżetu ponad miarę - ma być bezpretensjonalnie i na luzie
1 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Szaszłyki z kurczaka z pesto z pieczonej papryki

(dla 4-6 osób)

Składniki

  • 2 papryki
  • 4 piersi kurczaka
  • po 1 łyżce curry i ostrej papryk
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki solonych fistaszków
  • 1 pęczek pietruszki
  • sok z 1 limonki

Sposób przygotowania

Włączamy opcję grill w piekarniku i rozgrzewamy go do 220°C. Robimy pesto: papryki kroimy na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne i białe błony. Układamy skórą do góry na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy na górnej półce piekarnika przez 10 minut, aż skórka lekko się przypali (aby później paprykę łatwiej było obrać, możemy zostawić ją w piekarniku, aż całkiem ostygnie). Piersi kurczaka kroimy na kawałki, nabijamy na patyczki do szaszłyków, doprawiamy i skrapiamy oliwą. Wyjmujemy z piekarnika papryki i na tę samą, już rozgrzaną blachę przekładamy szaszłyki. Obniżamy temperaturę do 180°C (pozostawiamy opcję grill), pieczemy 15 minut na środkowej półce. Papryki obieramy i miksujemy na jednolitą masę w blenderze wraz z orzeszkami i posiekaną natką. Dodajemy sok z limonki i chwilę miksujemy. Upieczone szaszłyki podajemy z paprykowym pesto.

Uwaga: papryki możemy przygotować wcześniej i od razu większą ilość; są smaczne na przekąskę, do makaronu na zimno, do kanapek. Jeśli i tak zostanie kilka upieczonych papryk, można je zamarynować w oliwie z czosnkiem i rozmarynem.

2 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Chilli con carne

(dla 4 osób)

Składniki

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżka keczupu
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 zielone chilli
  • 1 puszka obranych w kawałkach pomidorów
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • chipsy nachos do podania

Sposób przygotowania:

Podsmażamy na oliwie czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy mięso, keczup, cynamon, tymianek i posiekane chilli, smażymy 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż mięso będzie brązowe. Wlewamy pomidory z puszki i pół szklanki wody, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodajemy odcedzoną fasolę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy solą oraz pieprzem, podajemy z chipsami nachos.

3 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Śliwki w boczku

(dla 4 osób)

Składniki

  • 16 suszonych śliwek
  • 8 cienkich plasterków boczku
  • listki tymianku
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220°C. Plastry boczku kroimy wzdłuż na pół, w każdy kawałek ściśle owijamy śliwkę. Układamy pakieciki na blasze wyściełanej pergaminem, obsypujemy tymiankiem, smarujemy miodem, solimy i pieprzymy. Pieczemy 10 minut na środkowej półce piekarnika. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Uwaga: śliwki można przygotować wcześniej i zapiec tuż, tuż przed przyjściem gości.

4 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Grzanki z rozmarynowym stekiem

(dla 4 osób)

Składniki

  • 8 kromek ciabatty
  • 200 g polędwicy wołowej
  • sól, pieprz
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy
  • musztarda
  • chrzan

Sposób przygotowania

Kromki ciabatty opiekamy na patelni grillowej, lekko dociskając, tak aby powstały paski. Grzanki możemy przygotować także w tosterze lub piekarniku. Polędwicę kroimy na plastry o grubości 5 cm, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w drobno posiekanym rozmarynie. Smażymy na oliwie po 3 minuty z każdej strony. Kroimy na cienkie plasterki, układamy na chrupiącym pieczywie i podajemy z musztardą oraz chrzanem.

5 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Minitortille z mozzarellą i pomidorami

(dla 4 osób)

Składniki

  • 4 pszenne tortille
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 pomidory
  • 8 listków bazylii
  • garść oliwek (zielonych i czarnych, bez pestek)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Na środku każdej tortilli układamy cienkie plasterki mozzarelli i pomidora, porwane listki bazylii oraz po kilka oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem, ściśle zawijamy i podgrzewamy kilka minut w piekarniku w temp. 200°C. Ciepłe tortille kroimy na cztery części i układamy na talerzu. Idealnym dodatkiem będzie sos słodko-kwaśny.

6 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Nowojorskie cupcakes

(na 12 sztuk)

Ciasto:

  • 100 g masła
  • po 1 szklance mąki i cukru
  • 3 jajka od kur z wolnego chowu
  • po 1 łyżeczce: esencji waniliowej, cynamonu i proszku do pieczenia

Krem cytrynowy:

  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 50 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka żółtego barwnika spożywczego (niekoniecznie)

Krem czekoladowy:

  • 100 g deserowej czekolady
  • szklanka (220 ml) kremówki śmietany
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

Robimy ciasto: masło ucieramy z cukrem i wanilią. Wbijamy po jednym jajku, dodając kolejne dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Dołki formy na muffiny wykładamy papilotkami i każdą z nich do połowy wypełniamy ciastem. Pieczemy 20-25 minut w temp. 180°C. Nakłuwamy wykałaczką - jeśli będzie sucha po wyjęciu, to znak, że babeczki są gotowe. Studzimy je, a w tym czasie robimy krem cytrynowy: za pomocą miksera ucieramy masło z cukrem i mlekiem, doprawiamy sokiem i skórką z cytryny, ew. barwimy. Robimy krem czekoladowy: do śmietany ubitej na sztywno z cukrem pudrem wlewamy stopioną i ostudzoną czekoladę, lekko mieszając. Połowę ciastek pokrywamy kremem czekoladowym, a resztę - cytrynowym.

Uwaga: do przygotowania kremu czekoladowego można użyć czekolady smakowej - np. miętowej, pomarańczowej, chilli itp.

Więcej na ten temat: karnawał, szybkie przepisy, tomek woźniak