Nieskromne dania na post

Patryk Wróblewski
Śledź marynowany w soku z kiszonych ogórków z gruszkami w miodzie

Śledź marynowany w soku z kiszonych ogórków z gruszkami w miodzie (Fot. BBS)

O chlebie i wodzie na święta czekać nie będziemy! Skłaniamy się raczej ku daniom skromnym, ale ciekawym, nowoczesnym. Tu rybka, tam białe wino, ówdzie trochę warzyw. Słuszna porcja masła też nie zawadzi
1 z 5
Fot. BBS
Fot. BBS

Śledź marynowany w soku z kiszonych ogórków z gruszkami w miodzie

(dla 10 osób)

Składniki

  • 800 g solonych filetów ze śledzia
  • 300 ml soku z kiszonych ogórków
  • 100 g masła
  • 5 gruszek
  • 100 g lipowego miodu

Sposób przygotowania

Śledzie moczymy w wodzie przez 10 godzin, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie wkładamy je na 2-3 godziny do soku po kiszonych ogórkach. Na patelni podgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone na ćwiartki gruszki i dusimy 2 minuty. Dodajemy miód. Nie podgrzewamy, bo miód straci walory odżywcze. Śledzie osączamy z soku i podajemy na gruszkach.

2 z 5
Fot. BBS
Fot. BBS

Placki ziemniaczane przekładane duszoną cebulą z sosem żurkowym

(dla 10 osób)

Składniki

  • ok. 1,5 kg ziemniaków
  • 1 duża biała cebula
  • 4 czerwone cebule
  • 50 g masła
  • 200 ml 30% śmietanki
  • 200 ml wywaru warzywnego
  • 100 ml zakwasu na żurek
  • 100 ml oleju
  • 3 jajka
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania

Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ścieramy również białą cebulę, łączymy z ziemniakami, jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy masło i dusimy czerwoną cebulę (posiekaną lub pokrojoną w talarki) z tymiankiem. W rondelku podgrzewamy wywar, zakwas i śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z czerwoną cebulą i sosem żurkowym.

3 z 5
Fot. BBS
Fot. BBS

Dorsz w maśle na duszonych porach

(dla 10 osób)

Składniki

  • 1 kg filetu z bałtyckiego dorsza
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z 1 cytryny
  • 2 pory
  • 350 g masła
  • 1 pęczek koperku

Sposób przygotowania

Dorsza kroimy na 10 równych kawałków. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pora kroimy w cieniutkie paseczki (zapałkę) i dusimy na patelni na 100 g masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostałe masło roztapiamy w garnku o grubym dnie. Wkładamy dorsza, dodajemy koperek (z łodygami). Dusimy na małym ogniu przez 8-10 minut, najlepiej sprawdzając temperaturę termometrem kuchennym (powinna się utrzymywać na 60°C). Na talerzach układamy porcje pora, a na nich kawałki dorsza.

4 z 5
Fot. BBS
Fot. BBS

Oscypek marynowany w miodzie i chilli

(dla 10 osób)

Składniki

  • 800 g oscypka
  • 150 g gryczanego miodu
  • 1 cytryna
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli
  • 500 g koktajlowych pomidorków
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 ml oleju lnianego

Sposób przygotowania

Oscypka kroimy w plastry o grubości 1,5-2 cm i marynujemy w miodzie, soku z cytryny i posiekanym chilli przez godzinę. Pomidorki przekrawamy na połówki, doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy olejem. Ser zapiekamy w 160°C przez 4 minuty. Podajemy z sałatką z pomidorków.

5 z 5
Fot. BBS
Fot. BBS

Krem selerowy z szyjkami rakowymi

(dla 10 osób)

Składniki

  • 2 selery
  • 1 marchewka
  • 1/2 pora
  • 2 pietruszki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 200 g masła
  • 100 ml półwytrawnego białego wina
  • 100 ml 36% śmietany
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 500 g szyjek rakowych
  • 1 pęczek koperku

Sposób przygotowania

Połowę jednego selera, marchewkę, pora i pietruszki zalewamy 1,5 litra zimnej wody i gotujemy wywar przez godzinę. Przecedzamy. Ziemniaki gotujemy do miękkości i przecieramy przez sito, aby powstało purée. Resztę selerów kroimy w plastry i podduszamy na połowie masła, zalewamy winem i wywarem warzywnym. Gotujemy do miękkości, miksujemy i łączymy z ziemniakami oraz śmietaną. Doprawiamy do smaku. Szyjki rakowe podduszamy na pozostałym maśle. Krem podajemy w głębokim talerzu, na wierzchu układamy szyjki rakowe i posypujemy koperkiem.

Więcej na ten temat: ostatki, post, ryby, śledzie