Kuchnia węgierska. Gulasz z kukurydzą

Fot. Marcin Kiełbiewski

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 kg (pokrojonej w kostkę) na pieczeń wołowiny
  • 25 dag pokrojonej w kostkę wędzonej szynki
  • 35 dag namoczonej perłowej fasoli
  • 1-2 łyżki słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 1 duży pomidor
  • 1 filiżanka ugotowanej kukurydzy
  • 1 ostra papryczka (czuszka)
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania

Na tłuszczu podsmażamy pokrojone cebule (muszą się zeszklić) i mięso. Dodajemy szynkę, fasolę i doprawiamy obiema paprykami w proszku. Dusimy na wolnym ogniu (najlepiej pod przykryciem) ok. 35-40 min. W połowie gotowania dorzucamy obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora. Przyprawiamy do smaku pokruszoną czuszką, solą oraz pieprzem. Gdy fasola jest już miękka, dodajemy kukurydzę, przekładamy potrawę do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku w 180°C jeszcze 15-20 min.

ZOBACZ WIDEO

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX