Wytrawne walentynki z małym co nieco
Zielone serduszka (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)
Zielone serduszka
(na 40 sztuk)
Składniki
- 6 kromek chleba tostowego lub pumpernikla (ok. 300 g)
- 400 g sera twarogowego
- 4 łyżki stołowe soku z limonki
- starta skórka z dwóch limonek
- 4 łyżki stołowe śmietany
- po 1 pęczku kolendry i pietruszki (drobno posiekane)
- sól
- pieprz
- 1 świeży ogórek
Sposób przygotowania
Za pomocą foremki do wycinania w kształcie serduszka (ok. 4 cm średnicy) wycinamy z chleba 40 serduszek. Starannie mieszamy twarożek, sok i otartą skórkę z limonek, śmietanę oraz posiekane kolendrę i pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą pastą smarujemy serduszka z chleba. Myjemy ogórka, osuszamy go i kroimy w cieniutkie plasterki (nie obieramy). Plasterki ogórka układamy wachlarzowato w kształt prostokąta i mocno ściskamy. Z plasterków wycinamy foremką serduszka i układamy je na serduszkach z chleba.
Przepisy: Jolanta Majewska Wykonanie i stylizacja potraw: Zuzanna Wiciejowska
Zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki Naczynia do sesji udostępnił sklep Bo Concept
Serduszka niespodzianki
(na 30 sztuk)
Składniki
- 2 arkusze ciasta francuskiego
Na krem pomidorowy:
- 1 ząbek czosnku
- 50 g suszonych pomidorów (w oliwie)
- 100 g koziego twarogu
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- 2 łyżki stołowe naturalnego jogurtu
- sól
- pieprz
Na krem kawiorowy:
- 1 nieduża cebula
- 1 ugotowane na twardo jajko
- 150 g twarożku śmietankowego
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 50 g czerwonej lub czarnej ikry
- pieprz cayenne
- sól
Krem gruszkowo-serowy:
- 2 łyżki stołowe płatków migdałowych
- 1 gruszka
- 100 g sera gorgonzola
- 3 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z rozmrożonego ciasta francuskiego wycinamy foremką w kształcie serduszka (o średnicy ok. 6 cm) 30 serduszek, układamy je na blasze i dziurkujemy widelcem. Wstawiamy na średnie prowadnice piekarnika i pieczemy około 20 min. Po tym czasie ciastka przekładamy na kuchenną siatkę do wystygnięcia.
Robimy krem pomidorowy. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Pomidory osączamy z zalewy i również drobno siekamy. Kozi ser, czosnek, pomidory, sok z cytryny i jogurt dobrze mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Robimy krem kawiorowy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Jajko kroimy w drobną kostkę. Cebulę i jajko mieszamy z twarożkiem, sokiem z cytryny i ikrą. Doprawiamy solą i pieprzem cayenne.
Robimy krem gruszkowo-serowy. Płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu na złoto. Gruszkę obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w drobną kostkę. Gruszkę, migdały, rozdrobniony ser gorgonzola i jogurt mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Każdy z kremów wkładamy do oddzielnej szprycy (lub woreczka do dekoracji ciast). Serduszka przekrawamy w poprzek. Na każde 10 dolnych połówek nakładamy inny rodzaj kremu. Na wierzchu układamy drugą część serduszka.
Serduszka miłości
(na 20 sztuk)
Składniki
- 250 g malin (mogą być mrożone)
- miąższ z 2 lasek wanilii
- 150 g masła
- sól
- 200 g mąki
- 2 torebki cukru waniliowego
- 5 jajek
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki stołowe Limoncello (włoski cytrynowy likier)
- 4 łyżki stołowe cukru pudru
- 100 g kremówki śmietany
Sposób przygotowania
Maliny myjemy, mrożone rozmrażamy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Zagotowujemy miąższ wanilii w 250 ml wody, dodając masło i dwie szczypty soli. Garnek zdejmujemy z ognia. Dodajemy mąkę i cukier waniliowy, dokładnie mieszamy. Garnek stawiamy ponownie na niewielkim ogniu i mieszamy tak długo, aż powstanie zwarte ciasto, a na dnie naczynia pojawi się cienki biały nalot.
Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie, stale mieszając, dodajemy kolejno jajka. Połowę ciasta wkładamy do szprycy z otworem o średnicy 0,5 cm, wyciskamy na blachę 10 serduszek (grubości ok. 1 cm i średnicy ok. 8 cm). Blachę wkładamy na środkową prowadnicę piekarnika i pieczemy serduszka na złoto (około 20 min). Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy serduszka w środku jeszcze ok. 5 min. Wyjmujemy serduszka, przekrawamy w poprzek na połowy i zostawiamy do wystygnięcia na kuchennej siatce.
Ponownie nagrzewamy piekarnik do 200 st. i z drugą częścią ciasta postępujemy podobnie jak z pierwszą. Maliny rozdrabniamy, przecieramy przez drobne sito i mieszamy z serkiem mascarpone, likierem Limoncello i cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z masą malinową. Gotowy krem wkładamy do szprycy z otworem o średnicy 1 cm i wyciskamy go równomiernie na spodnią część każdego serduszka. Przykrywamy je drugim serduszkiem. Całość możemy udekorować całymi malinami.
Czerwone serduszka
(na ok. 40 sztuk)
Na serduszka:
- 110 g mąki
- 90 g startego parmezanu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 70 g zimnego masła
- 4-5 łyżek stołowych śmietany
- mąka do posypania stolnicy
Na salsę:
- 800 g pomidorów
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa octu balsamico
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Z mąki wymieszanej z parmezanem, solą i pieprzem cayenne oraz z masła i śmietany zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię i odkładamy na 20 min do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st.
Robimy salsę. Nacinamy pomidory na krzyż, zalewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i usuwamy gniazda nasienne. Przygotowane pomidory oraz czerwoną cebulę i ząbki czosnku drobno siekamy, następnie mieszamy z oliwą, octem, doprawiając solą i pieprzem.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na cienki czworokąt i foremką do wycinania (ok. 6 cm średnicy) wykrawamy 40 serduszek; rozkładamy je na blasze i pieczemy na złoto około 10 min.
Gotowe ciasteczka wykładamy na siatkę kuchenną i pozostawiamy do ostygnięcia. Pomidorową salsę przekładamy na sito i dokładnie odsączamy. Odsączoną masę rozkładamy na serduszka.
Serduszka - sushi
(na 20 sztuk)
Składniki
- 200 g ryżu na sushi
- 5 cm kombu (czyli glonu morskiego, morszczynu)
- 3 łyżki stołowe cukru pudru
- 3 łyżki stołowe octu ryżowego
- 20 g drobno posiekanego imbiru
- sól
- 300 g czerwonych, gotowanych buraczków
- 1 łyżka stołowa wasabi, czyli pasty chrzanowej
- 150 g wędzonego łososia (w plastrach)
- ew. kilka rzodkiewek
- ogórek
- odrobina czarnego sezamu
Sposób przygotowania
Oryginalne składniki do sushi kupimy w sklepach z azjatycką żywnością bądź w formie zestawów w supermarketach.
Do 250 ml wrzącej wody wrzucamy wypłukany dokładnie ryż oraz kombu i gotujemy ok. 10 min na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, dokładnie przykrywamy i pozostawiamy na następne 8 min, żeby ryż doszedł. Wyjmujemy kombu.
Cukier puder, ocet ryżowy, imbir i szczyptę soli dokładnie mieszamy i dodajemy do ryżu. Buraczki kroimy na 20 cienkich plasterków. Za pomocą foremki w kształcie serca (ok. 4 cm średnicy) wykrawamy w plasterkach serduszka.
Na zmoczonej wodą desce rozwałkowujemy ryż na placek o grubości 1 cm. Za pomocą tej samej zmoczonej foremki wykrawamy z ryżu 20 serduszek i układamy je na serduszkach z buraczków. Serduszka z ryżu smarujemy wasabi. Z łososia wykrawamy także 20 serduszek i układamy na serduszkach z ryżu. Wedle upodobania ozdabiamy malutkimi serduszkami z rzodkiewki lub pokrojonymi oliwkami i czarnym sezamem.
Eliksir miłości
(składniki na 1 porcję)
Składniki
- 1 łyżkę Cre'me de Cassis (likieru z czarnej porzeczki)
- 1 łyżkę syropu różanego
- 200 ml białego wytrawnego szampana
Sposób przygotowania
Wszystkie ingrediencje mieszamy i wlewamy do wysokiego kieliszka.