Szybkie dania na przyjęcie

Tomek Woźniak
17.06.2014 13:19
A A A Drukuj
Na ostatnie dni karnawału przyda się garść przepisów na szybkie i proste minidania, które sprawią, że goście zapamiętają waszą imprezę przynajmniej do następnego roku. Większość potraw zdążycie przygotować w ostatniej chwili. Możecie je też przyrządzić wspólnie ze znajomymi - będzie niezła zabawa.

Fot. Marcin Klaban

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 200 g blanszowanych migdałów
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • 300 g zielonych oliwek
  • 1 mały pęczek oregano

 

Sposób przygotowania

Na mocno rozgrzaną patelnię wsypujemy migdały i podgrzewamy przez kilka minut, aż się lekko zrumienią. Wlewamy oliwę, doprawiamy solą i podsmażamy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Odstawiamy migdały do wystygnięcia, a następnie mieszamy z oliwkami i posypujemy drobno posiekanym oregano.

Oliwki z prażonymi migdałami są idealną przekąską do wina. Koniecznie doprawcie je grubo zmieloną solą, która będzie lekko chrupała w zębach.

Zobacz także
Komentarze (8)
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX