Szybkie dania na przyjęcie

Tomek Woźniak
Oliwki z migdałami

Oliwki z migdałami (Fot. Marcin Klaban)

Na ostatnie dni karnawału przyda się garść przepisów na szybkie i proste minidania, które sprawią, że goście zapamiętają waszą imprezę przynajmniej do następnego roku. Większość potraw zdążycie przygotować w ostatniej chwili. Możecie je też przyrządzić wspólnie ze znajomymi - będzie niezła zabawa.
1 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Oliwki z migdałami

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 200 g blanszowanych migdałów
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • 300 g zielonych oliwek
  • 1 mały pęczek oregano

 

Sposób przygotowania

Na mocno rozgrzaną patelnię wsypujemy migdały i podgrzewamy przez kilka minut, aż się lekko zrumienią. Wlewamy oliwę, doprawiamy solą i podsmażamy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Odstawiamy migdały do wystygnięcia, a następnie mieszamy z oliwkami i posypujemy drobno posiekanym oregano.

Oliwki z prażonymi migdałami są idealną przekąską do wina. Koniecznie doprawcie je grubo zmieloną solą, która będzie lekko chrupała w zębach.

2 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Wrapy a la Caesar

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 2 piersi kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 8 łyżek 12% śmietany
  • 4 fileciki anchois
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 4 liście sałaty rzymskiej
  • 4 pszenne tortille

 

Sposób przygotowania

Piersi podsmażamy na oliwie po 2 minuty z każdej strony. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w temp. 180°C.

W tym czasie miksujemy śmietanę z anchois, sokiem cytrynowym, sosem Worcestershire i czosnkiem, doprawiając solą oraz pieprzem. Umytą, osuszoną sałatę i upieczone piersi kroimy na cieniutkie paseczki.

Na środku podgrzanych wcześniej tortilli układamy mięso, posypujemy sałatą, polewamy sosem i ściśle zawijamy. Każdy z wrapów kroimy na 6-8 kawałków.

Sałatka wypełniająca wrapy to interpretacja sałatki a la Caesar. W tej formie wygodniej się ją zjada!

3 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Fondue serowe z rozmarynem

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 butelki wytrawnego białego wina
  • po 200 g cheddara
  • goudy i twardego koziego sera
  • oliwa
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • chleb lub bułka

 

Sposób przygotowania

Posiekany czosnek szklimy w garnku na oliwie, wlewamy wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Ścieramy żółte sery i kruszymy ser kozi. Wrzucamy sery do wina i podgrzewamy, mieszając, aż się roztopią. Dodajemy rozmaryn, doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Podajemy z chlebem pokrojonym w kostkę o boku 1 cm. Nie zapomnijmy o długich wykałaczkach!

Do przyrządzenia fondue możecie użyć podeschniętych resztek sera.

4 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Kanapki BLT z jajkiem

(dla 4 osób)

Składniki

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 4 jajka
  • 4 plasterki boczku
  • 8 plasterków żółtego sera
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki pikli lub majonezu
  • 4 liście sałaty rzymskiej lub karbowanej
  • 2 pomidory

 

Sposób przygotowania

Chleb opiekamy w tosterze. Smażymy jajka sadzone z dwóch stron. Boczek podsmażamy przez kilka minut na chrupko. Każdą kromkę smarujemy musztardą i majonezem (lub obkładamy piklami).

Na to kładziemy jajko sadzone, boczek, liść umytej i osuszonej sałaty, żółty ser oraz plasterek pomidora. Przykrywamy drugim tostem, lekko przyciskamy i kroimy po przekątnej na pół. Najlepiej smakują na ciepło.

BLT to skrót od ang. bacon, lettuce, tomato (bekon, sałata, pomidor). Moja wersja nieco różni się od klasycznej - przyrządziłem kanapkę z dwustronnie obsmażonym jajkiem.

5 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Wędzony łosoś z cytrynowym twarożkiem

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 200 g kremowego twarożku typu Philadelphia
  • 200 g wędzonego łososia
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1 ogórek (ok. 200 g)

Sposób przygotowania

Łososia kroimy w plasterki. Twarożek mieszamy ze skórką i sokiem cytrynowym, doprawiając solą oraz pieprzem. Ogórka kroimy w cienkie słupki o długości 3 cm. Na plastrach łososia kładziemy po łyżeczce twarożku oraz kilka słupków ogórka i zwijamy w rulony.

6 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Orzechowy mus czekoladowy

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 200 g ciemnej czekolady (min. 70% kakao)
  • 100 g laskowych orzechów
  • 300 ml 12% śmietany
  • 6 łyżek cukru pudru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 50 ml likieru pomarańczowego (np. cointreau)
  • 200 ml schłodzonej śmietanki 36%

 

Sposób przygotowania

Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Miksujemy orzechy laskowe na proszek.

Rozpuszczoną czekoladę mieszamy ze śmietaną (12%), cukrem pudrem, skórką z pomarańczy, likierem i orzechami. Krem rozdzielamy do dwóch misek. Śmietankę (36%) ubijamy na sztywno i połowę dodajemy do jednej miski z kremem.

Do naczynek deserowych nakładamy gęsty mus czekoladowy, potem ten z dodatkiem ubitej śmietanki, wreszcie łyżkę samej ubitej śmietanki. Przed podaniem można schłodzić deser w lodówce lub w zamrażalniku.

7 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Chrupiące ostre skrzydełka

(dla 8-10 osób)

 

Składniki

  • 1 kg skrzydełek kurczaka

 

Marynata:

  • pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • sok z 2 cytryn
  • 1 pęczek posiekanej kolendry
  • 4 łyżki miodu
  • 1 posiekana papryczka chilli
  • sól

 

Sposób przygotowania

Mieszamy składniki marynaty (jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw, usuwamy pestki z chilli). Skrzydełka wkładamy do miski lub plastikowej torebki, wlewamy marynatę i mieszamy (torebkę zawiązujemy). Trzymamy w lodówce przez minimum 6 godzin. Osączone z marynaty skrzydełka przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy przez 45 minut w temp. 200°C na środkowej półce piekarnika, odwracając je od czasu do czasu, aby równomiernie się upiekły.

UDANEJ ZABAWY!

Tomek Woźniak

Tomek Woźniak Wymyśla nowe przepisy i tuninguje klasyczne. Często podróżuje (Anglia, Włochy, Daleki Wschód) i organizuje warsztaty kulinarne oraz foodingi, czyli wspólne gotowanie ze znajomymi. Uważa, że sztuka kulinarna to po prostu dobra zabawa pełna smaków, kolorów i aromatów. Przepisy Tomka także na: www.tomekwozniak.pl