Przepisy na słodkie walentynki
Serduszka z karmelem (Fot. Pawe´ Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl)
Serduszka z karmelem
(na ok. 10 ciasteczek o średnicy 5-6 cm)
Na ciasteczka:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Krem:
- 1 duże jajo
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczowej
- 1/3 laski wanilii
- 70 ml słodkiej 36-proc. śmietanki
Na karmel:
- 50 g cukru
- 1-2 łyżki wody
- foremki do wycinania ciastek w kształcie serca większa i mniejsza
Sposób przygotowania
Większą foremką wycinamy z ciasta 30 serduszek (lub inną liczbę podzielną przez 3). W 20 serduszkach mniejszą foremką wycinamy środek (wycięte mniejsze serduszka nie będą nam potrzebne - możemy je upiec smarując wierzch rozpuszczonym masłem). Pełne serca smarujemy żółtkiem roztrzepanym z brązowym cukrem i cynamonem. Na wierzchu układamy pierwszą ?ramkę?, smarujemy jej brzeg żółtkiem z cukrem i nakładamy na nią drugą ramkę, którą także smarujemy. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w 200°C ok. 15 minut (powinny się z wierzchu przyrumienić, a z boku pozostać jasne). Odstawiamy je do ostygnięcia i w tym czasie przygotowujemy krem. Mieszamy razem jajko, miód, skórkę pomarańczową. Wanilię przekrawamy na pół, wyłuskujemy ziarenka i dodajemy do masy. Podgrzewamy śmietankę, a gdy zacznie lekko pykać, wlewamy gorącą do jajecznej masy. Szybko miksujemy.
Całość z powrotem przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudzonym kremem napełniamy serduszka. Tuż przed podaniem przygotowujemy karmel. Podgrzewamy cukier, a gdy zbrązowieje, dodajemy wodę. Mieszamy i polewamy karmelem krem na ciasteczkach. Jeżeli chcemy przygotować ciasteczka wcześniej, lepiej pozostawić oddzielnie krem i nadziać ciasteczka przed podaniem, a karmelem polać w ostatniej chwili.
Trufle czekoladowe
(na 10-12 kulek)
Składniki
- 100 g różnych drobno posiekanych orzechów
- 125 g gorzkiej czekolady
- 25 g masła
- 50 g cukru pudru
- 3 łyżki stołowe kakao
Sposób przygotowania
Orzechy rumienimy na patelni. Czekoladę z masłem rozpuszczamy na parze. Rozpuszczoną masę łączymy z orzechami oraz cukrem i dokładnie mieszamy. Gdy masa przestygnie, formujemy z niej kulki i obtaczamy w kakao.
Okruchy słodyczy: Ptifurki
(na ok. 40 ciasteczek)
Na ciasto:
- 120 g masła
- 120 g białego cukru
- 2 jaja
- 120 g mąki
- szczypta soli
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Na krem:
- 50 g białego cukru
- 3 łyżki wody
- 2 żółtka
- 120 g masła w temperaturze pokojowej
Na lukier:
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka wody różanej
Do dekoracji:
- 1 nieduży owoc granatu pokrojony w plasterki
Sposób przygotowania
Robimy ciasto. Masło ucieramy z cukrem do białości. Wciąż ucierając, dodajemy jaja, jedno po drugim, a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy (ciasto ma konsystencję kogla mogla) i odstawiamy na 1 godz. Ciasto wlewamy do kwadratowej formy. Pieczemy w 180 st. przez 30 min.
Robimy krem. Z cukru i 3 łyżek wody gotujemy syrop. Gdy nieco ostygnie, dodajemy żółtka i ucieramy do białości. Na końcu dodajemy masło i znów mieszamy. Przestudzone ciasto kroimy w poprzek i przekładamy kremem. Z cukru i wody różanej ucieramy lukier (wodę różaną można zastąpić sokiem z cytryny lub pomarańczy). Ciasto smarujemy lukrem i kroimy na kwadraty i ozdabiamy kawałkami granatu.
Miłosne eliksiry: Pożądania
(na 1 litr płynu)
Składniki
- 20 g świeżego korzenia imbiru
- 20 g korzenia żeń-szenia (może być suszony)
- 10 g laski cynamonu
- szczypta szafranu
- 1 cała laska wanilii
- 1 litr rumu
Sposób przygotowania
Pokrojone przyprawy wrzucamy do rumu i odstawiamy na 15 dni. Filtrujemy. 1 łyżkę eliksiru rozpuszczamy w szklance wody i podajemy ukochanemu (lub ukochanej). Napój wzmaga pożądanie!
Miłosne eliksiry: Wenus
(dla 2 osób)
Składniki
- 1 szklanka truskawek (mogą być mrożone)
- 30 ml nektaru brzoskwiniowego
- 5 kropli kwiatu pomarańczy (woda pomarańczowa do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)
Sposób przygotowania
Truskawki rozmrażamy i miksujemy, dodając nektar i krople kwiatu pomarańczy. Napój starannie mieszamy i schładzamy przed podaniem.
Miłosne eliksiry: Flirt Afrodyty
(dla 2 osób)
Składniki
- 1 szklanka rozgniecionych malin (mogą być mrożone)
- 5 kropel wody różanej
- 240 ml szampana
Sposób przygotowania
Maliny rozmrażamy i miksujemy, a następnie odciskamy sok. Dodajemy do niego wodę różaną. Do kieliszków wlewamy sok i uzupełniamy szampanem.
Miłosne eliksiry: Amrus
(dla 2 osób)
Składniki
- 2 dojrzałe mango
- 150 ml mleka
- 2 łyżki cukru
Do smaku:
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
Owoce obieramy i drobno kroimy, 2 większe kawałki zostawiamy do ozdoby. Pokrojone mango miksujemy z mlekiem i cukrem. Przed podaniem posypujemy pieprzem i ozdabiamy szklankę kawałkiem mango.