Przepisy na słodkie walentynki

Maria Szkop
Serduszka z karmelem

Serduszka z karmelem (Fot. Pawe´ Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl)

Nie wszyscy lubią walentynki. Są tacy, co uważają, że to komercyjne zawracanie głowy. Można jednak w ramach protestu powołać do życia symeonki (wypadną cztery dni później). No bo przecież nieważne, którego dokładnie dnia będzie święto zakochanych. Każdy dzień jest dobry, żeby podarować sobie trochę słodyczy.
1 z 7
Fot. Pawe´ Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Pawe´ Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Serduszka z karmelem

(na ok. 10 ciasteczek o średnicy 5-6 cm)

Na ciasteczka:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Krem:

  • 1 duże jajo
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczowej
  • 1/3 laski wanilii
  • 70 ml słodkiej 36-proc. śmietanki

Na karmel:

  • 50 g cukru
  • 1-2 łyżki wody

  • foremki do wycinania ciastek w kształcie serca większa i mniejsza

Sposób przygotowania

Większą foremką wycinamy z ciasta 30 serduszek (lub inną liczbę podzielną przez 3). W 20 serduszkach mniejszą foremką wycinamy środek (wycięte mniejsze serduszka nie będą nam potrzebne - możemy je upiec smarując wierzch rozpuszczonym masłem). Pełne serca smarujemy żółtkiem roztrzepanym z brązowym cukrem i cynamonem. Na wierzchu układamy pierwszą ?ramkę?, smarujemy jej brzeg żółtkiem z cukrem i nakładamy na nią drugą ramkę, którą także smarujemy. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w 200°C ok. 15 minut (powinny się z wierzchu przyrumienić, a z boku pozostać jasne). Odstawiamy je do ostygnięcia i w tym czasie przygotowujemy krem. Mieszamy razem jajko, miód, skórkę pomarańczową. Wanilię przekrawamy na pół, wyłuskujemy ziarenka i dodajemy do masy. Podgrzewamy śmietankę, a gdy zacznie lekko pykać, wlewamy gorącą do jajecznej masy. Szybko miksujemy.
Całość z powrotem przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudzonym kremem napełniamy serduszka. Tuż przed podaniem przygotowujemy karmel. Podgrzewamy cukier, a gdy zbrązowieje, dodajemy wodę. Mieszamy i polewamy karmelem krem na ciasteczkach. Jeżeli chcemy przygotować ciasteczka wcześniej, lepiej pozostawić oddzielnie krem i nadziać ciasteczka przed podaniem, a karmelem polać w ostatniej chwili.

2 z 7
Fot. Paweł Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Paweł Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Trufle czekoladowe

(na 10-12 kulek)

 

Składniki

  • 100 g różnych drobno posiekanych orzechów
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 3 łyżki stołowe kakao

 

Sposób przygotowania

Orzechy rumienimy na patelni. Czekoladę z masłem rozpuszczamy na parze. Rozpuszczoną masę łączymy z orzechami oraz cukrem i dokładnie mieszamy. Gdy masa przestygnie, formujemy z niej kulki i obtaczamy w kakao.

3 z 7
Fot. Pawe´ Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Pawe´ Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Okruchy słodyczy: Ptifurki

(na ok. 40 ciasteczek) 

Na ciasto:

  • 120 g masła
  • 120 g białego cukru
  • 2 jaja
  • 120 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Na krem:

  • 50 g białego cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2 żółtka
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej

Na lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka wody różanej

Do dekoracji:

  • 1 nieduży owoc granatu pokrojony w plasterki

 

Sposób przygotowania

Robimy ciasto. Masło ucieramy z cukrem do białości. Wciąż ucierając, dodajemy jaja, jedno po drugim, a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy (ciasto ma konsystencję kogla mogla) i odstawiamy na 1 godz. Ciasto wlewamy do kwadratowej formy. Pieczemy w 180 st. przez 30 min.

Robimy krem. Z cukru i 3 łyżek wody gotujemy syrop. Gdy nieco ostygnie, dodajemy żółtka i ucieramy do białości. Na końcu dodajemy masło i znów mieszamy. Przestudzone ciasto kroimy w poprzek i przekładamy kremem. Z cukru i wody różanej ucieramy lukier (wodę różaną można zastąpić sokiem z cytryny lub pomarańczy). Ciasto smarujemy lukrem i kroimy na kwadraty i ozdabiamy kawałkami granatu.

4 z 7
Fot. Pawe´ Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Pawe´ Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Miłosne eliksiry: Pożądania

(na 1 litr płynu)

 

Składniki

  • 20 g świeżego korzenia imbiru
  • 20 g korzenia żeń-szenia (może być suszony)
  • 10 g laski cynamonu
  • szczypta szafranu
  • 1 cała laska wanilii
  • 1 litr rumu

Sposób przygotowania

Pokrojone przyprawy wrzucamy do rumu i odstawiamy na 15 dni. Filtrujemy. 1 łyżkę eliksiru rozpuszczamy w szklance wody i podajemy ukochanemu (lub ukochanej). Napój wzmaga pożądanie!

5 z 7
Fot. Pawe´ Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Pawe´ Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Miłosne eliksiry: Wenus

(dla 2 osób)

Składniki

  • 1 szklanka truskawek (mogą być mrożone)
  • 30 ml nektaru brzoskwiniowego
  • 5 kropli kwiatu pomarańczy (woda pomarańczowa do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)

Sposób przygotowania

Truskawki rozmrażamy i miksujemy, dodając nektar i krople kwiatu pomarańczy. Napój starannie mieszamy i schładzamy przed podaniem.

6 z 7
Fot. Pawe´ Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Pawe´ Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Miłosne eliksiry: Flirt Afrodyty

(dla 2 osób)

Składniki

  • 1 szklanka rozgniecionych malin (mogą być mrożone)
  • 5 kropel wody różanej
  • 240 ml szampana

Sposób przygotowania

Maliny rozmrażamy i miksujemy, a następnie odciskamy sok. Dodajemy do niego wodę różaną. Do kieliszków wlewamy sok i uzupełniamy szampanem.

7 z 7
Fot. Pawe´ Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Pawe´ Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Miłosne eliksiry: Amrus

(dla 2 osób)

Składniki

  • 2 dojrzałe mango
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki cukru

Do smaku:

  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Owoce obieramy i drobno kroimy, 2 większe kawałki zostawiamy do ozdoby. Pokrojone mango miksujemy z mlekiem i cukrem. Przed podaniem posypujemy pieprzem i ozdabiamy szklankę kawałkiem mango.