Przepisy kulinarne Salvadore Dali

red.
Był ekscentryczny, infantylny, zwariowany. Nie tylko jako malarz. Wszystko, co robił Salvadore Dali, było przyprawione nutką szaleństwa. Także jego działania w kuchni. W setną rocznicę urodzin artysty zdradzamy kilka jego kulinarnych zauroczeń.

Galeria potraw
Fot. Marcin Kiełbiewski, Aranżacja Marta Dzikowska, Kinga A. Kłosińska Fot. Marcin Kiełbiewski, Aranżacja Marta Dzikowska, Kinga A. Kłosińska

Cynaderki cielęce w sherry

Składniki

  • 1 nerka cielęca
  • 10 dag tłuszczu (pół na pół oliwy i masła)
  • 1 kromka ziarnistego chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki sherry
  • natka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 gałązki bazylii
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania

Nereczkę myjemy, usuwamy nadmiar tłuszczu i ostrym nożem kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy na dwie minuty do lekko osolonego wrzątku, po czym odsączamy. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i przyrumieniamy na nim jeden ząbek czosnku, kromkę chleba i 4 plasterki cynaderek. Odstawiamy do wystudzenia i miksujemy na gładką masę. Ponownie rozgrzewamy tłuszcz na patelni i przysmażamy w nim pozostałe plasterki nerek wraz ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz łyżeczką posiekanej natki. Kiedy się przyrumienią, wlewamy sherry, dodajemy zmiksowaną masę i dopiero wtedy solimy. Podlewamy wodą, nie więcej niż zawartością jednej filiżanki, wsypujemy mąkę kukurydzianą, doprawiamy pieprzem i dusimy na małym ogniu, póki sos nie zgęstnieje. Przekładamy na półmisek lub talerze i dekorujemy posiekaną natką oraz listkami bazylii. Podajemy z pieczoną papryką, starannie obraną ze skórki, oraz lekko zblanszowaną rzymską sałatą, skropioną oliwą i sokiem z cytryny.

1
Fot. Marcin Kiełbiewski, Aranżacja Marta Dzikowska, Kinga A. Kłosińska Fot. Marcin Kiełbiewski, Aranżacja Marta Dzikowska, Kinga A. Kłosińska

Jajka flamenco

Składniki

  • jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 6 główek gotowanych szparagów
  • 1 filiżanka mrożonej lub świeżej mieszanki jarzynowej (zielony groszek, marchewka, fasolka szparagowa, papryka)
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 plastry szynki
  • 4 plasterki pikantnej kiełbasy - najlepiej hiszpańskiej typu choriso
  • oliwa
  • pieprz
  • sól
  • szczypta papryki

 

Sposób przygotowania

Siekamy cebulę i czosnek i rumienimy na oliwie w rondlu. Dodajemy jarzyny (oprócz szparagów), a następnie chwilę dusimy na małym ogniu. Dodajemy przecier pomidorowy, podlewamy kilkoma łyżkami wody, doprawiamy solą i pieprzem, i pod sam koniec wrzucamy szparagi. Zostawiamy na małym ogniu na kwadrans. Przygotowujemy żaroodporne naczynie, najlepiej dwie większe kokilki, do zapiekania. Natłuszczamy je oliwą i wypełniamy jarzynowo-pomidorową masą. Wbijamy jajka, w przypadku kokilek po dwa na każdą. Nie mieszamy! Przykrywamy białko szynką i krążkami kiełbasy, tak aby tylko żółtka były odsłonięte. Posypujemy je ostrą papryką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 5-8 minut, tak aby pod szynką ścięły się białka. W każdej prowincji jajka inaczej tańczą flamenco. Istotne, aby rozmaita, lecz zawsze pikantna baza jarzynowo-pomidorowa i różne mięsiwa znalazły się pod zapieczonymi w postaci oczka jajkami.

2
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Tortilla

Składniki

  • jajka
  • 2 ugotowane w mundurkach ziemniaki
  • pół cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki mąki
  • pieprz
  • sól

 

Sposób przygotowania

Na rozgrzanej w płaskim rondlu oliwie z masłem podsmażamy pokrojoną w średniej wielkości kostkę cebulę. Dokładamy obrane z łupinek i pokrojone w cienkie plasterki lub kostkę ziemniaki i dusimy na małym ogniu, tak aby ziemniaki ?doszły?, a cebula nie przyrumieniła się zanadto. Odstawiamy na chwilę, aby przestygły. W salaterce rozmącamy jajka z mąką, pieprzem i solą, dodajemy podsmażone z cebulką ziemniaki i starannie mieszamy. Podgrzewamy rondel, w którym smażyły się ziemniaki, ewentualnie dodajemy jeszcze oliwy i wlewamy masę jajeczną. Smażymy na małym ogniu pod przykrywką, aż spód się zrumieni, a wierzch zetnie. Wtedy wyrzucamy na talerz spodem do góry. Kroimy jak tort. Można jeść na ciepło i na zimno.
Jest to domowy, chłopski przepis na tortillę, która tym się różni od jajecznicy, że wszystkie składniki trzeba starannie wymieszać i dopiero wtedy wlać na patelnię, a nie po kolei wrzucać i dopiero potem mieszać. Ważne jest też dobranie odpowiedniego naczynia, bo tortilla powinna być wysoka, a nie płaska. Istnieją dziesiątki różnych przepisów na tortillę - z szynką, boczkiem, papryką, pomidorami czy choćby szpinakiem, który uwielbiał Salvadore Dali. Wtedy do jajek należy dodać ugotowanego szpinaku i tortilla stanie się zielona.

3
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Zupa pomidorowo-chlebowa

Składniki

  • 50 dag pomidorów
  • garść ziół (natka pietruszki i bazylii, liść selera, kilka pędów pora)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka kromek czerstwego chleba
  • 1,5 l rosołu lub wody
  • sól
  • 5 dag tartego ementalera lub innego żółtego sera

 

Sposób przygotowania

Pomidory myjemy, kroimy na cząstki i dusimy w przykrytym naczyniu. Przecieramy przez nylonowe sito. Zioła i czosnek siekamy jak najdrobniej, mieszamy z oliwą i lekko podsmażamy, po czym dodajemy przetarte pomidory i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Teraz wkładamy kromki chleba (od tego dodatku zależy zawiesistość zupy), zalewamy rosołem lub wrzątkiem i gotujemy jeszcze 30 min, mieszając od czasu do czasu, aby chleb nie przywarł do dna. Na koniec zupę  solimy i na talerzach posypujemy obficie tartym żółtym serem.

4
Fot. Marcin Kiełbiewski, Aranżacja Marta Dzikowska, Kinga A. Kłosińska Fot. Marcin Kiełbiewski, Aranżacja Marta Dzikowska, Kinga A. Kłosińska

Szpinak Salvadora

Składniki

  • 50 dag świeżego lub 25 dag mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 100 ml śmietany
  • łyżeczka mąki
  • sól

 

Sposób przygotowania

Płuczemy świeży szpinak, przebieramy, obcinamy ogonki i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Garść listków odkładamy, resztę starannie siekamy. Przesmażamy na maśle mąkę, wkładamy posiekany szpinak, zmiażdżone ząbki czosnku, solimy, dodajemy śmietanę, a kiedy zacznie gęstnieć, wrzucamy garść listków w całości. Paczka mrożonego szpinaku ułatwi oczywiście przygotowanie potrawy, ale nie znajdziemy w niej całych listków, które uatrakcyjnią wygląd dania.

5
Więcej na ten temat: kuchnia kiszpańska, salvadore dali