Do rosołu...

red.
Pierożki ravioli

Pierożki ravioli (Fot. Paweł Myszka i Magdalena Gugała)

No właśnie: co zrobić, aby rosół zachwycił biesiadników? To proste - uciec od kulinarnego banału. Przyprawić bulion odrobiną fantazji, zaskoczyć nietypowymi dodatkami. Jesteście na to gotowi? Jeżeli tak - zapraszamy do wspólnych eksperymentów.
1 z 8
Fot. Paweł Myszka i Magdalena Gugała
Fot. Paweł Myszka i Magdalena Gugała

Pierożki ravioli

(zamiast makaronu)
(dla 4-5 osób)

 

Ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 5 łyżek wody
  • jajko
  • sól

 

Nadzienie:

 

Sposób przygotowania

Z mąki, jajka, wody i soli wyrabiamy jednolite ciasto. Odkładamy je na 2godz.,a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm i dzielimy na dwa płaty.  Mięso mieszamy z posiekaną cebulą, jajkiem, natką pietruszki i przyprawami. Rozkładamy małe porcje nadzienia na jednym płacie w kilku rzędach w odstępach ok. 4 cm. Miejsca między porcjami nadzienia smarujemy białkiem. Przykrywamy drugim płatem ciasta, dociskając je wokół porcji mięsa, tak aby obydwa płaty ciasta się skleiły. Kroimy ciasto radełkiem na kwadraciki. Tak uformowane pierożki gotujemy w posolonej wodzie 15-20 min.

Zdjęcie Gefu Przystawka do ravioli 28420 Zdjęcie IMPERIA RAVIOLI MAKER 400 Zdjęcie Tescoma Foremki do ravioli 4 szt Delicia 630049
Gefu Przystawka do ravioli ... IMPERIA RAVIOLI MAKER 400 Tescoma Foremki do ravioli ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 8
Fot. Paweł Myszka i Magdalena Gugała
Fot. Paweł Myszka i Magdalena Gugała

Klopsiki mięsne

(dla 4-5 osób)

 

Składniki

  • 35 dag mięsa wołowego
  • 1 mała cebula
  • 3/4 czerstwej bułki kajzerki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszk
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania

Cebulę obieramy, kroimy w talarki i smażymy na rozgrzanym oleju na złocisto. Bułkę moczymy, odsączamy, a następnie razem z cebulą i mięsem mielimy w maszynce. Dodajemy żółtka, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy w posolonej wodzie 20min.

Zdjęcie Stalgast Patelnia 35241 Zdjęcie TESCOMA Patelnia FUSION 602820 Zdjęcie TESCOMA PATELNIA PRESTO 594018
Stalgast Patelnia TESCOMA Patelnia FUSION TESCOMA PATELNIA PRESTO
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 8
Fot. Paweł Myszka i Magdalena Gugała
Fot. Paweł Myszka i Magdalena Gugała

Kluski lane

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

  • 2 żółtka
  • 4 łyżeczki mąki
  • 1 łyżeczka wody

 

Sposób przygotowania

 

Mąkę przesiewamy, łączymy z żółtkami oraz wodą i ucieramy na jednolitą masę, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto wlewamy na wrzący rosół, delikatnie mieszając, tak aby utworzyły się kluseczki. Gotujemy chwilę, aż kluski wypłyną na powierzchnię.

Zdjęcie Bestpro Drewniane sito do mąki Zdjęcie GUARDINI Przesiewacz do mąki Zdjęcie TESCOMA MECHANICZNE SITO DO DELICIA 630340
Bestpro Drewniane sito do mąki GUARDINI Przesiewacz do mąki TESCOMA MECHANICZNE SITO
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 8
Fot. Paweł Myszka i Magdalena Gugała
Fot. Paweł Myszka i Magdalena Gugała

Francuskie kluseczki z grzybami

(dla 5 osób)

 

Składniki

  • jaja
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1-2 łyżeczki ugotowanych, drobno posiekanych świeżych grzybów
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

 

Sposób przygotowania

 

Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy z masłem na gładką masę. Dodajemy ubite na sztywną pianę białka oraz mąkę i delikatnie mieszamy. Dodajemy siekane grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję; jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy trochę mąki. Łyżeczkę maczamy we wrzątku, nabieramy nią porcje ciasta i kładziemy je na wrzącą wodę. Po chwili kluseczki są gotowe

Zdjęcie Lauson AHM 104 Zdjęcie Debenhams HM3BS Zdjęcie Morphy Richards 48546
Lauson mikser Debenhams HM3BS mikser Morphy Richards 48546 mikser
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 8
Fot. Paweł Myszka i Magdalena Gugała
Fot. Paweł Myszka i Magdalena Gugała

Rosół wołowy z szafranem

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 80 dag mięsa wołowego z kością
  • 1 mała cebula
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • liść laurowy
  • 3-4 włókienka szafranu
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

 

Sposób przygotowania

 

Mięso płuczemy, zalewamy 2 l zimnej wody i dodajemy 1/2 łyżki soli oraz liść laurowy. Włoszczyznę i cebulę obieramy i myjemy, cebulę przekrawamy na pół. Wszystkie warzywa dodajemy do mięsa, doprowadzamy wodę do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy rosół pod uchyloną pokrywką na bardzo wolnym ogniu około 2 godz. Wyjmujemy mięso, rosół przecedzamy. Aby nabrał aromatu, przyprawiamy go szafranem, solą i pieprzem i ponownie zagotowujemy. Podajemy z pierożkami ravioli lub klopsikami mięsnymi.

Zdjęcie Berghoff Garnek Auriga 2303000 Zdjęcie Garnek Elo Rubin 90186 Zdjęcie Garnek Fissler 812612
Berghoff Garnek Auriga Garnek Elo Rubin Garnek Fissler
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
6 z 8
Fot. Paweł Myszka i Magdalena Gugała
Fot. Paweł Myszka i Magdalena Gugała

Naleśnikowe wstążki

(dla 6-8 osób)

 

Składniki

  • 25 dag mąki
  • jajka
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • sól

 

Sposób przygotowania

 

Pietruszkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Mąkę mieszamy z mlekiem i jajkami na jednolitą masę o konsystencji śmietany. Solimy i dodajemy natkę pietruszki. Na rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem smażymy z ciasta cienkie naleśniki. Zaraz po usmażeniu zwijamy je w ruloniki, kroimy w cienkie paseczki, rozkładamy wstążki do talerzy i zalewamy gorącym rosołem.

Zdjęcie ELO RUBICAST Patelnia do naleśników 97576 Zdjęcie Tadar Patelnia do naleśników 70849 Zdjęcie THK Ceramiczna patelnia do naleśników pomarańczowa OPT4561
ELO RUBICAST Patelnia do naleśników Tadar Patelnia do naleśników THK Ceramiczna patelnia do naleśników
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7 z 8
Fot. Paweł Myszka i Magdalena Gugała
Fot. Paweł Myszka i Magdalena Gugała

Kulki ryżowe

(dla 4-5 osób)

 

Składniki

  • 1 trójkącik serka topionego
  • 1/2 szklanki (12 dag) białego ryżu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 l oleju do smażenia

 

Sposób przygotowania

Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy. Ryż gotujemy w lekko posolonej wodzie i przyprawiamy pieprzem. Mieszamy z serem i pietruszką na jednolitą masę, formujemy małe kulki i smażymy je na rozgrzanym, głębokim oleju 5 min, na złocisto. Podajemy w gorącym bulionie.

Zdjęcie BEABA Pojemnik do gotowania ryżu oraz makaronu do Babycook-Duo oraz Sol (A069412) Zdjęcie Garnek do gotowania pierogów, ryżu z perforowanym wkładem z pokrywką, poj. 26 L. Zdjęcie Alessi Łyżka do ryżu / jarzyn Tibidabo KL12
BEABA Pojemnik do gotowania ryżu Garnek do gotowania ryżu Alessi Łyżka do ryżu
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
8 z 8
Fot. Paweł Myszka i Magdalena Gugała
Fot. Paweł Myszka i Magdalena Gugała

Rosół z ryby

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Następnie wkładamy do 2 l wrzącej wody, dodajemy liście
laurowe oraz przyprawę do ryby i gotujemy na wolnym ogniu 40 min. Solimy. Rybę czyścimy i kroimy na duże kawałki. Wywar warzywny przecedzamy przez sito, dolewamy wino i doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy rybę i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 40 min.  Rosół przecedzamy, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Z kawałków ryby ściągamy skórę i starannie oczyszczamy je z ości. Dzielimy na mniejsze porcje. Rosół podajemy z krewetkami (obgotowanymi lub obsmażonymi) i kawałkami ryby, posypany natką.

Bulion rybny
Zdjęcie Alessi Nóż do ryb Dressed Zdjęcie Alessi Nóż do ryb Nuovo Milano 5180/18 Zdjęcie Alessi Nóż do ryb Ovale
Alessi Nóż do ryb Dressed Alessi Nóż do ryb Nuovo Alessi Nóż do ryb Ovale
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej na ten temat: bulion, rosół, wywar