Szybkie dania z woka

red.
20.01.2012 11:49
A A A Drukuj
Błyskawicznie i prawie bez tłuszczu - bo taka właśnie jest teraz moda na gotowanie. A tak już się dzieje, że to, co modne, bardziej nam się podoba. Lub smakuje.

Fot. Marcin Kiełbiewski

Czas przygotowania: 15 minut
(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 1 litr esencjonalnego wywaru z kurczaka lub włoszczyzny
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 300 g schabu bez kości
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 główki kapusty pak choi (lub pekińskiej)
  • 300 g "gotowego" chińskiego makaronu
  • 150 g pieczarek
  • 4 dymki

 

Sposób przygotowania

Wywar wlewamy do rondla, dodajemy drobno starty imbir, zmiażdżony czosnek, 2 łyżki sosu sojowego i schab (bez tłuszczu) pokrojony w cienkie plastry. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 min. Schab przekładamy do gorącego woka lub na patelnię, dodajemy do niego pozostały sos sojowy, miód i trochę wywaru z rondla. Smażymy przez 3-5 min, aż mięso zbrązowieje, często je obracając i dolewając więcej wywaru, jeśli to konieczne. Do rondla z wywarem dokładamy główki kapusty przecięte na połowy, makaron oraz pokrojone w plastry pieczarki i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 min. Zupę podajemy w małych miseczkach - nalewamy do każdej wywar z makaronem i warzywami, na wierzchu układamy plasterki schabu i dymki.

Komentarze (5)

Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX