Gorączka zimowej nocy. Rozgrzewające napoje z imbirem, chilli i prądem

red.
Kiedy skuleni od mrozu i wiatru przemykamy przez zimowe ulice, nasze marzenia są proste jak zagotowanie wody na herbatę. Pragniemy światła i ciepła. I jeszcze szklanki gorącego napoju, który rozgrzeje ciało i duszę.
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Czekolada z chilli

Składniki

  • 4-5 kostek gorzkiej czekolady
  • 300 ml wody
  • Białko z 1 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • Szczypta chilli

 

Sposób przygotowania

Czekoladę ucieramy na tarce o drobnych oczkach, wsypujemy do filiżanki i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy do niej szczyptę chilli, mieszamy. Białko ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Układamy na czekoladzie warstwę piany i posypujemy ją odrobiną chilli.

Zdjęcie Filiżanka do espresso (63179) Zdjęcie Florentyna Filiżanka CZERWONA 20757 Zdjęcie TESCOMA FILIŻANKA GUSTITO 386440
Filiżanka do espresso (63179) Florentyna Filiżanka CZERWO... TESCOMA FILIŻANKA GUSTITO 3...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Bishop czyli biskup

Składniki

  • 400 ml porto
  • 300 ml wody
  • 6-10 kostek cukru
  • pomarańcza
  • cytryna
  • 27 goździków
  • mała pałeczka cynamonu
  • 6 nasion ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kawałek korzenia imbiru

 

Sposób przygotowania

Pomarańczę szorujemy. Wbijamy w nią 15 goździków i pieczemy ją przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Pozostałe goździki oraz resztę przypraw gotujemy w wodzie, do chwili aż jej połowa wyparuje. Porto łączymy z gorącym wywarem z przypraw, wkładamy do niego upieczoną, pokrojoną w plastry pomarańczę, wszystko podgrzewamy przez około 10 minut. Kostki cukru rozdrabniamy, pocierając nimi o skórkę z cytryny. Dodajemy szczyptę utartej gałki muszkatołowej, dokładnie mieszamy i natychmiast podajemy.

Zdjęcie Holmegaard CHRISTMAS Kubki - Szklanki do Herbaty Zdjęcie Libbey QUADRE Szklanki do Kawy i Herbaty 250 ml Zdjęcie RENBERG ZAPARZACZ DO HERBATY KAWY + 2 SZKLANKI 3044
Holmegaard CHRISTMAS Kubki ... Libbey QUADRE Szklanki do K... RENBERG ZAPARZACZ DO HERBAT...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Kawa po kapitańsku

Składniki

  • Mały kieliszek (ok. 30 ml) brandy
  • Filiżanka kawy espresso
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania

Brandy podgrzewamy z łyżeczką cukru - do czasu, aż cukier się rozpuści. Z żółtka i drugiej łyżeczki cukru kręcimy kogel-mogel. Gorącą brandy wlewamy do pucharka. Na brandy wylewamy świeżo zaparzoną kawę, a na kawę - kogel-mogel. Aby kawa po kapitańsku smakowała jak należy, trzech warstw nie mieszamy ze sobą.

Zdjęcie Bosch MKM 6003 Zdjęcie GRAEF CM 900 Zdjęcie MPM MMK-05
Bosch MKM 6003 GRAEF CM 900 MPM MMK-05
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Kawa z kardamonem

Składniki

  • Kawa
  • Kardamon
  • Śmietanka kremówka
  • Cukier
  • Cukier waniliowy
  • Cukier brązowy

 

Sposób przygotowania

W tygielku parzymy kawę z dodatkiem kardamonu (na każdą małą filiżankę wody bierzemy 1-2 łyżeczki kawy i 1 ziarnko kardamonu). Śmietankę ubijamy z cukrem, przyprawiając ją do smaku cukrem waniliowym. Kawę podajemy przybraną warstwą śmietanki posypanej brązowym cukrem.

4
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Lamb's wool (owcza wełna)

Składniki

  • 1200 ml piwa
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 20 g brązowego cukru
  • 4 jabłka pokrojone na ćwiartki

 

Sposób przygotowania

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Ćwiartki jabłek przekrawamy na pół i pieczemy na  metalowej blasze przez 20 minut. Przyprawy, piwo oraz cukier mieszamy w garnku i podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Gdy cukier dokładnie się rozpuści, napój jest gotów. Podajemy go w szerokich szklankach, z cząstkami jabłek pływającymi po jego powierzchni.

5
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Grog

Składniki

  • 150 ml ciemnego rumu
  • 600 ml wody
  • sok z 2 cytryn
  • 2 łyżki cukru
  • 4 goździki
  • niewielki kawałek cynamonu

 

Sposób przygotowania

Zagotowujemy wodę z goździkami, cynamonem i cukrem. Następnie łączymy ją z rumem i sokiem cytrynowym. Napój podajemy w szklankach.

6
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Wisk

Składniki

  • 1 butelka czerwonego wina Medoc
  • 250 ml wody
  • 4 g czarnej herbaty (2 torebki ekspresowe)
  • 4 łyżeczki cukru
  • sok z 3 cytryn

 

Sposób przygotowania

Herbatę zaparzamy i mieszamy z cukrem. Dodajemy sok z cytryn i wino. Doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy. Ciepły napój podajemy w wysokich szklankach.

7
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Zielona herbata inaczej

Składniki

  • Zielona herbata
  • Świeży korzeń imbiru
  • Syrop pomarańczowy

 

Sposób przygotowania

Zaparzamy zieloną herbatę według przepisu podanego na jej opakowaniu. Podajemy ją gorącą - przyprawioną kilkoma plasterkami imbiru oraz syropem pomarańczowym.

8
Więcej na ten temat: drinki, kawa, napoje