Dania z fasolką z całego świata

Dorota Próchniewicz
Fasola z ryżem i warzywami w stylu afrykańskim

Fasola z ryżem i warzywami w stylu afrykańskim (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)

Była chlebem powszednim starożytnych Inków, Majów i Azteków. Od wieków znali ją także mieszkańcy Indii i Chin. W końcu opanowała cały świat. Dlaczego? Bo banalne ziarenka w towarzystwie ciekawych dodatków odkrywają CAŁĄ GAMĘ smakowych doznań.
1 z 8
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Fasola z ryżem i warzywami w stylu afrykańskim

Przepis dla 4 osób

 

Składniki

  • 40 dag suchej brązowej fasoli
  • 1 torebka ryżu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2-3 marchewki
  • 1 biała pietruszka
  • 1/2 średniego selera
  • cebule
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 5-6 łyżek gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 5 plasterków cytryny
  • 25 dag orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka słodkiej i 1/4 łyżeczki ostrej papryki do obtoczenia orzeszków
  • sól
  • oliwa do smarowania formy

 

Sposób przygotowania

Fasolę płuczemy, zalewamy czystą wodą, a następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. W garnku rozgrzewamy połowę oleju, wkładamy oczyszczone i pokrojone w plasterki warzywa: marchew, pietruszkę, selera, cebule. Solimy i dusimy do miękkości. Fasolę, ryż i warzywa przekładamy do dużej miski. Dodajemy tymianek, pieprz ziołowy, obrany czosnek pokrojony w płatki, sól do smaku. Dodajemy koncentrat rozprowadzony śmietaną. Wymieszaną masę przekła-damy do brytfanny posmarowanej oliwą. Całość polewamy resztą oleju, posypujemy papryką, na wierzchu układamy plasterki cytryny, zapiekamy w średnio gorącym piekarniku. Orzeszki obtaczamy w mieszance słodkiej i ostrej papryki i prażymy na suchej patelni. Potrawę przed podaniem posypujemy orzeszkami.

Zdjęcie Rig-Tig Miska kuchenna 28 cm Zdjęcie Zak! Designs - Miska duża stalowo-biała, 27 cm BLACK & WHITE Zdjęcie Zassenhaus Akacja Miska 30cm 055603
Rig-Tig Miska kuchenna Zak! Designs - Miska duża Zassenhaus Akacja Miska
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 8
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Tuńczyk z fasolką po chińsku

Przepis na 4 osoby

 

Składniki:

  • 30 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżeczka sosu sojowego light (jasnego
  • 1/3 szklanki bulionu mięsnego
  • sól, pieprz,
  • cukier

 

Sposób przygotowania

Strąki fasolki płuczemy i przekrawamy na pół. Na rozgrzanym oleju chwilę smażymy zmiażdżony czosnek i wkładamy tuńczyka. Następnie dodajemy fasolkę, sos sojowy, cukier, pieprz i sól do smaku. Smażymy 2-3 minuty, podlewamy bulionem i dusimy jeszcze ok. 5 minut, często mieszając.
Potrawę podajemy gorącą.

Zdjęcie Elo Patelnia Colorful 77428 Zdjęcie Hendi Patelnia 621110 Zdjęcie TEFAL Patelnia E4400252
Elo Patelnia Colorful Hendi Patelnia TEFAL Patelnia
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 8
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka włoska

Przepis dla 4 osób

Składniki:

  • 30 dag drobnej białej fasolki
  • 4 łodygi naciowego selera
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g koziego sera
  • 2 świeże pomidory
  • 2 suszone pomidory z zalewy
  • 3 suszone śliwki
  • sól
  • pieprz
  • po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i majeranku

 

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oliwnej zalewy z suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku

 

Sposób przygotowania

Fasolę płuczemy, zalewamy czystą wodą, a następnego dnia gotujemy z dodatkiem soli do miękkości. Seler i cebulę kroimy w talarki, ser w kostkę, świeże pomidory w ósemki, śliwki i suszone pomidory w cienkie paseczki. Dodajemy ostudzoną fasolkę i zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Z podanych składników robimy sos i polewamy nim sałatkę.

Zdjęcie Ambition Deska do krojenia akacjowa Zdjęcie Sagaform Deska do krojenia 5015335 Zdjęcie Zassenhaus Deska do krojenia 050165
Ambition Deska do krojenia Sagaform Deska do krojenia Zassenhaus Deska do krojenia
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 8
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Aromatyczna sałatka, inspiracja z karaibów

Przepis dla 4 osób

 

Składniki:

  • 40 dag (np. Piękny Jaś) dużej białej fasoli
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

 

Sos:

  • 1 mała czerwona papryczka chilli (może być z zalewy)
  • ok. 1/3 szklanki oleju arachidowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
  • sól

 

Sposób przygotowania

Fasolę płuczemy, zalewamy czystą wodą, a następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem soli do miękkości, uważając, żeby zbytnio jej nie rozgotować. Robimy sos. Z papryczki usuwamy pestki i drobno ją siekamy. Do małej miseczki wlewamy olej, dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z limonki, chilli, cukier. Doprawiamy solą i mieszamy. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy nieco sosu, następnie wkładamy fasolę i polewamy ją resztą sosu. Podgrzewamy w piekarniku 15-20 minut w średniej temperaturze. Przed podaniem obficie posypujemy drobno posiekaną natką.

Zdjęcie Erik Bagger Misa żaroodporna Arena Zdjęcie Luminarc Salaterka żaroodporna 16cm Zdjęcie Sagaform HOT Żaroodporna miska na podstawce 5007066
Erik Bagger Misa żaroodporna Luminarc Salaterka żaroodporna Sagaform HOT Żaroodporna miseczka
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 8
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Zielona zupa z fasoli

Wszystkie przepisy dla 4 osób

 

Składniki:

  • 1 średni (tylko biała część) por
  • 1 zielona ostra papryczka jalapeno (z zalewy)
  • 2 łyżki masła
  • 3 szklanki wywaru drobiowego
  • 4 łyżki topionego kremowego serka
  • 2 puszki fasolki flageolet (po 160 g)
  • 1 łyżeczka suszonych ziół: bazylii lub tymianku
  • sól
  • pieprz (może być cytrynowy)
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

 

Sposób przygotowania

Oczyszczonego pora kroimy w dość grube talarki (ok. 1/2 cm), paprykę jalapeno drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło, chwilę dusimy na nim pora i paprykę, stopniowo podlewając bulionem. W filiżance ucieramy na gładko ser topiony z kilkoma łyżkami gorącego bulionu. Gdy por i papryka zmiękną, dodajemy fasolę, rozpuszczony ser i zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podgrzewamy jeszcze ok. 2 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Posypujemy gałką muszkatołową. Podajemy z grzankami z białego pieczywa.
Można też dodać paseczki dobrej szynki.

Zdjęcie Alessi Łyżka drewniana UT101 Zdjęcie Łyżka drewniana nc-8330 Zdjęcie Wojdrew Łyżka drewniana 30 00215
Alessi Łyżka drewniana Łyżka drewniana Wojdrew Łyżka drewniana
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6 z 8
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Kulki z czarnej fasoli na sposób indyjski

Przepis na 4 osoby

 

Składniki

  • 40 dag suchej czarnej fasoli o małych ziarnach
  • 2 łyżeczki kozieradki
  • 20 dag migdałów w płatkach
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2-3 łyżki (najlepiej gryczanego) miodu
  • sól
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania

Fasolę płuczemy, zalewamy czystą wodą, a następnego dnia gotujemy do miękkości. Przestudzoną mielimy i dodajemy uprażoną na suchej patelni kozieradkę, uprażone płatki migdałowe, wyciśnięty przez praskę czosnek, kardamon, cynamon i miód. Doprawiamy do smaku solą i dokładnie mieszamy. Z masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Na mocno rozgrzany w rondlu tłuszcz wkładamy fasolowe kulki i smażymy, aż się zrumienią. Osączamy i podajemy.

Zdjęcie Olkusz Rondel JABŁUSZKO 51860 Zdjęcie Olkusz Rondel OLKUSKA 57199 Zdjęcie Rondel 14 cm 90435
Olkusz Rondel JABŁUSZKO Olkusz Rondel OLKUSKA Rondel
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7 z 8
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Arabski dip fasolowy

Przepis dla 4 osób

 

Składniki

  • 30 dag fasoli brązowej
  • marchewki
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 zmielone goździki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • szczypta ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka łyżek gęstej śmietany lub oliwy

 

Sposób przygotowania

Fasolę płuczemy, zalewamy czystą wodą, a następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Gotujemy obrane marchewki i mielimy razem z fasolą.
Na rozgrzanym oleju sezamowym dusimy przez 2-3 minuty drobno posiekaną cebulę, roztarty czosnek i przyprawy. Dodajemy do masy fasolowej i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Rozprowadzamy kilkoma łyżkami śmietany lub oliwy. Dip podajemy na zimno  do chleba, ziemniaków, surowych warzyw.

Zdjęcie FISKARS Nóż kuchenny - uniwersalny Zdjęcie Nóż kuchenny 20344 Zdjęcie Nóż uniwersalny 21 cm
FISKARS Nóż kuchenny Nóż kuchenny Nóż uniwersalny
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
8 z 8
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Fasola po meksykańsku

Przepis dla 4 osób

 

Składniki

  • 2 pieczone papryki (mogą być ze słoika)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki ugotowanej na miękko czerwonej fasoli
  • 1 szklanka ugotowanej na miękko czarnej fasoli
  • 2 małe kawałeczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 3-4 goździki
  • liść laurowy

 

Sposób przygotowania

Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wkładamy cebulę, a gdy się lekko zeszkli - fasolę, paprykę, czekoladę i przyprawy. Smażymy ok. 10 minut, cały czas mieszając, a fasolę rozgniatając widelcem. Podajemy z chlebem lub jako dodatek do pieczonej kiełbasy czy smażonego wędzonego boczku. Ugotowaną fasolę można zamrażać. Dzięki temu w każdej chwili możemy podjąć gości tym oryginalnym daniem.

Zdjęcie Garnek Silit 0218185011 Zdjęcie Garnek Silit 0324187511 Zdjęcie Silit Quadro Garnek 4716271811
Garnek Silit Garnek Silit Silit Quadro Garnek
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info