Jaśnie panie marcepanie. Desery z marcepanem

Bożena Sikoń
19.01.2016 12:07
A A A
Karnawał najlepiej rozpocząć spektakularnie i słodko... W krainie słodyczy panuje tylko jeden król balu - marcepan! Wyrafinowany i efektowny, delikatny i skromny. Marcepan często zmienia maski, ale zawsze jest tak samo czarujący. Tak, to odpowiednie towarzystwo na styczniowy bal...

Fot. Marcin Klaban / AG

Ciasto:

  • 2 białka
  • 15g cukru
  • 115 g cukru pudru
  • 65 g mielonych migdałów

 

Ganasz:

  • 100 g mleczna czekolada
  • 75 ml mleka
  • 30 g masła

 

Sposób przygotowania:

Ubijamy na sztywno białka z cukrem. Oddzielnie mieszamy cukier puder z migdałami. Do białka dodajemy mieszankę migdałową, mieszamy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z gładką końcówką i wyciskamy równe porcje na blachę wyłożoną papierem. Makaroniki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 12 minut. W międzyczasie przygotowujemy ganasz. Pokruszoną czekoladę zalewamy zagotowanym mlekiem i miksujemy, żeby składniki się połączyły, jednocześnie dodając masło. Gotowym ganaszem smarujemy spody makaroników

Zdjęcie AMBITION KOMPLET DESEROWY 23 ELEMENTÓW - KUBIKO 62367 Zdjęcie Amefa Komplet deserowy Duke, 13cz. 57825 Zdjęcie Dajar Komplet deserowy 18cz Every Day 05674
AMBITION KOMPLET DESEROWY 2... Amefa Komplet deserowy Duke... Dajar Komplet deserowy 18cz...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX