Horoskop kulinarny

red.
Nowy rok to nowe wytyczne, nawet w kwestii menu. Zobacz co przyniesie w Twoim jadłospisie.
Fot. BBS Fot. BBS

Baran

Biorąc pod uwagę jego upór i przywiązanie do swoich racji, niełatwo będzie odwieść go od talerza pełnego smażonej kiełbasy z cebulą i skierować uwagę ku zdrowszej i lżejszej diecie. A ponieważ najistotniejsze dla Barana jest to, by jak najszybciej zaspokoić głód, nie należy proponować mu potraw wyrafinowanych ani czasochłonnych. Równie szybka w przygotowaniu, lecz o niebo zdrowsza może być fasolka z rokpolem. Przygotuj większą porcję, bo gdy raz spróbuje, z pewnością poprosi o dokładkę.

Fasolka z rokpolem
50 dag fasolki szparagowej (może być mrożona),
1/2 łyżeczki soli,
szczypta czarnego pieprzu,
1/3 łyżeczki suszonego tymianku lub 2 gałązki świeżego,
2 łyżki mąki,
200 ml śmietany,
5 dag sera rokpol

Fasolkę myjemy, odcinamy końce i kroimy na kawałki długości 2-3 cm. Gotujemy 15 min w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku. Pod koniec gotowania zaprawiamy mąką rozprowadzoną śmietaną. Mieszając, gotujemy jeszcze chwilę, zdejmujemy z ognia i dodajemy drobno pokruszony rokpol. Mieszamy chwilę, aż rokpol się rozpuści. Podajemy z makaronem lub ryżem.

1
Fot. BBS Fot. BBS

Byk

Byka nie trzeba przekonywać do fasolki. Wybiera żywność naturalną, nieprzetworzoną w procesach produkcyjnych. Zamiast chodzić do supermarketu po marchewkę i pietruszkę, woli zerwać je z własnej grządki. Jest solidny, powolny, ale także oporny wobec zmian, dlatego wielkie rewolucje w diecie na pewno nie spotkają się z aprobatą Byka. Na początek zamiast kotleta schabowego z kapustą proponujemy warzywa ze sklepu ekologicznego na parze z pysznym sosem lub oliwą i solą.

Warzywa na parze
5-6 brukselek,
1 kolba cykorii,
1/4 papryki zielonej,
1/4 papryki czerwonej,
1 marchewka,
1/4 bakłażana,
1/2 pomidora,
1/2 pora,
1/2 cukinii,
4 łyżki oliwy,
sól,
sok z 1/2 cytryny,
2-3 łyżki sezamu

Warzywa myjemy. Brukselkę kroimy na połówki. Kolbę cykorii, papryki i marchewkę kroimy wzdłuż. Pozostałe warzywa ? w plastry. Wrzucamy pokrojone warzywa do koszyka do parowania, a koszyk wkładamy do garnka w 1/6 wypełnionego wodą. Parujemy 4-5 minut, tak by warzywa były lekko twardawe. Warzywa układamy na talerzu i polewamy oliwą zmieszaną z solą i cytryną. Posypujemy prażonym sezamem.

2
Fot. BBS Fot. BBS

Bliźnięta

Bliźniak z wielką swadą i poczuciem humoru opowie nam zarówno o sekretach kuchni włoskiej, jak i polinezyjskiej, zahaczając po drodze o kuchnię bałkańską, turecką i hinduską. Ale nie licz na to, że podpowie Ci, jak przygotować pizzę lub spaghetti. I broń Boże nie żądaj tego od Bliźniaka! Nie licz także na to, że przestanie czytać gazety podczas posiłku. Bo choć wie, że to okropne, nie jest w stanie skupić się na jednej czynności. Warto zainteresować go konkretną potrawą, regionem, zapachem albo formą, wtedy jest szansa, że zacznie gotować sam. Na początek proponujemy kisz z tofu i brukselki. Zarówno potrawę, jak i opowiastkę o niej dozuj po troszeczku i poczekaj, aż sam poprosi o dokładkę...

Kisz z tofu i brukselki
2 opakowania tofu (300 g),
2 miękkie kozie serki (2 x 200 g),
8 łyżek śmietany 36%,
2 łyżki oliwy z oliwek,
4 łyżki płatków ryżowych,
1 łyżka mąki sojowej,
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa,
1 szklanka ugotowanej brukselki,
3 duże ugotowane marchewki,
oliwa do smarowania formy,
bułka tarta,
5 dag żółtego sera lub 10 dag pleśniowego

Tofu, kozie serki, śmietanę, oliwę z oliwek, płatki ryżowe i mąkę sojową miksujemy w miseczce. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotowaną brukselkę kroimy na połówki, a marchewkę w słupki. Dno i ścianki naczynia do zapiekania smarujemy oliwą i wysypujemy bułką tartą. Zmiksowaną masę wkładamy do naczynia. Na wierzchu układamy brukselkę i marchewkę. Posypujemy startym żółtym serem lub serem pleśniowym. Zapiekamy w piekarniku 30 min w temp. 180°C.

3
Fot. BBS Fot. BBS

Rak

Tak jak pewne jest, że w bibliotece Raka zawsze leżą starodruki, drzewo genealogiczne matki albo stare babcine przepisy, tak pewne jest, że w jego spiżarni zawsze znajdziesz nadmiar zapasów. Zbyt przywiązany do tradycji i historii nie bywa w nowoczesnych restauracjach serwujących międzynarodowe potrawy. Woli ciężkie wypełnione antykami wnętrza, w których serwuje się potrawy narodowe z bigosem i grochówką na czele. By uczynić jego dietę lżejszą, ale jednocześnie pozostać w kręgu tradycji ? na początek proponujemy ziemniaki z gzikiem. Jeśli w połowie roku zdołamy namówić Raka na knedle ze śliwkami, to już pod koniec roku na deser śmiało można mu zaserwować cymes.

Ziemniaki z gzikiem
8-10 ziemniaków,
1 mała cebulka,
1/2 pęczka szczypiorku,
1 opakowanie serka ziarnistego, serka homogenizowanego lub zwykłego twarogu,
1 opakowanie gęstej śmietany,
sól, pieprz

Ziemniaki gotujemy w łupinach, po odcedzeniu wykładamy na talerzyk. Robimy gzik. Siekamy cebulkę, szczypior, mieszamy z serkiem i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki przekrawamy na pół, nakładamy na nie gzik.

4
Fot. BBS Fot. BBS

Lew

Jeśli zaprosił cię na przyjęcie ? idź. Z pewnością spróbujesz najlepszego i największego tortu w okolicy, a ilość przystawek przyprawi cię o zawrót głowy. Bądź jednak przygotowany na niestrawność. Będziesz musiał jeść, pić i nieustannie schlebiać gospodarzowi, a nie każdy system trawienny i nerwowy znosi to bez szwanku. Możesz być jednak pewien, że to nie Lew przygotował tę biesiadę i nie on wymyślił oprawę. Zrobił to ktoś inny... Może jakaś Panna? Gdy wyjdą już wszyscy goście i zgasną dekoracje, samotny Lew w męczącej ciszy swojej sypialni będzie się długo zastanawiał, dlaczego go nie kochają. Zaludnianie samotni Lwa zacznijmy od zmniejszenia ilości i rozmiarów potraw. Tort nie musi być kilkupiętrowy, a przed głównym daniem można podać tylko jedną przystawkę. I nie polecamy golonki z musztardą. Choć Lew może to postrzegać jak rewolucję, w roku 2012 dobrze mu zrobi bakłażan w cynamonie...

Bakłażan w cynamonie
2 średnie bakłażany,
2 łyżki cynamonu,
4-5 łyżek mąki,
olej do smażenia,
1 duże opakowanie serka mozzarella,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sól

Bakłażany kroimy w talarki o grubości 7 mm. Solimy z obu stron i odkładamy na sicie na 15 minut. Wtedy płuczemy je pod bieżącą wodą, osuszamy i solimy. W cynamonie wymieszanym z mąką obtaczamy plastry bakłażana i obsmażamy je na rozgrzanym oleju. Mozzarellę kroimy w plastry o podobnej grubości. Układamy je na przemian z bakłażanem w naczyniu do zapiekania wysmarowanym oliwą. Zapiekamy około 10 minut w 200°C. Gdy ser się rozpuści, zapiekanka jest gotowa. Można podawać ją z sosem pomidorowym.

5
Fot. BBS Fot. BBS

Panna

Panna jak nikt w zodiakalnym koktajlu potrafi zagospodarować zapasy. Ale równocześnie tak jak nikt przed nią i nikt po niej lubuje się we wszystkim, co zeszło z taśmy produkcyjnej. Oczywiście wykonane według światowych standardów i po przejściu przez system kontrolny QACP gwarantujący najwyższą jakość produktu. Dla Panny, która mogłaby być podporą wszelkich neopozytywistycznych projektów, najmniejsza choćby modyfikacja przepisu kulinarnego jest prawie niemożliwa... Ale zdajmy się na astrologiczne moce, które zaowocują piękną w formie i smaczną doradą.

Dorada z ciemnym ryżem
50 dag filetów mrożonej dorady,
sól, pieprz,  
1 łyżeczka masła,
1 łyżka oliwy,
1 woreczek ciemnego ryżu,
1/2 pęczka rukoli

Sos:
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 łyżeczka soku z cytryny,
sól

Doradę rozmrażamy i płuczemy. Osuszamy ręcznikiem papierowym i oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Z oliwy, soku z cytryny i soli robimy sos do sałaty. Rybę smażymy na rozgrzanym maśle z oliwą, wykładamy na talerz razem z ryżem. Podajemy z kilkoma gałązkami rukoli skropionej sosem z oliwy i cytryny.

6
Fot. BBS Fot. BBS

Waga

Nie pytaj Wagi, co zjemy na obiad. Owszem, po kilku minutach zastanowienia coś Ci odpowie, ale z pracy zadzwoni do Ciebie w tej sprawie ponownie. Po chwili rozmowy będzie Ci się wydawać, że już, już za chwilę problem zostanie rozstrzygnięty, także w kwestii menu na kilka następnych dni... Ale nagle, niespodziewanie Waga przypomni sobie, że to, co wybraliście, jednak nie jest najzdrowsze. Może dobrze byłoby... i tak bez końca. Czy rok 2012 coś zmieni? Może nie od razu i nie radykalnie. Wiadomo jednak, że astrologiczne moce przyczynią się do wyrównania tego, co ciężkie, materialne. Sprzyjać temu będzie dieta makrobiotyczna. Częste przygotowywanie i spożywanie posiłków makrobiotycznych wyrównuje przeciwstawne sobie energie jin i jang. Pomoże Wadze podejmować decyzje w chwilach wahania. Prostą i dobrze zrównoważoną potrawą jest kasza jaglana posypana gomasio z surówką.

Kasza jaglana z surówką
50 dag kaszy jaglanej,
1 l wody,
1/2 kolby kapusty pekińskiej,
1 marchewka,
1 cebulka,
1 łyżka oliwy,
sól,
pieprz,
1/2 szklanki nasionek lnu

Kaszę płuczemy na sicie wrzątkiem, zalewamy 1 l wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 12 min, następnie owijamy garnek papierem i ręcznikiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Oskrobaną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, cebulkę obieramy i siekamy. Warzywa mieszamy i skrapiamy oliwą. Robimy gomasio. Nasiona lnu podprażamy na suchej patelni na wolnym ogniu, a na osobnej patelni podprażamy łyżkę soli. W moździerzu tłuczemy sól z lnem i pieprzem. Wykładamy kaszę i surówkę na talerz, posypujemy gomasio.

7
Fot. BBS Fot. BBS

Skorpion

Choć z pozoru chłodny i opanowany, Skorpion mógłby kochać się i jeść bez umiaru. Ale tylko te potrawy, które sam uzna za smaczne. A ponieważ tak jak zbyt łatwo dzieli ludzi na złych i dobrych, tak samo zbyt szybko odrzuca potrawy, które wydają mu się niesmaczne. Opiera się bowiem tylko na wrażeniu wzrokowym i najchętniej jada to, co kojarzy mu się z miłością. Czas, by porzucił klasyczne afrodyzjaki (małże w sosie cytrynowym, figi w miodzie etc.) i zainteresował takimi potrawami jak np. lassi z kiełkami.

Lassi z kiełkami
1 l jogurtu,
szczypta curry,
sól,
4 łyżki posiekanych kiełków lucerny (lub rzeżuchy) + 1 łyżka do dekoracji

Mieszamy jogurt z curry, solą i 2 łyżkami posiekanych kiełków. Wlewamy do szklanek do połowy wysokości, wsypujemy resztę kiełków, wlewamy resztę jogurtu, a wierzch dekorujemy kiełkami. Doskonały rewitalizujący mus zarówno w przerwie między posiłkami, jak i po daniu głównym.

8
Fot. BBS Fot. BBS

Strzelec

Strzelec przedkłada ciekawą rozmowę nad posiłek. Ceni wolność wyboru i niezależność. Nikt nie jest w stanie przekonać go, że regularne posiłki ważniejsze są niż pogawędki z przyjaciółmi. Dlatego częściej spotkasz go w kafejce nad filiżanką dobrej kawy niż na obiedzie w domu. Jeśli rok 2012 cokolwiek zmieni, to raczej będzie to odejście od małych słodko-słonych przekąsek w barze na rzecz solidnego obiadu w restauracji. Proponujemy tartę z cukinii i pomidorów.

Tarta z cukinią

Ciasto: 1 szklanka mąki,
1/3 kostki masła,
szczypta soli,
1/2 szklanki wody

Farsz: 1 kg cukinii,
50 dag pomidorów,
sól, pieprz,
suszony rozmaryn,
olej do smażenia cukinii

Sos: 1 szklanka jogurtu,
1/2 szklanki śmietany,
1 łyżka mąki,
gałka muszkatołowa,
sól, pieprz,
suszona bazylia,
10 dag żółtego sera

Mąkę siekamy z masłem i solą. Następnie ciasto ucieramy w palcach, tak by powstały malutkie grudki. Dodajemy wodę i ugniatamy. Gotowe ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim posmarowaną tłuszczem foremkę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temp. 250°C przez około 10 min. Pokrojoną w plastry cukinię posypaną solą, pieprzem i rozmarynem smażymy na rozgrzanym oleju. Osączamy ją na papierowym ręczniku. Obrane ze skórki pomidory kroimy w plastry. Na podpieczonym spodzie układamy pomidory i cukinię. Jogurt, śmietanę i przyprawy mieszamy z mąką i polewamy warzywa. Z wierzchu posypujemy je startym serem i pieczemy w temp. 180°C około 45 minut.

9
Fot. BBS Fot. BBS

Koziorożec

Odpowiedzialny, zdyscyplinowany, ale także bezwzględny w egzekwowaniu tego, co uważa za słuszne. Doskonale kontroluje uczucia i emocje, jest zwolennikiem dworskich form i etykiety, jakich należy przestrzegać, zasiadając do stołu. Rzadko przyznaje się do słabości, a jedzenie jest tym, co lubi najbardziej. Choć zewnętrznie jest zwolennikiem dyscypliny i uporządkowanego trybu życia, marzy o tym, by w środku nocy zakraść się do kuchni i powyjadać z lodówki co lepsze kąski. Rok 2012 sprawi, że nawet najzagorzalszy zwolennik dyscypliny będzie musiał popuścić cugli samokontroli. Może nawet spełnią się jego marzenia o upojnej nocy sam na sam z lodówką... Najlepiej by było, gdyby znalazł tam coś, co sam przygotował ? np. zupę z warzyw z fetą (zamiast tradycyjnego rosołu z kury i pieczeni wołowej).

Warzywny krem z fetą
10 dag selera,
20 dag marchewki,
10 dag pietruszki,
1 l wody,
1 brokuł,
1/2 pomarańczy,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 cm świeżego imbiru,
1/2 łyżeczki zielonego pieprzu,
1 łyżka sosu sojowego,
sok z 1/2 cytryny,
sok z 1/2 pomarańczy,
1/2 pęczka bazylii,
sól,
150 g greckiej fety

Seler, marchew i pietruszkę gotujemy w 1 l wody do miękkości. Podsmażamy na oliwie brokuła podzielonego na różyczki wraz z plastrami pomarańczy przez 2-3 minuty. Pod koniec smażenia wlewamy wywar z warzyw (warzyw możemy użyć do sałatki) i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Studzimy. Dodajemy starty imbir, pieprz, sos sojowy, sok z cytryny i pomarańczy, bazylię i sól. Miksujemy. Przed podaniem podgrzewamy, wlewamy do miseczek, posypujemy kawałkami fety.

10
Fot. BBS Fot. BBS

Wodnik

Wodnik nie jest w stanie sam zaspokoić swojego apetytu i wcale nie dlatego że dużo je... Problem należy raczej zaklasyfikować jako błąd logistyczny. Oznacza to, że albo nie zdoła zrobić zakupów w sklepie, ponieważ utknął w księgarni, zastanawiając się nad zakupem fantastycznej książki, albo przygotowując obiad, niechcący włączył telewizor, by natknąć się na niezwykle interesujący program. Zdarza mu się także rozmarzyć w trakcie mieszania potrawy w garnku. Dopiero niemiły swąd spalenizny przywraca go do realnego świata. Najczęściej nie godzi się na ten świat, dlatego generalnie nietrudno przekonać go do zmian, także w kuchni. Jest tolerancyjny, lubi eksperymenty, ale przygotowując jakikolwiek posiłek, a zwłaszcza przyjęcie, weź poprawkę na jego absolutną niepraktyczność. Co zmieni rok 2012? Z pewnością będzie to powrót na ziemię. Zamiast wykwintnej, ale niemożliwej zimą duszonej pokrzywy proponujemy dla Wodnika coś bardziej praktycznego, np. ziołowe spaghetti.

Ziołowe spaghetti
50 dag spaghetti,
1/3 łyżeczki curry,
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
1/3 szklanki oleju słonecznikowego,
4 łyżki świeżego posiekanego majeranku,
4 łyżki pokrojonego świeżego tymianku,
sól,
10 dag startego parmezanu

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na suchej patelni prażymy curry wymieszane z pieprzem ziołowym. Lekko studzimy, dodajemy olej słonecznikowy i posiekane świeże zioła. Mieszamy. Wylewamy olej z przyprawami na ugotowany makaron, lekko mieszamy, rozkładamy na talerze i posypujemy parmezanem.

11
Fot. BBS Fot. BBS

Ryby

Najbardziej uduchowiony znak zodiaku, rozbity wewnętrznie, sfrustrowany, łatwo nasiąka nastrojami. Ucieka w mistycyzm, co przejawia się w diecie długotrwałymi, wyniszczającymi głodówkami. Może też uciekać w uzależnienia od słodyczy i alkoholu. Jak mu pomóc? Po prostu czas z tym skończyć. Zamiast skrapianych winiakiem wizyt w najlepszych ciastkarniach lub 20-dniowych głodówek proponujemy coś prostego i pożywnego, np. kapustę z jabłkami i majerankiem.

Kapusta z jabłkami i majerankiem
1 mała główka białej kapusty,
10 dag masła,
70 dag kwaśnych jabłek,
20 dag kotletów sojowych,
2 łyżki mąki pszennej razowej,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżki majeranku

Kapustę szatkujemy i solimy. 5 dag masła chwilę podgrzewamy w rondelku, a gdy się stopi, wkładamy do niego poszatkowaną kapustę. Dusimy, aż będzie miękka. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy jabłka pokrojone na 8 cząstek (wraz ze skórką). Kotlety sojowe drobno kroimy, podsmażamy na 3 dag masła i dodajemy do kapusty. Dusimy chwilę razem, by połączyć smaki. Następnie robimy zasmażkę z 2 dag masła i z mąki, dodajemy do kapusty. Na koniec dodajemy cukier i majeranek.

12
Więcej na ten temat: kisz, lassi, spaghetti, tarta