Pieczyste na święta

Stylizacja: Małgorzata Marchewka, zdjęcia: Jarosław Madejski
18.12.2012 08:01
A A A Drukuj
Kawałek dobrze upieczonego mięsa to rarytas dla każdego smakosza. Na świątecznym stole nie może zabraknąć tej przyjemności.

Fot. M&K DUKLAS / DUKLAS.PL

Składniki:
1 udziec jagnięcy z kością (ok. 2,5 kg),
10-15 dag sera pecorino lub parmezanu (w kawałku),
5-6 serc karczochów (można kupić w słoiku lub w puszce; warzywa są grillowane i zalane oliwą),
15 filecików anchois,
po 2 łyżki świeżych posiekanych ziół: natki, rozmarynu i mięty,
2 łyżki tartej bułki,
oliwa

Z zewnętrznej strony udźca usuwamy nadmiar tłuszczu. Ostrym nożem nacinamy mięso wokół wystającej kości. Delikatnie ją wyjmujemy, nacinając mięso coraz głębiej i jak najbliżej kości.
Wyluzowany udziec rozcinamy i rozkładamy tak, aby powstał duży płat, z którego ścinamy nadmiar tłuszczu, żyłki i błony. Rozgrzewamy piekarnik do 240°C. Rozłożony płat mięsa obkładamy pokrojonym w cienkie płatki pecorino albo parmezanem.

Osączamy serca karczochów, spłaszczamy je, naciskając ręką, układamy na warstwie sera. Na wierzchu kładziemy osączone fileciki anchois, posypujemy ziołami i tartą bułką, skrapiamy łyżką oliwy. Mięso rolujemy od węższego boku, obwiązujemy nicią kuchenną. Boki można dodatkowo spiąć wykałaczkami. Układamy w brytfannie, skrapiamy drugą łyżką oliwy. Na dno brytfanny wlewamy 50 ml wody. Pieczemy 20 minut, potem obniżamy temperaturę do 160°C i dopiekamy przez 1,5 godziny. Mięso wyjmujemy z piekarnika, owijamy folią aluminiową, czekamy 10 minut, by odpoczęło i dopiero kroimy w plastry.

 

Polecamy

KONKURS "Smaki dzieciństwa"

Nagrody czekają

Komentarze (6)
Zaloguj się
  • avatar

    Gość: cooleczka

    Oceniono 9 razy 5

    żeby mięsko lepiej odpoczęło i doszło do siebie, a jednocześnie nie straciło soczku, po wyjęciu z pieca owinąć należy w folię aluminiową i odstawić na godzinę

  • avatar
  • avatar

    Gość: syd2011

    0

    to cos na zdjeciu wyglada na zbyt wysuszone i przepieczone.. najsmaczniejsza wolowina ma byc soczysta i lekko czerwona w srodku, a nie jak blada dupa zmarlego... fuuuj

  • avatar

    Oceniono 1 raz -1

    Dobra,dobra cwaniaro!! Poinformuj jeszcze rodakow GDZIE mozna nabyc ten udziec jagniecy..NIE barani-wlasnie JAGNIECY!!! Predzej na Saharze igloo kupisz,niz w Polsce jagniecine!!! Baranine nie wiedziec czemu NIE cieszy sie w Polsce estyma...a szkoda. I tu jedno zastrzezenie-te wszystkie "temperatury","czasy pieczenia" etc, mozesz psu pod ogon wsadzic-KAZDE mieso ,a szczegolnie jagniece musi byc pieczone z "wyczuciem"...czesto sprawdzane,a wyjmowac nalezy natychmiast,kiedy po nakluciu przestanie wyciekac zabarwiony sok,a zacznie bezbarwny-choc niektorzy takie "krwiste" wlasnie wola.Inaczej mieso czy to jagniece,baranie,czy wolowe-wyjdzie SUCHE!!!! No i jagniecina bez czosnku,to jak noc polsubna bez panny mlodej

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Konkurs

Perfekcyjnie tradycyjnie

Uwolnij swoją kulinarną kreatywność!