Pieczywo z domowej piekarni

Stylizacja: Dorota Biały, zdjęcia: Bogdan Biały, Shutterstock
19.02.2014 17:15
A A A

Fot. BBS

  • Chleb z prodiża
  • Chleb z kaszą gryczaną
  • Bułki pszenne
  • Chleb na zakwasie
  • Polecamy
Fajnie jest, kiedy w domu unosi się zapach świeżego chleba. I to zrobionego własnoręcznie. Albo przez znajomych. Zawsze można się powymieniać przepisami, lub razem upiec parę bochenków. Będzie na święta i na wspólne śniadanie.
Zobacz zdjęcia (5)

ZOBACZ WIDEO

Komentarze (5)
Zaloguj się
  • Gość: oneyear

    Oceniono 14 razy 10

    po pierwsze dodana na początku sól wstrzyma rozwój siatki glutenowej w bochenku nie będzie on miał struktury wewnątrz
    po drugie szklanka otrąb skutecznie wyciągnie z chleba całą wilgoć i sprawi, że chleb będzie sie rozpadał i kruszył
    po trzecie chleb pieczony przez 2 h i 15 minut nie będzie nadawał sie do jedzenia z pwodu grubej, twardej skórki i złej struktury z powodów opisanych wyżej
    po czwarte nie można sobie dowolnie zmieniac proporcji mąki żytniej do pszennej. Żytani mąka ma mało glutenu więc jeśli będzie jej więcej niż 15 - 20 % bochenk się rozleje.
    po piąte przepis jest do bani tak bardzo jak tylko może być.
    po szóste są w internecie dobre blogi na temat pieczenia chleba...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE