Zupa grzybowa

Fot. Łukasz Zandecki / AG

Składniki

  • 2 głowy karpia
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • kilka suszonych grzybków
  • 3-4 mrożone prawdziwki
  • 5 dag masła
  • 1 łyżka mąki
  • 10 dag łazanek (najlepiej domowych)
  • natka
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Ugotuj wywar z ryb i włoszczyzny, przecedź do innego garnka. Suszone grzybki namocz i ugotuj, a wywar, w którym się gotowały, przecedź i połącz z bulionem rybnym. Wlej tyle wody, aby otrzymać 2 l zupy. Rozpuść masło, uduś na nim pokrojone w plasterki rozmrożone prawdziwki. Dodaj do zupy, a masło, w którym się dusiły, oprósz mąką, zasmaż na złoty kolor i również wymieszaj z zupą. Zagotuj. Włóż ugotowane łazanki, przypraw, posyp natką.
4-6 porcji, 45 minut

Autor

Magazyn Kuchnia

ZOBACZ WIDEO

Komentarze (6)
Zaloguj się
  • avatar
  • avatar

    87654321ja

    Oceniono 13 razy -3

    Jak ktoś lubi, niech sobie je. Ja wielu tych pseudo babcinych potraw nawet bym nie tknęła. Moja babcia robiła całkiem inne specjały i były one naprawdę pyszne. :)

  • avatar

    ankonta57

    Oceniono 8 razy -8

    Aod kiedy to słodkie ciasta je się na wigilię ... no chyba, że u żydków

  • avatar

    culebre

    Oceniono 47 razy -13

    Przepisy są odrażające. Ryby z rodzynkami, piwo z jajkami i śmietaną, rybny barszcz i ohydna kutia. Naprawdę nie ma żadnego powodu, żeby katować się w kilka dni wolnych takim syfem.

  • avatar

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX