6 sposobów na wigilijnego karpia

Przemysław Muszyński
Każdy ma swój sprawdzony sposób na wigilijnego karpia. Wśród naszych propozycji znalazły się tradycyjne przepisy, jak i te mniej standardowe.
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Karp nadziewany kaszą gryczaną

Składniki:
1 karp o wadze około 1 kg,
sól, pieprz,
1 cebula,
1 łyżka masła,
2 łyżki suszonych żurawin,
100 g ugotowanej
na sypko kaszy gryczanej,
1 łyżeczka drobno posiekanego tymianku,
4 łyżki oliwy

Karpia oskrobujemy z łusek. Rozcinamy brzuch, patroszymy i płuczemy (płetw nie odcinamy, pozostawiając je dla ozdoby). Solimy i pieprzymy na zewnątrz i od środka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle do miękkości. Żurawiny parzymy wrzątkiem i mieszamy z ugotowaną kaszą oraz cebulą. Powstałym farszem wypełniamy brzuch ryby i spinamy go wykałaczkami lub zaszywamy. Posypujemy karpia tymiankiem, skrapiamy oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w temp. 200°C przez 30-40 minut.

Zdjęcie Black Red White Wave zestaw obiadowy THK-032656 Zdjęcie Luminarc serwis obiadowy Kyoko OPT14585 Zdjęcie Luminarc Serwis obiadowy Serca na piasku You and Me OPT14582
Black Red White Wave zestaw... Luminarc serwis obiadowy Ky... Luminarc Serwis obiadowy Se...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Karp w winie

Składniki:
1,5 kilograma karpia podzielonego na dzwonka,
butelka wytrawnego białego wina,
sól, pieprz,
1/4 szklanki mąki,
1 cebula,
3 łodygi selera naciowego,
4 łyżki oliwy,
1 ząbek czosnku (zmiażdżony),
1 mały liść laurowy,
1 ziarno ziela angielskiego

Karpia umieszczamy w naczyniu i zalewamy winem, pozostawiając około 1 szklanki trunku. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub nawet na cały dzień. Następnie wino wylewamy, a rybę osączamy, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. Cebulę kroimy w piórka, selera w drobną kostkę. Smażymy na oliwie cebulę z czosnkiem (do miękkości). Dodajemy selera i smażymy jeszcze przez kilka minut. Wyjmujemy warzywa z patelni, pozostawiając tłuszcz.
Smażymy na nim rybę z obydwu stron na złoty kolor. Ponownie wrzucamy warzywa i zalewamy je odstawionym winem. Dodajemy
liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy 30 min pod przykryciem.

2
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Zupa z karpia na sposób węgierski

Składniki:
1,5 kg karpia (lub innych ryb słodkowodnych),
sól,
2 łyżki słodkiej papryki w proszku,
3 cebule,
2 zielone papryki,
2 pomidory,
2 łyżki tłuszczu do smażenia (na Węgrzech używa się tłuszczu zwierzęcego, np. smalcu)

Karpia sprawiamy, czyścimy z łusek, patroszymy. Kręgosłup, głowę i ogon odkładamy do osobnego naczynia. Tuszę kroimy w dzwonka, które solimy, posypujemy z obu stron czerwoną papryką i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Cebulę i zieloną paprykę siekamy. Cebulę szklimy na tłuszczu. Pod koniec dodajemy zieloną paprykę i krótko podsmażamy. Przekładamy warzywa do garnka, dodajemy głowę, ogon i kręgosłup karpia, zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Wyławiamy części ryby, na których gotował się wywar, odszumowujemy zupę i wrzucamy pokrojonego w dzwonka karpia. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, uważając, by mięso się nie rozpadło. Uwaga: danie to pochodzi z Węgier, gdzie podawane jest na wigilię; należy do trudnych i często nie udaje się za pierwszym razem, nawet doświadczonym kucharzom. Nasz przepis jest nieco uproszczony.

3
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Karp orientalny

Składniki:
1 karp o wadze 1 kg,
sól,
olej do smażenia,
4 cebule dymki (tylko białe części),
2 ząbki czosnku,  
2 łyżeczki oleju sezamowego,
2 łyżki wytrawnego sherry,
1 szklanka rosołu z kury,
1 łyżeczka cukru,
1 cm korzenia imbiru (posiekanego),
3 łyżki jasnego sosu sojowego,
1 gniazdko anyżu gwiaździstego,
1 łodyga selera naciowego,
1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
1/4 pęczka szczypiorku

Karpia skrobiemy z łusek i patroszymy, pozostawiając głowę, ogon i płetwy. Nacinamy rybę w kilku miejscach ? nacięcia powinny być na tyle głębokie, by nóż sięgnął ości. Solimy zarówno z zewnątrz, jak i od wewnątrz. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej i obsmażamy karpia z obu stron przez 4-5 minut. Zdejmujemy z ognia i osączamy.

Przyrządzamy sos. Dymki oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju sezamowym do miękkości, wlewamy sherry, dodajemy rosół, cukier, imbir i sos sojowy.
Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Do wnętrza ryby
wkładamy gniazdko anyżu. Umieszczamy karpia w sosie, dodajemy pokrojoną w kostkę łodygę selera i dusimy pod przykryciem 20-30 minut. Wyjmujemy rybę z sosu. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę kukurydzianą z odrobiną zimnej wody. Doprawiamy sos mąką, gotując go na małym ogniu i mieszając, aż zgęstnieje. Rybę podajemy polaną sosem i posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Zdjęcie AMBITION Półmisek FALA biały Zdjęcie Erik Bagger Półmisek Opera Zdjęcie Karolina Półmisek duży Hiruni
AMBITION Półmisek FALA Erik Bagger Półmisek Opera Karolina Półmisek duży
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Karp z macą

Składniki:
1 karp,
150 g macy,
2 cebule,
1 liść laurowy,
2 ziarnka ziela angielskiego,
2 ziarnka zielonego pieprzu,
2 jajka,
1 ząbek czosnku,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka cynamonu,
sól, pieprz

Rybę sprawiamy, skrobiemy z łusek, patroszymy i kroimy w dzwonka. Głowę i ogon odkładamy. Pokruszoną na małe kawałki macę namaczamy w niewielkiej ilości wody i odstawiamy. Rybią głowę, kręgosłup i ogon wkładamy do garnka, dodajemy jedną cebulę pokrojoną w drobne piórka i zalewamy wodą. Przyprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim i zielonym pieprzem, gotujemy przez 20 minut na wolnym ogniu.

W tym czasie w mikserze lub maszynce do mięsa mielemy macę i jedno dzwonko karpia (pozbawione skóry i ości). Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka na sztywną pianę. Wyrabiamy na jednolitą masę macę, żółtka i mieloną rybę; delikatnie mieszamy z pianą. Drobno siekamy drugą cebulę oraz czosnek, mieszamy je z resztą masy i doprawiamy cynamonem, cukrem, solą oraz pieprzem. Mieszanką faszerujemy pozostałe dzwonka. Zalewamy je wywarem z ryby i gotujemy na małym ogniu, aż będą miękkie, ale wciąż jędrne (20-30 minut).

5
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Karp po staropolsku

Składniki:
1 kg karpia,
sól, pieprz,
3 łyżki masła,
2 łyżki orzechów włoskich,
1 marchew,
1 pietruszka,
1/4 korzenia selera,
1 por,
2 łyżki mąki pszennej,
4 zmielone goździki,
1 łyżeczka cynamonu,
kawałek (1 cm) startego imbiru,
2 łyżki miodu,
4 posiekane suszone morele,
4 łyżki sparzonych rodzynek,
sok wyciśnięty z 1 cytryny

Rybę sprawiamy i filetujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na chwilę do lodówki. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła i prażymy na niej posiekane orzechy. Warzywa obieramy, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do miękkości (20 minut), dodajemy rybę. Zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 20 minut. Na patelni roztapiamy resztę masła, wsypujemy mąkę i zasmażamy przez minutę, starannie rozcierając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 łyżki wody i mieszamy. Przyprawiamy goździkami, cynamonem, imbirem, miodem, dodajemy uprażone orzechy, morele, rodzynki oraz sok z cytryny, znowu mieszamy. Rybę podajemy polaną sosem.

Zdjęcie Patelnia Berghoff Auriga 2303412 Zdjęcie Skeppshult Patelnia 2320 Zdjęcie Stalgast Patelnia 35201
Patelnia Berghoff Auriga Skeppshult Patelnia Stalgast Patelnia
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
6
Więcej na ten temat: karp, kasza gryczana, potrawy wigilijne