6 sposobów na wigilijnego karpia

Przemysław Muszyński
17.12.2015 09:13
A A A
Każdy ma swój sprawdzony sposób na wigilijnego karpia. Wśród naszych propozycji znalazły się tradycyjne przepisy, jak i te mniej standardowe.

Fot. Jarosław Madejski

Składniki:
1 karp o wadze około 1 kg,
sól, pieprz,
1 cebula,
1 łyżka masła,
2 łyżki suszonych żurawin,
100 g ugotowanej
na sypko kaszy gryczanej,
1 łyżeczka drobno posiekanego tymianku,
4 łyżki oliwy

Karpia oskrobujemy z łusek. Rozcinamy brzuch, patroszymy i płuczemy (płetw nie odcinamy, pozostawiając je dla ozdoby). Solimy i pieprzymy na zewnątrz i od środka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle do miękkości. Żurawiny parzymy wrzątkiem i mieszamy z ugotowaną kaszą oraz cebulą. Powstałym farszem wypełniamy brzuch ryby i spinamy go wykałaczkami lub zaszywamy. Posypujemy karpia tymiankiem, skrapiamy oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w temp. 200°C przez 30-40 minut.

Zdjęcie Black Red White Wave zestaw obiadowy THK-032656 Zdjęcie Luminarc serwis obiadowy Kyoko OPT14585 Zdjęcie Luminarc Serwis obiadowy Serca na piasku You and Me OPT14582
Black Red White Wave zestaw... Luminarc serwis obiadowy Ky... Luminarc Serwis obiadowy Se...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX