Trzymaj to z dala od zamrażalnika. 8 produktów i potraw, których nie powinno się mrozić

mk
Nie wszystkie produkty i potrawy nadają się do tego, by zamiast w lodówce, przechowywać je w o wiele niższych temperaturach. Które z nich powinny unikać zamrażarki? Sprawdźcie!
Nie takie jajko złe, jak je malują / fot. Michał Mutor AG Nie takie jajko złe, jak je malują / fot. Michał Mutor AG

Trzymaj to z dala od zamrażalnika. 8 produktów i potraw, których nie powinno się mrozić

Nie wszystkie produkty i potrawy nadają się do tego, by zamiast w lodówce, przechowywać je w o wiele niższych temperaturach. Które z nich powinny unikać zamrażarki? Sprawdźcie!

Jajka

Kwestia mrożenia jajek wzbudza sporo wątpliwości. Zdaniem ekspertów, na pewno nie powinno się mrozić jajek w skorupce - skorupka może pęknąć, a w środku mogą rozwinąć się bakterie. Nawet jeśli do tego nie dojdzie, może być potem trudno zmieszać żółtko z białkiem. Nie powinno się mrozić jajek ugotowanych zarówno na twardo, jak i na miękko. Niektórzy radzą, że najlepiej jest po prostu mrozić osobno żółtka i białka.

1
Fot. www.produkty.wrotapodlasia.pl Fot. www.produkty.wrotapodlasia.pl

Niektóre owoce i warzywa

Unikajmy zamrażania surowych warzyw i owoców bogatych w wodę - sałata , kapusta, ogórki, arbuz, pomidory, pomarańcze, winogrona, banany powinny być trzymane z dala od zamrażarki. Po rozmrożeniu mogą wyglądać nieapetycznie, zmienić smak lub zapach. Wtedy takie owoce lub warzywa nadają się najwyżej do gotowania.

2
ANNA LEWANSKA ANNA LEWANSKA

Sery

Mrożone sery kozie, brie lub ricotta mogą się rozpadać i tworzyć grudki. Żółty ser lepiej poradzi sobie w zamrażarce, pod warunkiem, że jest mrożony w całym kawałku, a nie w plasterkach.

3

Przyprawy

Mrożenie przypraw nie powoduje, że dłużej zachowają swoje właściwości, a wręcz przeciwnie. Mogą zmieniać smak i zapach. Z drugiej strony, możemy zamrozić świeże zioła, ale posłużą one potem jedynie do doprawiania - po wyjęciu z zamrażarki nie będą wyglądały najlepiej, więc nie będziemy mogli wykorzystać ich np. do dekoracji.

4

Produkty mleczne, kremy

Śmietana, jogurty, majonez, mleko i sosy na bazie mleka w wyniku mrożenia zmieniają konsystencję, stają się często wodniste i niesmaczne.

5
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Smażone potrawy

Chociaż wielu kucharzy potwierdza, że można z powodzeniem mrozić smażone produkty (np. mięso), często tracą one swoją chrupkość, a po rozmrożeniu są mocno nasiąknięte wodą.

6

Ziemniaki

Chociaż zdania w tej kwestii są podzielone, lepiej unikać mrożenia surowych i gotowanych ziemniaków. Najgorzej radzą sobie zwłaszcza te drugie, które w trakcie mrożenia często szarzeją i stają się wodniste. Najlepiej mrożenie zniosą ziemniaki smażone, chociaż i tego wam nie polecamy. Najlepiej po prostu wykorzystajcie ziemniaki ponownie, np. gotowane do zrobienia placków czy drożdżówek, a smażone do przygotowania frittaty czy innej warzywnej zapiekanki.

7
SŁAWOMIR SMOLAREK SŁAWOMIR SMOLAREK

Ugotowany makaron

Gdy makaronu zostaje za dużo, często trafia do zamrażarki. Taki makaron nie smakuje już tak dobrze - podobnie jak ziemniaki traci smak i konsystencję.

Niektórzy radzą, by nie czekać, aż się rozmrozi, ale od razu wrzucić go do wrzącej wody. Dzięki temu nie zdąży za bardzo rozmięknąć.

8
Więcej na ten temat: styl życia, zdrowie