Jak zrobić domowy jogurt i jak go wykorzystać? Przepis w dwóch wersjach i kilka inspiracji

Olga Badowska
26.02.2018 10:34
A A A
jogurt

jogurt (Fot: Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com))

Zrobienie domowego jogurtu jest prostsze niż znalezienie dobrego w sklepie. Wystarczy kupić przez internet specjalny starter i prawdziwe mleko - w mieście z mlekomatu. Potem kilkanaście minut w kuchni i sprawa załatwiona - resztę pracy wykonają za nas bakterie.
Jak zrobić domowy jogurt? Sprawdź to! (6)

ZOBACZ WIDEO

Komentarze (15)
Zaloguj się
  • srb.srooba

    Oceniono 22 razy 8

    Przepis na dobry jogurt wg GW:
    Krok pierwszy: wez dobry jogurt...
    No ręce opadają.

  • svetomir

    Oceniono 7 razy 7

    Można zaprawiać mleko zwykłym jogurtem ze sklepu, bo ważne są jego bakterie, a nie pozostałe jego składniki.

  • mietowy_cukierek

    Oceniono 10 razy 2

    I skąd w Polsce wziąć dobry, prawdziwy jogurt naturalny, skoro prawie wszystkie mają mleko w proszku? Tylko jedna firma produkuje taki, który można nazwać mocno zbliżonym do bułgarskiego.

  • emma-peel

    Oceniono 7 razy 1

    Ludzie, spokojnie:-) Gdy starożytni Bułgarzy robili jogurt, gotowali długo mleko po to, by je zagęścić. My też możemy. Albo możemy skrócić ten proces dodając mleko w proszku. Albo możemy nie dodawać i też wyjdzie, ale rzadsze. Od wielu lat robię jogurt z mleka UHT - tłustego, półtłustego lub beztłuszczowego. Zawsze dodaję mleko w proszku (odtłuszczone). Zakwaszam jogurtem naturalnym - jakimkolwiek, byle bez skrobii czy żelatyny. Albo, jak zostanie, tym zrobionym przeze mnie. Mleko podgrzewam do temperatury "jeszczenieparzącejwpalec", dodaję mleko w proszku, troche jogurtu. Kiedyś słoik owijałam w gazetę i wkłądałam na kilka godzin pod koc. Teraz mam jogurterę:-) Wygodniejsza w użyciu, ale efekt ten sam.

  • siwywaldi

    0

    W latach kryzysu i kartek na mięso, w polskiej edycji miesięcznika "Burda", wyczytałem taki przepis:- weź kilogram dobrej, świeżej wołowiny, najlepiej polędwicy z młodego bukata......

    Cała reszta (z przyprawami na czele) była już dziecinnie prosta, podobnie jak dziś ZDOBYCIE naturalnego, świeżego mleka. Zwłaszcza w mieście.

    PS czy autorka może mi wytłumaczyć, W JAKI SPOSÓB owe podobno "żywe" kultury bakterii znajdujące się w pudełku z jogurtem, przez miesiąc (tyle wynosi średnio termin ważności) tego pudełka NIE ROZERWĄ?

    :-)))

  • Oceniono 1 raz -1

    ja regularnie kopiuje aktimele, aktivie i ich podróbki (te do picia) poprzez dodanie części fiołki do mleka UHT i pozostawienie w spokoju na 24h (zdecydowanie wolę mleko UHT, bo jest sterylne i nie ma ryzyka zakażenia bakteriami kałowymi). Na studiach badaliśmy z reszta te markowe jogurty i nie było w nich obiecanych szczepów bakterii, a z doświadczenia wiem, ze podróbki znacznie lepiej "rosną". Czasem tez dodaje trochę probiotyku z kapsułki, bo mam IBS i zależy mi na konkretnych szczepach bakterii. Szkoda ze "nie probiotyczne" jogurty, maślanki i inne nabialy nie maja w składzie szczepów bakterii, ale te tez badaliśmy i zdarza sie, ze zamiast L. Bulgaricus (składnik jogurtów "z definicji") miały jakie popadnie bakterie mlekowe haha

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE