Jak zrobić domowy jogurt i jak go wykorzystać? Przepis w dwóch wersjach i kilka inspiracji
- Podziel się
- Tweetnij
- Polub magazyn-kuchnia.pl na Facebooku
- Podziel się
- Tweetnij
- Polub magazyn-kuchnia.pl na Facebooku
-
-
-
-
Ludzie, spokojnie:-) Gdy starożytni Bułgarzy robili jogurt, gotowali długo mleko po to, by je zagęścić. My też możemy. Albo możemy skrócić ten proces dodając mleko w proszku. Albo możemy nie dodawać i też wyjdzie, ale rzadsze. Od wielu lat robię jogurt z mleka UHT - tłustego, półtłustego lub beztłuszczowego. Zawsze dodaję mleko w proszku (odtłuszczone). Zakwaszam jogurtem naturalnym - jakimkolwiek, byle bez skrobii czy żelatyny. Albo, jak zostanie, tym zrobionym przeze mnie. Mleko podgrzewam do temperatury "jeszczenieparzącejwpalec", dodaję mleko w proszku, troche jogurtu. Kiedyś słoik owijałam w gazetę i wkłądałam na kilka godzin pod koc. Teraz mam jogurterę:-) Wygodniejsza w użyciu, ale efekt ten sam.
-
W latach kryzysu i kartek na mięso, w polskiej edycji miesięcznika "Burda", wyczytałem taki przepis:- weź kilogram dobrej, świeżej wołowiny, najlepiej polędwicy z młodego bukata......
Cała reszta (z przyprawami na czele) była już dziecinnie prosta, podobnie jak dziś ZDOBYCIE naturalnego, świeżego mleka. Zwłaszcza w mieście.
PS czy autorka może mi wytłumaczyć, W JAKI SPOSÓB owe podobno "żywe" kultury bakterii znajdujące się w pudełku z jogurtem, przez miesiąc (tyle wynosi średnio termin ważności) tego pudełka NIE ROZERWĄ?
:-))) -
ja regularnie kopiuje aktimele, aktivie i ich podróbki (te do picia) poprzez dodanie części fiołki do mleka UHT i pozostawienie w spokoju na 24h (zdecydowanie wolę mleko UHT, bo jest sterylne i nie ma ryzyka zakażenia bakteriami kałowymi). Na studiach badaliśmy z reszta te markowe jogurty i nie było w nich obiecanych szczepów bakterii, a z doświadczenia wiem, ze podróbki znacznie lepiej "rosną". Czasem tez dodaje trochę probiotyku z kapsułki, bo mam IBS i zależy mi na konkretnych szczepach bakterii. Szkoda ze "nie probiotyczne" jogurty, maślanki i inne nabialy nie maja w składzie szczepów bakterii, ale te tez badaliśmy i zdarza sie, ze zamiast L. Bulgaricus (składnik jogurtów "z definicji") miały jakie popadnie bakterie mlekowe haha
Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
- 1.
Jak zrobić domowy makaron? Mamy przepis krok po kroku i kilka porad
- 2.
Przepis na najlepsze kotlety mielone. Bez udziwnień i zbytecznych dodatków
- 3.
10 pomysłów na bakłażana. Wskazówki dla zagubionych w kuchni
- 4.
Top 10 szybkich przepisów na niedrogi makaron
- 5.
Koktajle warzywne na płaski brzuch
- 6.
Top 7 najlepszych sałatek z kurczakiem
- 7.
Jak zrobić jajko w koszulce? Są na to co najmniej 3 sposoby - w tym jeden bardzo prosty
- 8.
Policzki wieprzowe - jak je przyrządzić, by były najlepsze?
- 9.
Jak zrobić kruche ciasto na spód do tarty? Mamy przepis i kilka porad
- 10.
Brukselka da się lubić - 6 przepisów na zimowe potrawy
- Ciasta i desery
- Dania jarskie
- Przetwory, weki
- Dania mięsne
- Sałatki
- Branża
-
Kontakt z redakcją
- ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- kuchnia@agora.pl
- Reklama:
- reklama@agora.pl
- tel. 22 555 55 55
srb.srooba
Oceniono 22 razy 8
Przepis na dobry jogurt wg GW:
Krok pierwszy: wez dobry jogurt...
No ręce opadają.