6 doskona造ch przepis闚 na risotto. Kuchnia w這ska

Olga Badowska
Powinno by kremowe, ale ry musi pozosta al dente. Wystarczy kilka pr鏏, aby perfekcyjnie opanowa przygotowywanie tego w這skiego dania. Wa積e s r闚nie sk豉dniki: domowy bulion, dobre mas這 i parmezan, odpowiedni ry - z nimi nawet podstawowe risotto b璠zie pyszne.
Fot: Natalia Nowak-Bratek Fot: Natalia Nowak-Bratek

6 doskona造ch przepis闚 na risotto. Kuchnia w這ska

Powinno by kremowe, ale ry musi pozosta al dente. Wystarczy kilka pr鏏, aby perfekcyjnie opanowa przygotowywanie tego w這skiego dania. Wa積e s r闚nie sk豉dniki: domowy bulion, dobre mas這 i parmezan, odpowiedni ry - z nimi nawet podstawowe risotto b璠zie pyszne.

Podstawowe risotto

(dla 4 os鏏)

Sk豉dniki

  • ok. 3 l bulionu (warzywnego lub drobiowego)
  • 1cebula
  • 40 ml oliwy
  • 320 g ry簑 do risotta (po 80 g na osob)
  • 200 ml wytrawnego bia貫gowina
  • 30 g mas豉
  • 200 g startegoparmezanu

Spos鏏 przygotowania

Przygotowania: bulion zagotowujemy i pozostawiamy na malutkim ogniu. Cebul siekamy.

Etap 1 - sma瞠nie: w du篡m rondlu rozgrzewamy oliw, podsma瘸my posiekan cebul. Na tym etapie mo積a te doda wybrane warzywa pokrojone na kawa趾i (marchewk, groszek, szparagi, fasolk) albo mi瘰o (boczek, kawa趾i pieczonego kurczaka, chorizo). Gdy cebula zmi瘯nie, wsypujemy ry i sma篡my, mieszaj帷, a ziarenka pokryj si oliw i stan si szkliste.

Etap 2 - gotowanie: wlewamy wino, gotujemy na 鈔ednim ogniu do momentu, gdy ry wszystko wypije i odparuje alkohol. Dodajemy pierwsz chochl bulionu i gotujemy, mieszaj帷, a ry wch這nie p造n. Powtarzamy t czynno嗆, a sko鎍zy si bulion, a ry b璠zie al dente. Po 15-20 minutach risotto powinno by idealnie kremowe. Mo磧iwe, 瞠 nie zu篡jemy ca貫go bulionu.

Etap 3 - doprawianie: zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy mas這 i mieszamy, wsypuj帷 parmezan.
Na tym etapie dodajemy sk豉dniki, kt鏎e szybko mi瘯n (np. li軼ie szpinaku). Przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty. Podajemy od razu.

RY DO RISOTTA

-carnaroli - odmiana, z kt鏎ej powstaje najbardziej kremowe risotto; ry trudno si rozgotowuje.

-vialone nano - ma drobne ziarna, gotuje si szybko i dobrze wch豉nia p造n, a wi璚 i smaki.

-arborio - najpopularniejszy, ma mniejsz zawarto嗆 skrobi ni pozosta貫; troch gorzej wch豉nia p造n.

1
Fot: Natalia Nowak-Bratek Fot: Natalia Nowak-Bratek

Risotto z pesto i groszkiem

(dla 6 os鏏)

Pesto:

  • 2 z帳kiczosnku
  • 30 g upra穎nych orzeszk闚 piniowych
  • 100 g startegoparmezanu
  • 100 g startego sera pecorino romano
  • 180 g li軼ibazylii
  • 80 ml oliwy

Risotto:

  • 1cebula
  • 30 ml oliwy
  • s鏊 i pieprz do smaku
  • 500 g ry簑 do risotta
  • 60 ml wytrawnego bia貫go wina
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 200 g mro穎negogroszku (w sezonie 鈍ie瞠go)
  • 30 g mas豉
  • 50 g startego parmezanu
  • 3-4 造磬i pesto gar嗆 podpra穎nych orzeszk闚 piniowych
  • gar嗆 li軼irukoli

Spos鏏 przygotowania

Robimy pesto. W blenderze siekamy czosnek, dodajemy orzechy, oba sery, du膨 gar嗆 bazylii. Miksujemy na g豉dk mas. Dalej ucieraj帷, wrzucamy stopniowo po gar軼i zi馧. Na ko鎍u, ca造 czas miksuj帷, cienk stru磬 wlewamy oliw.


Risotto robimy wed逝g podstawowego przepisu. W po這wie gotowania ry簑 dodajemy rozmro穎ny groszek. Na etapie 3 mieszamy risotto z mas貫m, parmezanem i pesto. Posypujemy pra穎nymi orzeszkami i rukol.

2
Fot: Natalia Nowak-Bratek Fot: Natalia Nowak-Bratek

Risotto z burakami na czerwonym winie

(dla 4-6 os鏏)

Sk豉dniki

  • 500 g burak闚
  • sk鏎ka i sok z 1 cytryny
  • 100 ml oliwy kilka ga陰zek tymianku
  • 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1cebula
  • 2 z帳kiczosnku
  • 300 g ry簑 do risotta
  • 130 ml wytrawnego czerwonegowina
  • 60 g mas豉
  • 120 g 鈍ie瞠gokoziego serka

Spos鏏 przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 200蚓. Zawijamy buraki w foli i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut. Lekko studzimy i obieramy. Mieszamy sk鏎k i sok z cytryny, 30 ml oliwy i odrobin listk闚 tymianku - powstanie sos, kt鏎ego u篡jemy na ko鎍u. Buraki kroimy w kostk, mieszamy w naczyniu z 30 ml oliwy. Pieczemy jeszcze 15 minut. Nast瘼nie miksujemy mniej wi璚ej po這w burak闚 z 400 ml bulionu, przecieramy przez sito i 陰czymy z reszt wywaru. Zagotowujemy i pozostawiamy na malutkim ogniu.

W rondlu na reszcie oliwy podsma瘸my posiekan cebul i czosnek. Dalej post瘼ujemy jak na etapie 1 i 2. Na ostatnim mieszamy risotto z mas貫m i pozosta造mi burakami. Posypujemy kozim serkiem i listkami tymianku, skrapiamy sosem.

3
Fot. Natalia Nowak-Bratek  (krewimleko.wordpress.com) Fot. Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)

S這dkie risotto kokosowe

(dla 4 os鏏)

Sk豉dniki

  • 500 ml wody kokosowej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 30 g mas豉
  • 90 g wi鏎k闚 kokosowych
  • 230 g ry簑 do risotta
  • szczypta soli
  • 1 gar嗆 sparzonych rodzynek
  • 120 ml 鄉ietanki kokosowej

Do posypania:

  • po 1 gar軼i podpra穎nychmigda堯w bez sk鏎ki
  • p豉tk闚 kokosowych
  • posiekanejczekolady deserowej

Spos鏏 przygotowania

W rondelku podgrzewamy 380 ml wody kokosowej i mleko. Pozostawiamy na malutkim ogniu. W du篡m rondlu rozgrzewamy mas這, pra篡my na nim 1/3 wi鏎k闚.

Gdy b璠 z這ciste, wsypujemy ry i sma篡my, mieszaj帷, a ziarenka pokryj si t逝szczem. Wlewamy pozosta陰 wod kokosow.


Nast瘼nie dodajemy pierwsz chochl kokosowego p造nu i post瘼ujemy jak na etapie 2. Na etapie 3 dodajemy reszt sk豉dnik闚. Posypujemy migda豉mi, p豉tkami i czekolad. Podajemy od razu.

4
Fot: Natalia Nowak-Bratek Fot: Natalia Nowak-Bratek

Racuchy z risottem

(dla 6 os鏏)

Sk豉dniki

  • 30 ml oliwy + dodatkowa do sma瞠nia
  • 20 g mas豉
  • 1cebula
  • 300 gdyni pi禦owej, pokrojonej w kostk
  • 230 g ry簑 do risotta
  • 3 listki sza逕ii, posiekane
  • 60 ml bia貫go wytrawnegowina
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • sk鏎ka i sok z 1cytryny
  • posiekany szczypiorek do smaku i do posypania
  • 30 g startegoparmezanu + dodatkowy do posypania
  • 120 g startego, do嗆 mi瘯kiego sera (fontina, beaufort lub comte)
  • s鏊 ipieprz
  • olej do sma瞠nia
  • 130 g m彗i pszennej
  • 1/2 造瞠czkichilli w proszku
  • 2jajka

Spos鏏 przygotowania

Robimy risotto, trzymaj帷 si podstawowego opisu przygotowania. Dyni pi禦ow wrzucamy (na etapie 1) do podsma穎nej cebuli, jednocze郾ie dodaj帷 ry razem z sza逕i. Dalej post瘼ujemy jak na etapie 2. Sk鏎k i sok z cytryny oraz szczypiorek dodajemy (etap 3) razem z serami. Risotto doprawiamy sol i pieprzem, uk豉damy w p造tkim naczyniu i odstawiamy na 3 godziny. Mocno rozgrzewamy olej w du篡m rondlu (powinien si璕a do wysoko軼i 1-1,5 cm). Dzielimy risotto na 12 r闚nych porcji, z ka盥ej formujemy okr庵造 placuszek. Obtaczamy w m帷e wymieszanej z chilli, nast瘼nie zanurzamy w roztrzepanych jajkach. W kilku partiach sma篡my z obu stron na z這ty kolor. Ods帷zamy na r璚zniku papierowym. Posypujemy parmezanem i szczypiorkiem.

5
Fot: Natalia Nowak-Bratek Fot: Natalia Nowak-Bratek

Kalmary faszerowane risottem z chorizo

(dla 3-6 os鏏)

Sk豉dniki

  • 6 kalmar闚 鈔edniej wielko軼i
  • 30 ml oliwy
  • 1cebula
  • 1 z帳ekczosnku
  • 60 g chorizo
  • 80 g ry簑 do risotta
  • 1/2 p璚zka natki pietruszki
  • 400 ml bulionu warzywnego

Spos鏏 przygotowania

Oczyszczamy kalmary, oddzielamy tubki od macek. Macki kroimy na mniejsze kawa趾i. Na etapie 1 na po這wie oliwy podsma瘸my posiekan cebul z czosnkiem, dodajemy pokrojone w kawa趾i chorizo, a nast瘼nie ry z listkami natki i mackami. Dalej (etap I i 2) post瘼ujemy jak w przepisie na podstawowe risotto, dolewaj帷 bulion i mieszaj帷. Studzimy risotto przez 20 minut. Nadziewamy nim tubki kalmar闚, zostawiaj帷 wolny 1 cm od brzegu. Spinamy brzegi wyka豉czkami. Na patelni grillowej rozgrzewamy reszt oliwy, podsma瘸my kalmary po 3-4 minuty z ka盥ej strony.

6