Małże z pieca w sosie curry

Fot: Hanna Kempa

Przepis: Hanna Kempa

dla 2 osob

 

Składniki

  • 1,5 kg małży
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 200 ml śmietanki 20%
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml wody
  • 2 żółtka
  • sol typu fleur de sel

 

Sposób przygotowania

Posegregować małże odrzucając te, które sa martwe (można je rozpoznać zaciskając obie połówki muszli, te, które pozostaną otwarte nie nadają się do spożycia).

Posiekać drobno szalotkę i czosnek, wrzucić do dużego garnka i dolać wino z woda. Zagotować i dorzucić dokładnie umyte małże.

Gotować na dużym ogniu aż muszle się otworzą (przez ok. 5 min.) wzruszając 1-2 razy podczas gotowania. Odcedzić małże i przełożyć do miski w celu przestudzenia.

Sos curry: 150 ml wywaru z gotowania małży zagrzać na nowo, dodać śmietankę i curry. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 3 min. Po zestawieniu z ognia, dodać żółtka, dobrze roztrzepać całość i doprawić do smaku.

5/ Odłamać pusta cześć muszli, druga polówkę odkładać na blaszkę lub do płaskiego naczynia nadającego się do piekarnika. Każda małże z osobna oblać sosem aż do wypełnienia muszli. Zapiekać w piekarniku 180 °C przez ok.10 min tak żeby się lekko zarumieniły.
Sugestie : małże można serwować z ryżem lub podąć na aperitif.

ZOBACZ WIDEO

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX