Ciasto ucierane - najlepsze na lato

OB
Ciasto cytrynowe z porzeczkami

Ciasto cytrynowe z porzeczkami (Fot. Natalia Nowak-Bratek)

Lato kojarzy się z plackiem z owocami. Zwykłym, najprostszym, ucieranym. Nie trzeba robić wielkich zakupów, podstawowe składniki zazwyczaj mamy w domu: mąka, jajka, masło, mleko, proszek do pieczenia
1 z 7
Fot. Natalia Nowak-Bratek
Fot. Natalia Nowak-Bratek

Ciasto ucierane na maślance i maśle

Składniki suche:
  • 380 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 400 g cukru

Składniki mokre:

  • 230 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 300 ml maślanki

Sposób przygotowania

Przesiewamy suche składniki, oprócz cukru. Masło ubijamy mikserem przez minutę, stopniowo dodajemy cukier, ucieramy na białą, gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, stale miksując. Następnie na zmianę dodajemy trochę suchych składników i trochę maślanki. W formie o średnicy 25 cm pieczemy ciasto przez jakieś 40 minut w 180°C.

2 z 7
Fot. Natalia Nowak-Bratek
Fot. Natalia Nowak-Bratek

Ciasto ucierane na maślance i oleju

Składniki suche:

  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 175 g (niecała szklanka) cukru

Składniki mokre:

  • 1 jajko
  • 250 ml maślanki
  • 75 ml oleju roślinnego

Sposób przygotowania

Do jednej miski przesiewamy suche składniki. W drugiej łączymy mokre. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż się połączą. Robimy to krótko, żeby całkowicie nie "przemieszać" ciasta - grudki mąki mogą w nim pozostać. Ciasto w okrągłej formie pieczemy w temperaturze 200°C ok. 40 minut, mniejsze (np. muffinki) jakieś 25 minut. Czas zależy od wielkości formy.

3 z 7
Fot. Natalia Nowak-Bratek
Fot. Natalia Nowak-Bratek

Ciasto marmurkowe

na dwie keksówki

Ciasto:

  • 60 g dobrego kakao
  • 90 ml wody

Składniki suche:

  • 380 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 400 g cukru

Składniki mokre:

  • 230 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 300 ml maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa:

  • 180 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 230 g dobrej białej czekolady

Oraz:

  • masło i mąka do przygotowania form

Sposób przygotowania

Robimy ciasto ucierane: Przesiewamy suche składniki, oprócz cukru. Masło ubijamy mikserem przez minutę, stopniowo dodajemy cukier, ucieramy na białą, gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, stale miksując. Następnie na zmianę dodajemy trochę suchych składników
i trochę maślanki.

Przygotowujemy dwie keksówki 10 x 21 cm. Smarujemy je masłem i oprószamy mąką. Mieszamy kakao z wodą i zagotowujemy. Łączymy z połową porcji ciasta ucieranego. Resztę mieszamy z ekstraktem waniliowym. Na dno każdej foremki wlewamy po niewielkiej porcji ciasta kakaowego i waniliowego. Następnie porcję jasnego ciasta przykrywamy odrobiną ciemnego i tak na zmianę. W ten sposób wlewamy masę jeszcze dwa razy, aż wykorzystamy całe ciasto. Wkładamy w masę nóż i przeciągamy go wzdłuż formy, tworząc fale. Pieczemy ok. 50 minut w 180°C. Wyjmujemy z foremek, studzimy.

Robimy polewę. Zagotowujemy śmietankę z syropem. Zalewamy nią posiekaną czekoladę. Odstawiamy na chwilę, mieszamy, żeby czekolada się rozpuściła. Przelewamy do czystej miski, przykrywamy folią i studzimy. Następnie polewamy wystudzone ciasta.

4 z 7
Fot. Natalia Nowak-Bratek
Fot. Natalia Nowak-Bratek

Ciasto cytrynowe z porzeczkami

dla 8 osób

Składniki suche:

  • 380 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 400 g cukru

Składniki mokre:

  • 230 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 300 ml maślanki

Ciasto:

  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1,5 łyżki maku masło i mąka do przygotowania formy
  • 140 g czerwonych porzeczek

Polewa:

  • 120 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

Robimy ciasto: Przesiewamy suche składniki, oprócz cukru. Masło ubijamy mikserem przez minutę, stopniowo dodajemy cukier, ucieramy na białą, gładką masę. Ucierając masło z cukrem, dodajemy skórkę ze sparzonej cytryny. Dosypujemy mak. Dodajemy po jednym jajku, stale miksując. Następnie na zmianę dodajemy trochę suchych składników i trochę maślanki.

Wlewamy gotową masę do formy (25 cm średnicy) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, na wierzchu układamy zdjęte z szypułek porzeczki. Pieczemy jakieś 40 minut w 180°C.

Robimy polewę. Dokładnie mieszamy cukier puder z sokiem cytrynowym, tak by powstał lukier. Skrapiamy wystudzone ciasto cienkim strużkami lukru. Można oprószyć je makiem i ozdobić porzeczkami.

Uwaga:
do ciasta nadają się też inne owoce, np. wiśnie lub truskawki. Ponieważ kładziemy je przekrojone (wiśnie wydrylowane), może wyciekać z nich sok. By nie powstał zakalec, owoce układamy przecięciem do góry.

5 z 7
Fot. Natalia Nowak-Bratek
Fot. Natalia Nowak-Bratek

Ciasto z herbatą matcha

dla 8 osób

Składniki suche:

  • 2 łyżki zielonej herbaty matcha
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 175 g (niecała szklanka) cukru

Składniki mokre:

  • 1 jajko
  • 250 ml maślanki
  • 75 ml oleju roślinnego

Sposób przygotowania

Robimy ciasto: Do jednej miski przesiewamy suche składniki. W drugiej łączymy mokre. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż się połączą. Robimy to krótko, żeby całkowicie nie "przemieszać" ciasta - grudki mąki mogą w nim pozostać.

Wlewamy ciasto do przygotowanej keksówki (lub keksówek). Pieczemy w 180-200°C, aż wyrośnie, a wbity w nie drewniany patyczek po wyciągnięciu będzie suchy.

Matcha to najwyższej jakości japońska herbata, używana podczas tradycyjnej ceremonii parzenia. ma postać miałkiego proszku, jest esencjonalna, o żywym, jasnozielonym kolorze. nadaje się do barwienia i aromatyzowania słodyczy. Pamiętajcie, by dodać ją do zimnej masy. Podgrzewana (np. w kremie) traci aromat. Matchę kupicie w sklepach z azjatycką żywnością, w sklepach herbacianych i przez internet.

6 z 7
Fot. Natalia Nowak-Bratek
Fot. Natalia Nowak-Bratek

Trifle z jeżynami, borówkami i kremem cytrynowym

dla 16-20 osób

Składniki suche:

  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 175 g (niecała szklanka) cukru

Składniki mokre:

  • 1 jajko
  • 250 ml maślanki
  • 75 ml oleju roślinnego

Mus mascarpone:

  • 200 g białej czekolady
  • 60 ml likieru cytrynowego
  • 80 ml wody
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30%

Krem cytrynowy:

  • 15 dużych żółtek
  • 300 g cukru
  • 250 ml soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 180 g zimnego masła

Oraz:

  • 350 g borówek amerykańskich
  • 350 g jeżyn
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 300 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • jeżyny i borówki do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Robimy ciasto: Do jednej miski przesiewamy suche składniki. W drugiej łączymy mokre. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż się połączą. Robimy to krótko, żeby całkowicie nie "przemieszać" ciasta - grudki mąki mogą w nim pozostać. Ciasto w keksówce pieczemy w temperaturze 200°C ok. 40 minut Czas zależy od wielkości formy.

Ciasto kroimy w 1,5-centymetrowe plastry. Każdy z nich przekrawamy wzdłuż na pół, tak by powstały dość wąskie paski. Robimy mus. W kąpieli wodnej podgrzewamy czekoladę, likier i wodę, mieszając, by składniki się połączyły. Przelewamy do miski i łączymy z mascarpone. Śmietankę ubijamy, partiami dodajemy do wystudzonej masy czekoladowej, mieszamy. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na noc.

Robimy krem cytrynowy. W rondelku lekko ubijamy żółtka, cukier, sok i skórkę z cytryny. Stawiamy na ogniu i podgrzewamy, stale mieszając. Mniej więcej po 15 minutach krem będzie dochodził do wrzenia - wówczas szybko zmniejszamy ogień i po trochu dodajemy masło pokrojone w kostkę, mieszając po dodaniu każdej porcji. Przecieramy przez sito, przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy duże, głębokie przezroczyste naczynie - chodzi o to, by trifle był wysoki i by widać było jego warstwy. Na dnie układamy warstwę pasów ciasta, na nich rozsmarowujemy 1/3 kremu cytrynowego, posypujemy 1/3 owoców (wymieszanych borówek i jeżyn), układamy warstwę z 1/3 musu mascarpone. Tak układamy kolejne warstwy. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach wody. Gdy spęcznieje, podgrzewamy, mieszając, aż się rozpuści. Studzimy. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, cienką strużką wlewamy żelatynę, cały czas miksując. Bitą śmietaną przykrywamy trifle i dekorujemy owocami. Schładzamy w lodówce przez godzinę.

7 z 7
Fot. Natalia Nowak-Bratek
Fot. Natalia Nowak-Bratek

Babeczki z masłem orzechowym i dżemem

na 12 babeczek

 

Składniki suche:

  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 175 g (niecała szklanka) cukru

Składniki mokre:

  • 1 jajko
  • 250 ml maślanki
  • 75 ml oleju roślinnego
  • 60 g masła orzechowego

Dżem malinowy:

  • 60 g cukru
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 60 g malin

Krem:

  • 120 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 60 ml śmietanki 30%
  • 60 g masła orzechowego

Oraz:

  • 12 malin do dekoracji

Sposób przygotowania

Robimy szybki dżem malinowy. W rondelku zagotowujemy maliny z cukrem, dodajemy masło, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Robimy ciasto: Do jednej miski przesiewamy suche składniki. W drugiej łączymy mokre. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż się połączą. Robimy to krótko, żeby całkowicie nie "przemieszać" ciasta - grudki mąki mogą w nim pozostać.

Wyściełamy formę na dwanaście muffinek papierowymi papilotkami. Do każdej wkładamy po 2 łyżki ciasta, na środku kładziemy po 1 łyżeczce masła orzechowego i po 1 łyżeczce dżemu. Przykrywamy równomiernie ciastem, tak by nadzienie nie wystawało poza jego brzegi. Pieczemy 25 minut w ok. 200°C. Wyjmujemy z formy i studzimy.

Robimy krem. Ubijamy masło orzechowe i zwykłe. Dodajemy przesiany cukier puder i ucieramy na gładką masę. Wlewamy ekstrakt waniliowy i śmietankę. Miksujemy na wolnych obrotach, aż powstanie puszysty krem. Przekładamy go do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką. Szprycujemy na babeczki. Dekorujemy malinami.

Miłośnicy owoców mogą przyrządzić inną wersję tych babeczek, wypełniając je musem jabłkowym z odrobiną gałki muszkatołowej. Ciastka przykrywa się wówczas lukrem i ozdabia suszonymi jabłkami. 

Więcej na ten temat: ciasto, przepis podstawowy