Ciasto ucierane - najlepsze na lato
Ciasto cytrynowe z porzeczkami (Fot. Natalia Nowak-Bratek)
Ciasto ucierane na maślance i maśle
- 380 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 400 g cukru
Składniki mokre:
- 230 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 300 ml maślanki
Sposób przygotowania
Przesiewamy suche składniki, oprócz cukru. Masło ubijamy mikserem przez minutę, stopniowo dodajemy cukier, ucieramy na białą, gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, stale miksując. Następnie na zmianę dodajemy trochę suchych składników i trochę maślanki. W formie o średnicy 25 cm pieczemy ciasto przez jakieś 40 minut w 180°C.
Ciasto ucierane na maślance i oleju
Składniki suche:
- 230 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 175 g (niecała szklanka) cukru
Składniki mokre:
- 1 jajko
- 250 ml maślanki
- 75 ml oleju roślinnego
Sposób przygotowania
Do jednej miski przesiewamy suche składniki. W drugiej łączymy mokre. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż się połączą. Robimy to krótko, żeby całkowicie nie "przemieszać" ciasta - grudki mąki mogą w nim pozostać. Ciasto w okrągłej formie pieczemy w temperaturze 200°C ok. 40 minut, mniejsze (np. muffinki) jakieś 25 minut. Czas zależy od wielkości formy.
Ciasto marmurkowe
na dwie keksówki
Ciasto:
- 60 g dobrego kakao
- 90 ml wody
Składniki suche:
- 380 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 400 g cukru
Składniki mokre:
- 230 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 300 ml maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa:
- 180 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki syropu klonowego
- 230 g dobrej białej czekolady
Oraz:
- masło i mąka do przygotowania form
Sposób przygotowania
Robimy ciasto ucierane: Przesiewamy suche składniki, oprócz cukru. Masło ubijamy mikserem przez minutę, stopniowo dodajemy cukier, ucieramy na białą, gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, stale miksując. Następnie na zmianę dodajemy trochę suchych składników
i trochę maślanki.
Przygotowujemy dwie keksówki 10 x 21 cm. Smarujemy je masłem i oprószamy mąką. Mieszamy kakao z wodą i zagotowujemy. Łączymy z połową porcji ciasta ucieranego. Resztę mieszamy z ekstraktem waniliowym. Na dno każdej foremki wlewamy po niewielkiej porcji ciasta kakaowego i waniliowego. Następnie porcję jasnego ciasta przykrywamy odrobiną ciemnego i tak na zmianę. W ten sposób wlewamy masę jeszcze dwa razy, aż wykorzystamy całe ciasto. Wkładamy w masę nóż i przeciągamy go wzdłuż formy, tworząc fale. Pieczemy ok. 50 minut w 180°C. Wyjmujemy z foremek, studzimy.
Robimy polewę. Zagotowujemy śmietankę z syropem. Zalewamy nią posiekaną czekoladę. Odstawiamy na chwilę, mieszamy, żeby czekolada się rozpuściła. Przelewamy do czystej miski, przykrywamy folią i studzimy. Następnie polewamy wystudzone ciasta.
Ciasto cytrynowe z porzeczkami
dla 8 osób
Składniki suche:
- 380 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 400 g cukru
Składniki mokre:
- 230 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 300 ml maślanki
Ciasto:
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1,5 łyżki maku masło i mąka do przygotowania formy
- 140 g czerwonych porzeczek
Polewa:
- 120 g cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
Robimy ciasto: Przesiewamy suche składniki, oprócz cukru. Masło ubijamy mikserem przez minutę, stopniowo dodajemy cukier, ucieramy na białą, gładką masę. Ucierając masło z cukrem, dodajemy skórkę ze sparzonej cytryny. Dosypujemy mak. Dodajemy po jednym jajku, stale miksując. Następnie na zmianę dodajemy trochę suchych składników i trochę maślanki.
Wlewamy gotową masę do formy (25 cm średnicy) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, na wierzchu układamy zdjęte z szypułek porzeczki. Pieczemy jakieś 40 minut w 180°C.
Robimy polewę. Dokładnie mieszamy cukier puder z sokiem cytrynowym, tak by powstał lukier. Skrapiamy wystudzone ciasto cienkim strużkami lukru. Można oprószyć je makiem i ozdobić porzeczkami.
Uwaga:
do ciasta nadają się też inne owoce, np. wiśnie lub truskawki. Ponieważ kładziemy je przekrojone (wiśnie wydrylowane), może wyciekać z nich sok. By nie powstał zakalec, owoce układamy przecięciem do góry.
Ciasto z herbatą matcha
dla 8 osób
Składniki suche:
- 2 łyżki zielonej herbaty matcha
- 230 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 175 g (niecała szklanka) cukru
Składniki mokre:
- 1 jajko
- 250 ml maślanki
- 75 ml oleju roślinnego
Sposób przygotowania
Robimy ciasto: Do jednej miski przesiewamy suche składniki. W drugiej łączymy mokre. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż się połączą. Robimy to krótko, żeby całkowicie nie "przemieszać" ciasta - grudki mąki mogą w nim pozostać.
Wlewamy ciasto do przygotowanej keksówki (lub keksówek). Pieczemy w 180-200°C, aż wyrośnie, a wbity w nie drewniany patyczek po wyciągnięciu będzie suchy.
Matcha to najwyższej jakości japońska herbata, używana podczas tradycyjnej ceremonii parzenia. ma postać miałkiego proszku, jest esencjonalna, o żywym, jasnozielonym kolorze. nadaje się do barwienia i aromatyzowania słodyczy. Pamiętajcie, by dodać ją do zimnej masy. Podgrzewana (np. w kremie) traci aromat. Matchę kupicie w sklepach z azjatycką żywnością, w sklepach herbacianych i przez internet.
Trifle z jeżynami, borówkami i kremem cytrynowym
dla 16-20 osób
Składniki suche:
- 230 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 175 g (niecała szklanka) cukru
Składniki mokre:
- 1 jajko
- 250 ml maślanki
- 75 ml oleju roślinnego
Mus mascarpone:
- 200 g białej czekolady
- 60 ml likieru cytrynowego
- 80 ml wody
- 250 g mascarpone
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
Krem cytrynowy:
- 15 dużych żółtek
- 300 g cukru
- 250 ml soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 180 g zimnego masła
Oraz:
- 350 g borówek amerykańskich
- 350 g jeżyn
- 1/2 łyżeczki żelatyny
- 300 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- jeżyny i borówki do dekoracji
Sposób przygotowania
Robimy krem cytrynowy. W rondelku lekko ubijamy żółtka, cukier, sok i skórkę z cytryny. Stawiamy na ogniu i podgrzewamy, stale mieszając. Mniej więcej po 15 minutach krem będzie dochodził do wrzenia - wówczas szybko zmniejszamy ogień i po trochu dodajemy masło pokrojone w kostkę, mieszając po dodaniu każdej porcji. Przecieramy przez sito, przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy duże, głębokie przezroczyste naczynie - chodzi o to, by trifle był wysoki i by widać było jego warstwy. Na dnie układamy warstwę pasów ciasta, na nich rozsmarowujemy 1/3 kremu cytrynowego, posypujemy 1/3 owoców (wymieszanych borówek i jeżyn), układamy warstwę z 1/3 musu mascarpone. Tak układamy kolejne warstwy. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach wody. Gdy spęcznieje, podgrzewamy, mieszając, aż się rozpuści. Studzimy. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, cienką strużką wlewamy żelatynę, cały czas miksując. Bitą śmietaną przykrywamy trifle i dekorujemy owocami. Schładzamy w lodówce przez godzinę.
Babeczki z masłem orzechowym i dżemem
na 12 babeczek
Składniki suche:
- 230 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 175 g (niecała szklanka) cukru
Składniki mokre:
- 1 jajko
- 250 ml maślanki
- 75 ml oleju roślinnego
- 60 g masła orzechowego
Dżem malinowy:
- 60 g cukru
- 1/2 łyżeczki masła
- 60 g malin
Krem:
- 120 g miękkiego masła
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 60 ml śmietanki 30%
- 60 g masła orzechowego
Oraz:
- 12 malin do dekoracji
Sposób przygotowania
Robimy szybki dżem malinowy. W rondelku zagotowujemy maliny z cukrem, dodajemy masło, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Robimy ciasto: Do jednej miski przesiewamy suche składniki. W drugiej łączymy mokre. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż się połączą. Robimy to krótko, żeby całkowicie nie "przemieszać" ciasta - grudki mąki mogą w nim pozostać.
Wyściełamy formę na dwanaście muffinek papierowymi papilotkami. Do każdej wkładamy po 2 łyżki ciasta, na środku kładziemy po 1 łyżeczce masła orzechowego i po 1 łyżeczce dżemu. Przykrywamy równomiernie ciastem, tak by nadzienie nie wystawało poza jego brzegi. Pieczemy 25 minut w ok. 200°C. Wyjmujemy z formy i studzimy.
Robimy krem. Ubijamy masło orzechowe i zwykłe. Dodajemy przesiany cukier puder i ucieramy na gładką masę. Wlewamy ekstrakt waniliowy i śmietankę. Miksujemy na wolnych obrotach, aż powstanie puszysty krem. Przekładamy go do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką. Szprycujemy na babeczki. Dekorujemy malinami.
Miłośnicy owoców mogą przyrządzić inną wersję tych babeczek, wypełniając je musem jabłkowym z odrobiną gałki muszkatołowej. Ciastka przykrywa się wówczas lukrem i ozdabia suszonymi jabłkami.