Lody filadelfijskie

Fot. Shutterstock/AnjelikaGr

Lody tzw. filadelfijskie (podobno wynalazek amerykański, stąd nazwa), nie zawiera żółtek - robi się je tylko na mleku i śmietance. W związku z tym, że brak w nich naturalnego zagęstnika (czyli żółtek), można do nich dodać odrobinę mąki kukurydzianej i kremowego serka.

Składniki

  • 60 ml + 250 ml zimnego mleka
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 130-140 g cukru
  • 2 łyżki sztucznego miodu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kremowego serka śmietankowego

Sposób przygotowania

Mieszamy 60 ml zimnego mleka z mąką kukurydzianą. W rondlu doprowadzamy do wrzenia pozostałe mleko i  śmietankę, dodając cukier, miód i sól. Wlewamy mleko z mąką, znów zagotowujemy. Podgrzewamy, mieszając, aż masa zacznie gęstnieć - przez 2 minuty. Do miski wkładamy serek śmietankowy (możemy też od razu zrobić bazę pod lody smakowe, wybierając np. serek owocowy Almette wiśnia-żurawina lub jagoda-malina), wlewamy odrobinę podgrzanej mieszaniny mleczno-śmietankowej, dokładnie łączymy. Po czym dolewamy resztę i ubijamy. Studzimy, chłodzimy w lodówce i zamrażamy w maszynce do lodów według instrukcji.

Zdjęcie Zoku Foremki do lodów SPACE POPS 6szt 00361 Zdjęcie Orion Foremki do Lodów z Tworzywa Sztucznego Do 6 Lodów na Patyku Kolorowe Zdjęcie Orion Foremki do Lodów Plastikowe Kolorowe 4szt
Zoku Foremki do lodów SPACE... Orion Foremki do Lodów z Tw... Orion Foremki do Lodów Plas...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info

ZOBACZ WIDEO

Komentarze (3)
Zaloguj się
  • sselrats

    Oceniono 2 razy 2

    DOmowe lody - jak je zrobic samemeu zamiast kupowac.

  • Ewa Hordyniak

    Oceniono 2 razy 0

    Domowe lody: do miksera kielichowego wrzucam paczkę zamrożonych owoców, jogurt naturalny, pół serka mascarpone i dosładzam łyżeczką stewii. Po zmiksowaniu (trochę hałasuje) otrzymujemy gęste pyszne a przede wszystkim zdrowe lody. Nawet ich zamrażać nie trzeba bo rozdrobnione zamrożone owoce dają gotowe lody. Te wypchane cukrem i tłuszczem świństwa w przepisach omińcie dużym łukiem....

  • molly_wither

    Oceniono 13 razy -7

    To ile wreszcie tej kremowki ? 250ml, czy 500ml, malolaty.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX