Jak zrobić pralinki
Trufle, praliny (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)
Trufle rumowe
Składniki
- 300 g 36% śmietanki
- 100 g syropu glukozowego (ew. miodu)
- 600 g ciemnej czekolady
- 100 g masła
- 200 g rumu
- 200 g czekolady do dekoracji
Sposób przygotowania
Śmietankę i syrop glukozowy zagotowujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po lekkim przestudzeniu (do temp. 30oC) łączymy wszystko, ubijamy mikserem, dodając masło i na koniec rum. Odstawiamy do wystygnięcia i ponownie ubijamy na puszysty krem. Masę wkładamy do rękawa cukierniczego ze zdobnikiem i wyciskamy kulki (lub inne kształty) na papier. Zamrażamy. Czekoladę (tę do dekoracji) rozpuszczamy w kąpieli wodnej i oblewamy nią zamrożone trufle. Można je dodatkowo ozdobić, obtaczając w cukrze pudrze, kakao lub wiórkach czekolady.
Czekoladki "Rocher"
Składniki
- 170 g mlecznej czekolady
- 285 g migdałów pokrojonych w słupki
Sposób przygotowania
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Migdały prażymy na blasze w temp. 150oC. Łączymy z masą czekoladową i nakładamy małymi porcjami w papierowe papilotki. Odstawiamy do zastygnięcia.
Pralinki nugatowe
Składniki
- 100 g mlecznej czekolady
- 60 g migdałów i orzechów
- syrop cukrowy
- cukier puder
- 250 g masy orzechowej (np. nutelli)
- 100 g czekolady do wykończenia
Sposób przygotowania
Czekoladę rozpuszczamy, a bakalie rozdrabniamy, polewamy syropem cukrowym i posypujemy cukrem pudrem. Suszymy w piekarniku w temperaturze 150oC, tak długo, aż będą chrupiące. Łączymy z roztopioną czekoladą i nutellą. Masę rozsmarowujemy na wysokość 1 cm w formie wyłożonej papierem, chłodzimy. Wyjmujemy z formy i smaruje-my wierzch roztopioną czekoladą. Gdy zastygnie, odwracamy i smarujemy z drugiej strony. Kroimy na kwadraty.
Trufle anyżowe
(60 sztuk)
Składniki
- 175 g 36% śmietanki
- 2-3 g ziaren anyżu
- 40 g cukru
- 250 g deserowej czekolady
- 65 g masła
- 120 g czekolady w proszku i cukier puder do obtoczenia
Sposób przygotowania
Zagotowujemy śmietankę z anyżem i cukrem, przecedzamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy ze śmietanką, dodajemy masło (musi mieć temp. pokojową) i jeszcze ciepłą masę ubijamy mikserem. Studzimy i ponownie ubijamy kilka minut. Przekładamy do rękawa cukierniczego z gładkim zdobnikiem i szprycujemy na papier, tworząc rulony. Zamrażamy. Kroimy na kawałki, które obtaczamy w czekoladzie lub cukrze pudrze.