Jak zrobić pralinki

Bożena Sikoń,
Trufle, praliny

Trufle, praliny (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)

Ostatnio w dobrym tonie jest robić wszystko samemu, także słodycze. Zapomnijcie więc o bombonierkach i bierzcie się do dzieła!
1 z 4
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Trufle rumowe

Składniki

 

Sposób przygotowania

Śmietankę i syrop glukozowy zagotowujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po lekkim przestudzeniu (do temp. 30oC) łączymy wszystko, ubijamy mikserem, dodając masło i na koniec rum. Odstawiamy do wystygnięcia i ponownie ubijamy na puszysty krem. Masę wkładamy do rękawa cukierniczego ze zdobnikiem i wyciskamy kulki (lub inne kształty) na papier. Zamrażamy. Czekoladę (tę do dekoracji) rozpuszczamy w kąpieli wodnej i oblewamy nią zamrożone trufle. Można je dodatkowo ozdobić, obtaczając w cukrze pudrze, kakao lub wiórkach czekolady.

2 z 4
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Czekoladki "Rocher"

Składniki

  • 170 g mlecznej czekolady
  • 285 g migdałów pokrojonych w słupki

 

Sposób przygotowania

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Migdały prażymy na blasze w temp. 150oC. Łączymy z masą czekoladową i nakładamy małymi porcjami w papierowe papilotki. Odstawiamy do zastygnięcia.

3 z 4
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Pralinki nugatowe

Składniki

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 60 g migdałów i orzechów
  • syrop cukrowy
  • cukier puder
  • 250 g masy orzechowej (np. nutelli)
  • 100 g czekolady do wykończenia

 

Sposób przygotowania

Czekoladę rozpuszczamy, a bakalie rozdrabniamy, polewamy syropem cukrowym i posypujemy cukrem pudrem. Suszymy w piekarniku w temperaturze 150oC, tak długo, aż będą chrupiące. Łączymy z roztopioną czekoladą i nutellą. Masę rozsmarowujemy na wysokość 1 cm w formie wyłożonej papierem, chłodzimy. Wyjmujemy z formy i smaruje-my wierzch roztopioną czekoladą. Gdy zastygnie, odwracamy i smarujemy z drugiej strony. Kroimy na kwadraty.

4 z 4
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Trufle anyżowe

(60 sztuk)

Składniki

  • 175 g 36% śmietanki
  • 2-3 g ziaren anyżu
  • 40 g cukru
  • 250 g deserowej czekolady
  • 65 g masła
  • 120 g czekolady w proszku i cukier puder do obtoczenia

 

Sposób przygotowania

Zagotowujemy śmietankę z anyżem i cukrem, przecedzamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy ze śmietanką, dodajemy masło (musi mieć temp. pokojową) i jeszcze ciepłą masę ubijamy mikserem. Studzimy i ponownie ubijamy kilka minut. Przekładamy do rękawa cukierniczego z gładkim zdobnikiem i szprycujemy na papier, tworząc rulony. Zamrażamy. Kroimy na kawałki, które obtaczamy w czekoladzie lub cukrze pudrze.

Więcej na ten temat: bożena sikoń, praliny, trufle