Por(a) na zdrowie

Tessa Capponi-Borawska
Por to roślina z tej samej rodziny, co czosnek i cebula o niepewnym pochodzeniu geograficznym. Jedni uważają, że jest z Bliskiego Wschodu, drudzy - wręcz przeciwnie, że z północnej Europy. Faktem jest, że roślina ta była już uprawiana przez Egipcjan i że zajmowała ważne miejsce zarówno w kuchni, jak i w medycynie greckiej i rzymskiej.
fot. iStock fot. iStock

Por - zdrowy i wyrazisty w smaku

Tessa Capponi-Borawska
Urodziła się we Florencji.
Od ponad 25 lat mieszka w Polsce. Uwielbia jeść to, co przyrządzą inni, gotować dla rodziny i przyjaciół oraz słuchać muzyki barokowej.

Hipokrates uważał, że pory zwiększają produkcję pokarmu u matek karmiących, a Dioskurydes, grecki lekarz, farmakolog i botanik, który żył w Rzymie w czasach Nerona, w dziele "De Materia Medica" twierdził z kolei, że pory są między innymi przyczyną koszmarów sennych.

Łaciński historyk Pliniusz przytacza historię cesarza Nerona, który w określonych dniach miesiąca jadł tylko pory przyprawiane oliwą, aby zachować piękny głos. W średniowieczu Szkoła Medyczna w Salerno zalecała jedzenie porów w leczeniu płuc i układu oddechowego. Za to Hildegarda z Bingen odwrotnie ? uważała je za jedną z największych trucizn pokarmowych: Zjadany na surowo jest tak zły i zgniły dla człowieka jak trujące i niepotrzebne zioło, gdyż zamienia krew oraz soki człowieka w ich przeciwieństwo.

Do dobrej opinii o porze wrócił lekarz papieża Sykstusa V, Castore Durante (1529-1590). W dziele "Il Tesoro della Sanita" ("Skarb Zdrowia"), opublikowanym w Rzymie w 1586 r., pisze tak: Zrównoważona konsumpcja porów ułatwia oddanie moczu oraz miesiączkowanie ( ) Venus stymuluje; gotowane z jabłkami czyszczą płuca, zmniejszają astmę, (...) gotowane w popiele usuwają ból głowy i skutki pijaństwa, (...) poprawiają głos i zwiększają płodność u kobiet.
A dzisiaj po prostu uważa się, że pory zawierają dobrą dawkę potasu, fosforu, witamin i błonnika. Nie wiem, czy risotto z porami poprawia głos, usuwa ból głowy i czy ma inne zalety, ale wiem jedno ? jest pyszne!

I dwa słowa na temat hamburgerów z jagnięciny: Staś, nasz najmłodszy syn, poprosił o wieczór z hamburgerami, więc dobra starsza siostra Flavia, szef kuchni z zawodu, przygotowała wszystko, łącznie z bułkami pieczonymi w domu. Wyszło bardzo smacznie, z dużą dawką śmiechu i dobrego humoru. Tak jak powinno być.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Tadar Tokio Modern Komplet noży Zdjęcie THK Komplet 5 noży w białym bloku (5991)
Gerpol Komplet noży SAKO Tadar Tokio Modern Komplet ... THK Komplet 5 noży w białym...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
fot. iStock fot. iStock

Risotto con i porri (Risotto z porami)

Dla 6 osób Przygotowanie: 45 minut

500 g porów,
2 łyżki masła,
2 łyżki oliwy extra vergine,
2 szalotki,
500 g ryżu arborio lub carnaroli,
pół szklanki białego wina,
1,5 litra bulionu warzywno-drobiowego,
łyżka mascarpone,
3 kopiaste łyżki startego sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz

Pory myjemy, oczyszczamy i kroimy w talarki. Podduszamy w dużej patelni na łyżce masła i łyżce oliwy przez 10 minut, odstawiamy.
Szalotki siekamy, podsmażamy w garnku o grubym dnie z resztą masła i oliwy. Dodajemy suchy ryż i dalej podsmażamy kilka minut. Podlewamy ryż winem i, ciągle mieszając, czekamy, aż płyn odparuje. Nadal mieszając, dodajemy porcjami gorący bulion (gdy porcja bulionu wyparuje, dodajemy następną). W połowie gotowania dodajemy pory. Gdy ryż będzie miękki (ok. 20 minut), dodajemy mascarpone i starty Parmigiano. Mieszamy, doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Podajemy od razu.

Autor: Tessa Capponi-Borawska

Zdjęcie Ballarini CORTINA BLACKSTONE Patelnia głęboka non-stick 24 cm Zdjęcie Scanpan IQ Patelnia głęboka z pokrywą 32cm Zdjęcie SKK - Titanium Induction - patelnia głęboka
Ballarini CORTINA BLACKSTON... Scanpan IQ Patelnia głęboka... SKK - Titanium Induction - ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
fot. iStock fot. iStock

Hamburger z jagnięciny

Dla 4 osób Przygotowanie: 20 minut

500 g mielonej chudej jagnięciny,
2 cebule,
ząbek czosnku,
100 g masła,
łyżka oliwy extra vergine,
garść liści świeżej mięty,
łyżeczka słodkiej papryki,
łyżeczka mielonych nasion kopru włoskiego,
pół łyżeczki suszonej ostrej papryczki,
sól

Cebule i czosnek obieramy, siekamy i podsmażany na maśle i oliwie, odstawiamy do ostygnięcia. Miętę siekamy. Mięso mieszamy ze wszystkimi składnikami. Formujemy niezbyt duże hamburgery i smażymy je na grillu albo na patelni. Podajemy z guacamole i majonezem z dodatkiem ostrego sosu Sriracha.

Autor: Tessa Capponi-Borawska

Zdjęcie Bosch MFW67440 Zdjęcie TecTake Ręczna do mięsa ciasta rozmiar 12 400954 Zdjęcie Tefal NE205138
Bosch MFW67440 TecTake Ręczna do mięsa cia... Tefal NE205138
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Więcej na ten temat: młode warzywa, por