Tessa Capponi-Borawska. Jak się gotuje z młodzieńcem?

Tessa Capponi-Borawska
Tessa Capponi-Borawska z synem Stanisławem

Tessa Capponi-Borawska z synem Stanisławem (Fot. Archiwum prywatne)

O zabawie w gotowanie z synem Stasiem, kulinarnych lekcjach historii i o tym, co można zrobić z ciasta na pizzę, opowiada nam Tessa Capponi-Borawska

1 z 5
Fot. Archiwum prywatne
Fot. Archiwum prywatne

Tessa Capponi-Borawska gotuje wspólnie z synem Stanisławem

? Kiedy będziesz gotowała coś ze mną? A nie tylko z Cosimą czy z Flavią? ? tak pobrzmiewa od dłuższego czasu pytanie mego najmłodszego dziecka, Stanisława, lat (prawie) jedenaście. Staś od małego ma bardzo zdecydowane poglądy kulinarne. Sera na przykład nie znosi (parmezan to jego główny wróg), no chyba że to mozzarella. Wędliny? Też nie bardzo, ale ostatnio mówi z nostalgią o salamino ferrarese, którego próbował we Włoszech. I rzuca się też na kabanosy. Spytałam go o listę dań, które smakują mu najbardziej na świecie. Wymienił: ossobuchi alla milanese, spaghetti z masłem (oczywiście bez sera) albo sosem pomidorowym, tatara (przyrządzonego przez Tatę), lody (ale tylko we Włoszech), risotto z kiełbasą i radicchio, panierowanego kurczaka (najbardziej tego, który przyrządza Antonina w Calcinai), ?pizzę mojej mamy? (czyli moją). A potem westchnął i dodał: ? Ale najbardziej ze wszystkich lubię pane, olio e sale (chleb z oliwą i solą).


Kiedy w końcu wkroczyliśmy razem do kuchni, zaczęliśmy od robienia pizzy. Pomyślałam, że dzieci lubią zagniatać, wyrabiać i patrzeć, jak rośnie ciasto. Pewnego dnia spróbowaliśmy usmażyć coccoli, kuleczki z ciasta na pizzę, ale z dodatkiem roztopionego masła lub smalcu. We Florencji nazywają się właśnie coccoli, w Prato ficattole, a gdzie indziej we Włoszech ? donzelle. Jak zwał, tak zwał: coccoli są pyszne! Tradycyjnie podaje się je z cienkimi plasterkami wędlin i serem stracchino.

 

Ponieważ Staś ma, niestety, alergię na czekoladę, szukamy deserów, które i bez niej byłyby równie smaczne. Chwała Bogu, istnieje tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami, obowiązkowy na jego urodzinach w maju. No i jest także prosta Torta di Navacchio, którą dobrze pamiętam z własnego dzieciństwa.

 

Oprócz ciast, chleba i pizzy pichcimy też dania ?antyczne?, które przygotowujemy na lekcje historii w szkole. Żeby zilustrować, co jedli Rzymianie, znaleźliśmy przepis Apicjusza na daktyle w miodzie, faszerowane orzechami (my użyliśmy śliwek i migdałów). Czekam, aż przyj-dzie czas na kuchnię średniowiecza, renesansu i na Obiady Czwartkowe Stanisława Augusta. Wszystko przed nami...

2 z 5
Fot. Roman Andrasik
Fot. Roman Andrasik

Coccoli

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanka bulionu
  • 40 dag mąki
  • 2,5 łyżki masła lub smalcu
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia

 

Sposób przygotowania

Drożdze rozpuszczamy w letnim bulionie. Mieszamy z mąką, tłuszczem i szczyptą soli. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy, przykryte mokrą ścierką, na parę godzin, aż wyrośnie. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażymy w rozgrzanym oleju. Podajemy bardzo gorące. Uwaga! Autorem przepisu jest wielki znawca toskańskiej kuchni, Paolo Petroni. Ja, kiedy nie mam czasu, kupuję ciasto na pizzę w supermarkecie i wyrabiam je, dodając 2 łyżki oliwy lub 2 łyżki stopionego smalcu na każde pół kilo ciasta. Coccoli można jeść bez dodatków, ale my ze Stasiem uwielbiamy kombinację z prosciutto crudo lub salame toscano, albo dobrą suszoną polską szynką.

3 z 5
Fot. Roman Andrasik
Fot. Roman Andrasik

Chleb kukurydziany z pestkami dyni

Składniki

  • 15 dag mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 czubate łyżki pestek z dyni
  • 2 czubate łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 15 dag kaszy kukurydzianej
  • jajko
  • 250 ml maślanki
  • oliwa

 

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy z solą i sodą, dodajemy pestki, płatki, cukier i kaszę kukurydzianą, dokładnie mieszamy. Ubijamy jajko z maślanką i powoli wlewamy do suchych składników, cały czas mieszając, aż powstanie miękkie ciasto. Wkładamy ciasto do natłuszczonej oliwą keksówki i wstawiamy do gorącego piekarnika (190°C) na 50-60 minut. Uwaga! To wariacja Stasia (który uwielbia chleb kukurydziany we wszelkiej postaci) na temat przepisu Delii Smith.

4 z 5
Fot. Roman Andrasik
Fot. Roman Andrasik

Suszone śliwki z migdałami w miodzie

(według Apicjusza)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Śliwki przecinamy wzdłuż (ale nie do samego końca) i drylujemy. Do każdej wkładamy migdał i przyprawiamy szczyptą soli. Miód rozpuszczamy na patelni, przyprawiamy pieprzem i zanurzymy w nim śliwki, dobrze obtaczając je w miodzie. Układamy na półmisku i odstawiamy do ostudzenia. Uwaga! Przepis Apicjusza mówi o daktylach i orzechach pinii. Wypróbowaliśmy ze Stasiem wersję ze śliwkami i migdałami ? i wyszło nam równie pysznie!

5 z 5
Fot. Roman Andrasik
Fot. Roman Andrasik

Torta di navacchio

(dla 6 osób)

Składniki

  • 150 dag miękkiego masła
  • 7-8 dag mąki tortowej
  • 7-8 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag cukru
  • jajka
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy lub cytryny
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania

Masło ucieramy na lekki krem. Dodajemy cukier i dalej ucieramy, aby składniki się połączyły. Dodajemy kolejno po jednym jajku, a na końcu oba rodzaje mąki i skórkę, dokładnie mieszając, aż powstanie jednolita masa. Wkładamy masę do formy na tartę posmarowanej masłem i wstawiamy do piekarnika (temp. 160°C) na 30-35 min. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Wyjmujemy ciasto z formy i posypujemy cukrem pudrem.

Więcej na ten temat: kuchnia włoska, tessa capponi-borawska