Babskie sprawy i potrawy
Tessa Capponi-Borawska (Fot. Anna Bedyńska / Agencja Wyborcza.pl)
Spotkania z przyjaciółmi
Żałuję, że ostatnio mam tak mało czasu, żeby zobaczyć się z kimkolwiek. Może się starzeję... Przecież jeszcze parę lat temu organizowałam spotkania z przyjaciółkami dosyć regularnie, a moje 25 lat w Polsce obchodziłam w ścisłym gronie kobiecym (wszystkie znajome były cudzoziemkami, które wyszły za mąż za Polaków), w restauracji mojej przyjaciółki Joasi Pawełczak.
W zależności od towarzystwa, pory roku i zapotrzebowania, mam w zanadrzu dość dużo dań, które łączę w różnych konfiguracjach.
Jedno z moich ulubionych to Simpson Cheese albo też Mrs. Simpson?s Cheese (ser pani Simpson), przepis mojej babci Kate Abbott. Potrawa ta jest podobna do fondue, ale ma w sobie coś bardziej wyrafinowanego. Może z powodu dużej ilości parmezanu. Tuż przed podaniem można dodać małą łyżeczkę pasty truflowej, ale jest znakomita także bez niej. Każdy bierze goracą grzankę i łyżką nakłada sobie gęsty krem serowy. Do tego kieliszek białego wina i dużo śmiechu!
Od paru lat mnożą mi się koleżanki, które niechętnie jadają mięso. Pasztet z cieciorki i czerwonej fasoli można zrobić bardzo szybko i... jest niezwykle smaczny! Jeżeli jednak taki pasztet wyda się wam zbyt mdły, mostarda, czyli ostra konfitura z pomarańczy i cebuli, rozstrzygnie wątpliwości na tak. Podając ją do pasztetu, będziemy mieli bardzo smaczny kontrapunkt. Owa mostarda jest również idealnym dodatkiem do deski wędlin i serów.
Do tego, rzecz jasna, butelka dobrego czerwonego wina.
We Włoszech najczęściej spotykałam się i spotykam z przyjaciółkami, żeby razem zjeść talerz makaronu, czyli, jak to mówimy, farsi due spaghetti. Lubię bardzo sos z anchois, też według przepisu mojej babci. Najlepsze są oczywiście anchois w soli, prosto z beczki ale z puszki też mogą być. Nie należy tylko zapominać o mieszance ziół (w szczególności liście selera odgrywają tu bardzo ważną rolę, cudownie wzbogacając smak) i nie nadużywać przecieru pomidorowego.
Pasztet z ciecierzycy i czerwonej fasoli
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 2 małe cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki
- 25 dag ugotowanej czerwonej fasoli
- 50 dag ugotowanej ciecierzycy
- 2 jajka
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżki oliwy
- sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę, czosnek i natkę drobno siekamy. Fasolę i cieciorkę miksujemy na gęstą masę. Mieszamy ze wszystkimi składnikami (oprócz oliwy) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blachę lub prostokątne żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Wkładamy do niej masę z fasoli. Pieczemy w 180°C przez godzinę i 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Podajemy z mostarda di arance e cipolle i razowym chlebem.
Mostarda di arance e cipolle
(na 1 słoik)
Składniki
- 20 dag cebuli
- 30 dag pomarańczy
- 1 suszona ostra czerwona papryczka
- sól
- 17 dag cukru
- 4 łyżki białego octu winnego
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy i grubo siekamy, pomarańcze obieramy i kroimy na kawałki. Wkładamy do garnka cebulę i pomarańcze z pokruszoną papryczką. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut, mieszając. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli, cukier i ocet. Gotujemy ok. godziny. Wlewamy do wyparzonego słoika i trzymamy w lodówce. Podajemy do pasztetów oraz do dojrzałych serów.
Simpson cheese
(przepis mojej babki Kate Abbott)
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 4 łyżki mleka
- 40 dag tartego parmezanu
Sposób przygotowania
Ubijamy jajka i żółtka ze śmietanką oraz mlekiem w żaroodpornej misce. Dodajemy ser i wkładamy miskę do garnka wypełnionego do połowy gorącą wodą (kąpiel wodna). Stawiamy garnek na średnim ogniu i energicznie mieszamy trzepaczką masę w misce, aż ser się roztopi, a krem zgęstnieje (20-25 minut). Nie pozwalamy jednak, aby się zagotował (bo inaczej się zwarzy). Podajemy w tej samej misce, z gorącymi grzankami.
Spaghetti z sosem anchois
(przepis mojej babki Kate Abbott)
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 kieliszek białego wina
- 4 cebule
- 2 łyżki oliwy
- 10 filetów anchois
- 1 czubata łyżka mieszanych posiekanych ziół (natka pietruszki, liście selera naciowego i szałwii, igiełki rozmarynu)
- sól i pieprz
- 40 dag spaghetti
Sposób przygotowania
Przecier i wino zagotowujemy w rondelku i odstawiamy. Cebule drobno siekamy. Podsmażamy na złoty kolor na oliwie, dodajemy anchois, zioła i przecier z winem. Doprawiamy do smaku solą.
Podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. W międzyczasie gotujemy spaghetti w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Odcedzamy, mieszamy z sosem i podajemy od razu ze świeżo mielonym pieprzem.