Kuchnia włoska. Narty w Dolomitach

Tessa Capponi-Borawska
28.01.2013
A A A
Jedziesz na narty do Włoch? Walizki już spakowane? Z czego słyną Dolomity i czego warto tam skosztować opowiada Tessa Capponi-Borawska

Fot. Agata Jakubowska

CASUNZEI ALL' AMPEZZANA (Dla 4 osób)

 

Ciasto:

  • 40 dag mąki (oraz 2-3 łyżki do posypania stolnicy)
  • sól
  • jajka
  • letnia woda

 

Nadzienie:

 

Sos:

  • 10 dag masła
  • 3 łyżki maku
  • 4 łyżki tartego parmezanu

 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto. Mąkę zagniatamy z solą, jajkami i taką ilością wody, aby powstało gładkie, zwarte ciasto. Przykrywamy je wilgotną ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Buraki obieramy i ścieramy na tarce. Dobrze odciskamy z wody. Lekko podsmażamy na maśle, wrzucamy do miski, doda-jemy ricottę, jajka, sól, pieprz i parę łyżek bułki tartej (która sprawi, że nadzienie nie będzie zbyt miękkie i wilgotne). Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy posypanej mąką. Wycinamy kółka o średnicy 10 cm. Na każdym układamy łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepiamy brzegi. Gotujemy pierogi w dużej ilości osolonej wody i wyjmujemy łyżką cedzakową. Masło roztapiamy na patelni i dodajemy mak. Układamy pierogi na półmisku, polewamy sosem maślano-makowym i posypujemy tartym parmezanem. Podajemy od razu.

Komentarze (2)
Zaloguj się
  • avatar

    Gość: w

    Oceniono 8 razy 6

    szkoda ze p. Tessa nie ma juz programu w TVN Style jak przed laty - bardzo go lubiłam..mial totalnie inny klimat niz wszystkie aktualne programy..nie byl nowoczesny a raczej stylowy..piekny, powolny..z klimatem..

  • avatar

    Gość: ciambellina

    Oceniono 2 razy 0

    wedzonka krotoszynska w dolomitach? co w oryginale?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX