Gazeta.pl > magazyn-kuchnia >  Felieton

Kuchnia włoska. Narty w Dolomitach

Tessa Capponi-Borawska
28.01.2013 10:36
A A A Drukuj

Fot. Agata Jakubowska

SCHWARZPLENTEN-TORTE (Dla 6-8 osób)

 

Składniki

  • 20 dag mąki gryczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 7 g (saszetka) suchych drożdży
  • 20 dag mielonych migdałów
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru
  • jajka
  • dżem z czarnej porzeczki
  • bita śmietana do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Przesiewamy mąkę: gryczaną i pszenną z drożdżami. Dodajemy mielone mig-dały. Mieszamy. W dużej misce ucie-ramy masło, dodając powoli cukier i żółtka. Gdy powstanie pulchna masa, wsypujemy stopniowo suche składniki, ciągle mieszając. Ciasto będzie dość twarde. Ubijamy białka i stopniowo dodajemy do ciasta, mieszając delikatnie, ale dokładnie. Ciasto wlewamy do tortownicy wyścielonej pergaminem, po czym pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut. Studzimy, a następnie kroimy wzdłuż na pół. Każdą połówkę smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Składamy ponownie i dekorujemy bitą śmietaną.

Zobacz także
Komentarze (2)
Zaloguj się
  • avatar

    Gość: w

    Oceniono 8 razy 6

    szkoda ze p. Tessa nie ma juz programu w TVN Style jak przed laty - bardzo go lubiłam..mial totalnie inny klimat niz wszystkie aktualne programy..nie byl nowoczesny a raczej stylowy..piekny, powolny..z klimatem..

  • avatar

    Gość: ciambellina

    Oceniono 2 razy 0

    wedzonka krotoszynska w dolomitach? co w oryginale?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX