Tessa Capponi-Borawska o dyscyplinie w diecie

Tessa Capponi-Borawska
O nieodchudzaniu się, wiosennym przesileniu, zbawiennych właściwościach buraków, miłości do awokado oraz słodkim majonezie opowiada nam Tessa Capponi-Borawska
Fot. Anna Bedyńska / Agencja Gazeta Fot. Anna Bedyńska / Agencja Gazeta

Diety po włosku

Słowo "dieta" pochodzi od greckiego diaita, które ogólnie oznacza "sposób życia". Otóż starożytne traktaty dietetyczne nie były tylko zbiorami wskazówek na temat jedzenia, ale bardzo dokładnie opisywały, jak żyć zdrowo, w zależności od pory roku, wieku, płci i usposobienia.
Parę razy w moim życiu podjęłam się diety - we współczesnym tego słowa znaczeniu. Najczęściej, żeby stracić te zbędne kilogramy, które nie pozwalały mi wcisnąć się w ulubioną sukienkę. Jednak od paru lat, szczególnie na wiosnę, mam po prostu potrzebę zmiany w moim codziennym jadłospisie. Nie potrafię do końca wytłumaczyć, na czym ta potrzeba polega, ale chyba jakoś mocno dopada mnie "przesilenie wiosenne" i najwidoczniej potrzebuję czegoś, co dodałoby mi trochę wigoru.
Dzień zaczynam więc herbatą imbirową: obieram korzeń imbiru i grubo go kroję, zalewam wrzątkiem i jeszcze raz doprowadzam do wrzenia. Wypijam ją z odrobiną soku z cytryny lub limonki.
Taki gorący napój oczyszcza organizm i pomaga w trawieniu.
Na śniadanie lubię biały ser z olejem lnianym i kiełkami (najchętniej z brokułów) albo z oliwą i odrobiną szczypiorku. Kończę dobrą zieloną herbatą.
Inny napój, który pijam regularnie w ciągu dnia, to sok z buraków, marchewki, żurawin i granatów. Taka jest baza, ale czasami dodaję też selera korzeniowego lub naciowego albo pietruszkę. Sok z buraków również oczyszcza organizm, ma dużo witamin i minerałów, no i wzmacnia system immunologiczny. Żurawiny z kolei dobrze działają na układ pokarmowy i moczowy, a owoce granatu na pracę serca. To dobra dawka energii.
Bardzo lubię też warzywa korzeniowe i wszelkiego rodzaju rzepy. Surówka z czarnej rzepy z jogurtem, czosnkiem i dużą ilością nat-ki pietruszki jest jedną z moich ulubionych. Przepis na surówkę z białej rzodkwi przyszedł mi do głowy, kiedy chrupałam pyszną sałatkę z kalarepy, kaparów i czerwonej cebuli w warszawskiej restauracji Butchery&Wine. Pomyślałam, że połączenie lekko pikantnej rzodkwi z orzechami będzie strzałem w dziesiątkę.
A cały sekret tego dania tkwi w dużej ilości soku z cytryny (można wcisnąć go znacznie więcej, niż podaję w przepisie).
Mam też wielką słabość do awokado. Mogłabym się nim zajadać bez przerwy! Lubię łączyć je ze świeżymi krewetkami albo mięsem kraba (też świeżym, a nie z puszki). Ostatnio polubiłam wersję z surowym łososiem. Nazywam to danie: "cały posiłek w małej skorupce", bo rzeczywiście jest bardzo sycące.
Z kolei przepis na sałatkę owocową ze "słodkim majonezem" znalazłam w książce "Cucina vegetariana" (Kuchnia wegetariańska) Enrica Alliaty, księcia Salaparuty. Autor był sycylijskim arystokratą, teozofem i wielkim erudytą. Należy do moich ulubionych pisarzy kulinarnych, ale muszę przyznać, że gdy po raz pierwszy przeczytałam tę przedziwną recepturę, nie byłam do końca przekonana. Niesłusznie. Gęsty, kremowy sos jest pysznym zwieńczeniem owocowej sałatki, która, umówmy się, zwykle bywa po prostu nudna.
W mojej diecie nie ma pojęcia "wyrzeczenie". Wybieram to, co mi smakuje i jednocześnie może mi dobrze służyć. Świetne samopoczucie zależy również od humoru i jeżeli mam go sobie popsuć, jedząc niby "zdrowo", ale niesmacznie, nie ma to żadnego sensu. Najlepszą oznaką zdrowia jest przecież szeroki uśmiech.

1
Fot. BBS Fot. BBS

Mieszany sok warzywny

(porcja dzienna - 1 duża szklanka)

 

Składniki

  • 1/2 szklanki soku z buraków
  • 1/2 szklanki soku z marchewki
  • 1/2 szklanki soku z żurawin
  • 1/2 szklanki soku z granatów

 

Sposób przygotowania

Ten miks przyrządzamy w ten sposób, że najpierw wyciskamy sok z buraków i odstawiamy go na około godzinę, żeby na wierzchu zrobiła się pianka. Gdy się utworzy, wyciskamy pozostałe soki i mieszamy wszystkie ze sobą. Koktajl polecam pić dwa razy dziennie, najlepiej przed posiłkami.

2
Fot. BBS Fot. BBS

Sałatka z białej rzodkwi

(dla 2-3 osób)

 

Składniki

  • 1 duża biała rzodkiew
  • duża garść wyłuskanych włoskich orzechów
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania

Rzodkiew obieramy i kroimy w cienkie plastry. Orzechy i natkę grubo siekamy. Mieszamy olej orzechowy, sok z cytryny, odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Plastry rzodkwi układamy na talerzu, posypujemy orzechami i pietruszką, skrapiamy sosem.

3
Fot. BBS Fot. BBS

Sałatka owocowa

(dla 4 osób)

Macedonia di frutta alla maionese dolce

 

Składniki

  • 2 obrane banany
  • 3 grube plastry bez skórki ananasa
  • 2 średnie obrane jabłka
  • 2 średnie obrane gruszki
  • 15 dag migdałów bez skórki
  • 2 łyżki ciemnego miodu
  • 1 żółtko

 

Sposób przygotowania

Owoce kroimy na małe kawałki, dodajemy pokruszone migdały. Robimy słodki majonez, ucierając miód z żółtkiem. Polewamy sosem wymieszane owoce.

4
Fot. BBS Fot. BBS

Faszerowane awokado

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 25 dag filetu z łososia
  • 1 cała cytryna + sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 pęczek szczypiorku (posiekany)
  • 2 awokado
  • 1 łyżeczka posiekanych kaparów
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Łososia drobno siekamy ostrym nożem, mieszamy z sokiem z połowy cytryny, musztardą, szczypiorkiem, odrobiną soli i pieprzu, odstawiamy. Cytrynę kroimy w cienkie plastry. Awokado przekrawamy na połówki i ostrożnie wyjmujemy najpierw pestkę, a potem miąższ, nie uszkadzając skórki. Miąższ miażdżymy widelcem, dodając resztę soku z cytryny i oliwę. Łączymy z łososiem i wypełniamy skórki owoców. Dekorujemy cienkimi plastrami cytryny

5