Truskawki z alkoholem. 7 niewinnych przepisów które poprawiają nastrój

Magazyn Kuchnia
Bowl piwny z truskawkami

Bowl piwny z truskawkami (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)

Klasyczny zestaw to - wiadomo - truskawki z szampanem, ale my mamy dla was mniej oczywiste propozycje. Wypróbujcie dziś wieczorem
1 z 7
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Truskawki z sherry

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Umyte i osączone truskawki kroimy wzdłuż na połówki, nie odrywając szypułek. Owoce układamy na półmisku, skrapiamy sherry i schładzamy w lodówce. Podajemy posypane odrobiną świeżego, grubo zmielonego pieprzu.

2 z 7
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Granita z truskawek z czerwonym winem

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Miksujemy truskawki i wino. Zamrażamy pulpę w plastikowym pojemniku, a następnie kruszymy w blenderze. Granitę nakładamy do miseczek i podajemy.

3 z 7
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Truskawki w wódce

Składniki

 

Sposób przygotowania

Truskawki dokładnie myjemy i oczyszczamy z szypułek. Składniki mieszamy w słoiku, zakręcamy, wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby owoce się zmacerowały. Podajemy na deser, np. z kruchymi ciastkami.

4 z 7
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Bowl piwny z truskawkami

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Myjemy truskawki, usuwamy ogonki i listki. Większe owoce kroimy na połówki lub ćwiartki, małe pozostawiamy w całości. Przekładamy do naczynia na bowl, mieszamy z cukrem. Gdy owoce puszczą sok, wlewamy połowę dobrze schłodzonego piwa, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem wlewamy resztę piwa i bardzo zimnego szampana.

5 z 7
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Bananowy pszczelarz

Składniki

 

Sposób przygotowania

Plasterki bananów, cząstki pomarańczy, połówki truskawek i całe maliny wrzucamy do szklanki koktajlowej, zalewamy miodem pitnym i czekamy, aż owoce nasiąkną. Podajemy z łyżką.

6 z 7
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Granita truskawkowa na szampanie

Składniki

  • 1,25 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 20 dag małych truskawek
  • 3/4 szklanki soku z czerwonych grejpfrutów
  • 2,25 szklanki zimnego wytrawnego szampana lub musującego wina
  • 1,5 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej
  • kilka łyżek sera mascarpone
  • 15-20 truskawek z listkami do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Mieszamy 3/4 szklanki cukru z wodą i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Studzimy. Miksujemy oczyszczone truskawki, pół szklanki truskawkowego purée dodajemy do syropu razem z sokiem grejpfrutowym i szampanem. Masę wlewamy do metalowej miski i zamrażamy (przez co najmniej 6 godzin), mieszając co pół godziny. Pozostały cukier mieszamy ze skórką cytrynową, część odsypujemy do dekoracji kieliszków, resztę miksujemy z mascarpone. Brzegi kieliszków do martini zwilżamy wodą, zanurzamy w cytrynowym cukrze, napełniamy porcjami granity truskawkowej. Dekorujemy kremem z serka mascarpone oraz truskawkami i od razu podajemy.

7 z 7
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl

Shrub margarita

SHRUBS
Shrubs (ang. krzewy) to nowy pomysł na kwaśny składnik w koktajlach - owoce w occie z dodatkiem cukru i wody. Sposób konserwowania octem owoców, takich jak jeżyny, maliny czy truskawki, jest znany w USA od XVIII w. Teraz Amerykanie zaczęli dodawać takie marynaty do drinków. Shrubs przydają koktajlom głębi i charakteru.

 

Shrub malinowy

  • 2 szklanki malin
  • 1 gałązka rozmarynu
  • listek laurowy
  • 2,5 szklanki octu winnego
  • 1 szklanka syropu cukrowego (woda wymieszana z cukrem w proporcji 1:1)

 

Shrub margarita

  • 65 ml tequili
  • 30 ml Triple Sec (np. Cointreau)
  • 15 ml shrubu malinowego

 

Oraz:

  • kostki lodu
  • sól i malina do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Maliny, rozmaryn i listek laurowy zalewamy octem i pozostawiamy na noc. Zlewamy płyn, odciskając maliny. Przecedzony płyn mieszamy z taką samą ilością syropu cukrowego, gotujemy około 10 minut i schładzamy.

Składniki drinka wstrząsamy w wypełnionym lodem shakerze. Brzeg kieliszka do martini zanurzamy w soli, do kieliszka wkładamy lód i wlewamy  przez sitko zawartość shakera. Dekorujemy maliną.

Więcej na ten temat: alkohol, truskawki