Amerykańskie drinki na karnawał

Aga i James Hilferty
Shrub margarita

Shrub margarita (Fot. M&K Duklas/Duklas.pl )

W miksologii, czyli sztuce przyrządzania koktajli, Ameryka jest nie do pobicia. Europa może tylko stać, bić brawo i się uczyć. O najnowszych trendach w tej dziedzinie piszą nasi korespondenci z Florydy. Oto wybrane dla was amerykańskie drinki na karnawał.
1 z 5
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl

Shrub margarita

SHRUBS
Shrubs (ang. krzewy) to nowy pomysł na kwaśny składnik w koktajlach - owoce w occie z dodatkiem cukru i wody. Sposób konserwowania octem owoców, takich jak jeżyny, maliny czy truskawki, jest znany w USA od XVIII w. Teraz Amerykanie zaczęli dodawać takie marynaty do drinków. Shrubs przydają koktajlom głębi i charakteru.

Shrub malinowy

  • 2 szklanki malin
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 listek laurowy
  • 2,5 szklanki octu winnego
  • 1 szklanka syropu cukrowego (woda wymieszana z cukrem w proporcji 1:1)

Shrub margarita

  • 65 ml tequili
  • 30 ml Triple Sec (np. Cointreau)
  • 15 ml shrubu malinowego

Oraz:

  • kostki lodu
  • sól i malina do dekoracji

Sposób przygotowania

Maliny, rozmaryn i listek laurowy zalewamy octem i pozostawiamy na noc. Zlewamy płyn, odciskając maliny. Przecedzony płyn mieszamy z taką samą ilością syropu cukrowego, gotujemy około 10 minut i schładzamy.

Składniki drinka wstrząsamy w wypełnionym lodem shakerze. Brzeg kieliszka do martini zanurzamy w soli, do kieliszka wkładamy lód i wlewamy  przez sitko zawartość shakera. Dekorujemy maliną.

2 z 5
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl

Roccio

LATYNOAMERYKAŃSKA GORĄCZKA

Tropikalne koktajle - Mojito, Mai Tai, Pina colada - są na czasie bez względu na porę roku i stale powstają nowe wariacje na ich temat. Jedną z nich jest Roccio, drink stworzony na otwarcie festiwalu Key West Bacchanalia na Florydzie przez Ahmeda Naveirę, ambasadora Rums of Puerto Rico.

Składniki

  • 5 plasterków kiwi
  • 50 ml białego rumu z Puerto Rico (np. DonQ Crystal)
  • 20 ml soku z cytryny
  • 65 ml soku z białych winogron
  • lód

Sposób przygotowania

Rozgniatamy w shakerze 4 plasterki kiwi z rumem i sokiem z cytryny. Dodajemy sok z winogron i lód, mocno wstrząsamy, cedzimy do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Ozdabiamy plasterkiem kiwi.

3 z 5
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl

Manhattan z domowym bitters

BITTERS
Bitters, czyli wysokoprocentowe alkohole nasycone ziołami, przyprawami, korzeniami, korą czy owocami od lat rządzą w barach za Atlantykiem. Oprócz standardowych, takich jak angostura (ostra, leśna) czy Peychaud's (lekko anyżkowy), dostępne są tysiące innych smaków, np. selerowe lub z ostrych papryczek.

Bitters z rodzynkami i wanilią

  • 6 lasek wanilii przekrojonych wzdłuż na pół
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 gwiazdki anyżu
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 2 goździki
  • 10 jagód jałowca
  • 750 ml mocnej (najlepiej 100 proof) whiskey

Manhattan z domowym bitters

  • 65 ml whisky (najlepiej amerykańskiej)
  • 20 ml słodkiego wermutu (np. czerwone Martini & Rossi Sweet)
  • 1 łyżeczka domowego bitters
  • wisienka koktajlowa (maraska) do dekoracji

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wkładamy do szklanego słoja, zalewamy whiskey i zakręcamy. Przechowujemy w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej przez 20 dni, codziennie potrząsając słojem. Po tym czasie przelewamy bitters przez filtr do kawy do czystej butelki.

Whisky, wermut i bitters wlewamy do wypełnionej lodem szklanicy. Mieszamy łyżką barmańską,  aż się schłodzi, delikatnie, tak aby koktajl pozostał przejrzysty. Przelewamy przez sitko do schłodzonego kieliszka koktajlowego i dekorujemy wisienką.

4 z 5
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl

Vodka Martini

KLASYKa (Z OSOBISTYM AKCENTEM)
Klasyczne koktajle już od jakiegoś czasu przeżywają w USA renesans. W barach znów królują Martini, Old Fashioned, Manhattan i inne kreacje. Warto odnowić znajomość z klasyką - w końcu te drinki przetrwały próbę czasu! Wystarczy dodać coś od siebie i sukces murowany.

Składniki

  • 65 ml wódki
  • 15 ml wytrawnego wermutu (np. białe Martini Rossi Dry)
  • zielona oliwka bez pestki
  • kawałek kiełbaski chorizo i sera pleśniowego (z niebieską pleśnią) do dekoracji

Sposób przygotowania

Wlewamy wódkę i wermut do wypełnionego lodem shakera. Mieszamy łyżką barmańską, aż się schłodzi, delikatnie, tak aby koktajl pozostał przejrzysty. Przelewamy przez sitko do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Nadziewamy na szpikulec oliwkę, chorizo i ser. Takim "koreczkiem" dekorujemy drinka.

5 z 5
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl

Poncz Negroni z mandarynkami

PONCZ
Przygotowany wcześniej poncz to idealny pomysł dla tych, którzy chcą cieszyć się towarzystwem gości, nie marnując czasu na robienie drinków.

Składniki

  • 4 mandarynki
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 1 szklanka słodkiego wermutu (np. czerwone Martini & Rossi Sweet)
  • 1 szklanka campari
  • 1,3 szklanki ginu
  • 2 butelki schłodzonego wina musującego (na przykład prosecco)

Sposób przygotowania

Obieramy dwie mandarynki. Rozgniatamy miąższ i mieszamy z cukrem oraz sparzoną skórką z jednej mandarynki. Wrzucamy do dużej misy ponczowej lub dzbanka. Wlewamy wermut, campari i gin. Chłodzimy w lodówce przez noc. Tuż przed podaniem wyjmujemy owoce i skórkę, odciskając z nich jak najwięcej płynu. Dodajemy zimne wino musujące i obrane, pokrojone w plasterki pozostałe mandarynki. Podajemy w wypełnionych lodem, dużych, schłodzonych kieliszkach do wina.

Uwaga: warto mieć pod ręką syrop cukrowy do ewentualnego doprawienia ponczu, który, przez dodatek campari, jest gorzkawy:

Przygotowujemy syrop cukrowy: do rondelka wlewamy 100 ml wody i wsypujemy 250 g cukru. Gotujemy na małym ogniu (nie mieszamy!), aż syrop osiągnie temperaturę 120 st. (nie może zbrązowieć, powinien pozostać przezroczysty!).

Kluczowa jest temperatura syropu - podgrzewamy go do 120 st. Najlepiej sprawdzić temperaturę termometrem cukierniczym, a jeśli go nie mamy, wykonajmy "próbę nitki": schłodzoną kroplę syropu chwytamy kciukiem i palcem wskazującym - jeśli przy rozciąganiu powstanie nitka, syrop jest gotowy. Aby kryształki cukru nie osadzały się na brzegach garnka w czasie gotowania (ok. 10 minut), możemy zwilżać wodą jego ścianki za pomocą pędzelka.

Więcej na ten temat: alkohol, drinki, karnawał, przepisy kulinarne