TULLAMORE D.E.W. Irlandzka whiskey

red.
TULLAMORE D.E.W.

TULLAMORE D.E.W. (Fot. Materiały prasowe)

Trzykrotnie destylowana irlandzka whiskey znana ze swojej wyjątkowej łagodności i unikalnego charakteru. Każda butelka to kompozycja aż trzech irlandzkich whiskey: single malt, whiskey jęczmiennej oraz zbożowej
1 z 3
Fot. Materiały prasowe
Fot. Materiały prasowe

TULLAMORE D.E.W. - Łagodny charakter. Rogata dusza

Właśnie tak - z kropkami. Historia nazwy tej znanej irlandzkiej whiskey sięga roku 1887. Wtedy to Daniel E. Williams, ówczesny dyrektor generalny i późniejszy właściciel destylarni, poszukiwał zgrabnego określenia, które przydałoby produktowi odrobiny romantyzmu. Myślał, myślał, aż w końcu... z własnych inicjałów ułożył słowo dew  (ang. rosa), które dodał do "Tullamore" - nazwy miasta w hrabstwie Offaly, w którym znajduje się gorzelnia. Warto nadmienić, że "rosa" to miano nie tylko marketingowe - whiskey jest destylowana trzykrotnie, co przekłada się na jej aksamitny i niezwykle delikatny smak.

Tullamore D.E.W. Blend, CEDC, 59 zł/0,7 l

2 z 3
Fot. Materiały producenta
Fot. Materiały producenta

Tropical Dew

Składniki:
  • 40 ml. Tullamore Dew
  • 20 ml. soku ananasowego
  • sok z połowy wyciśniętej cytryny
  • woda gazowana do dopełnienia
Sposób przygotowania:
wszystkie składniki wlać do długiej szklanki na kości lodu, dopełnić wodą gazowaną, zamieszać. Udekorować plastrem ananasa
3 z 3
Fot. Materiały producenta
Fot. Materiały producenta

Tullamore Dew On Ice

Składniki:

  • 50 ml Tullamore Dew
  • 3 kostki lodu

Sposób przygotowania:

Lód wrzucić do szklanki, i zalać je Tullamore Dew.

Więcej na ten temat: whisky