3 drinki na weekend: z dżinem, cynarem i brandy

Magazyn Kuchnia
Do Andrzejek został tydzień, więc warto poćwiczyć miksologię. Żeby błyszczeć przed znajomymi, a przede wszystkim żeby posmakować czegoś pysznego i się dobrze bawić. Proponujemy delikatny kobiecy drink z mlekiem, elegancki aperitif i drink, który pijał detektyw Philip Marlowe



Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Gimlet - Roberta Makłowicza

Miałem 16 lat, zaczytywałem się kryminałami Raymonda Chandlera. Bohater zawsze popijał
to samo, a ja marzyłem, żeby gimletu spróbować. Jedyny znany w Polsce dżin nazywał się Lubuski, a sok do niego można było kupić tylko w Peweksie. Po latach spróbowałem drinka według oryginalnego przepisu - okazał się przepyszny i jestem mu wierny do dzisiaj.

Składniki

  • 1 część dżinu Bombay Sapphire
  • 1 część oryginalnego soku z limonek Rose's
  • kilka kostek lodu
  • plasterek limonki na szklankę

 

Sposób przygotowania

Mieszamy w równych proporcjach: 1 część dżinu Bombay Sapphire (produkowany wg. tej samej receptury od 1761 r.), 1 część oryginalnego soku z limonek Rose's, kilka kostek lodu plasterek limonki na szklankę

 

Robert Makłowicz - dziennikarz, publicysta (często w duecie z Piotrem Bikontem), smakosz, autor książek kulinarnych.

1
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Cynar Lime - drink Piotra Bikonta

Cynar, od jakiegoś już czasu dostępny na naszym rynku likier produkowany z karczochów, wymyślili Włosi. Zupełnie niedawno - w połowie XX wieku. Ma smak gorzki ciekawą, orzechową goryczą, nie brak mu też nuty słodyczy. Kwaśny sok z limonki dopełnia kompozycję idealnie. Cynar używany jest do rozmaitych koktajli. W barze Różowe Drzwi w Seattle podają koktajl "Tom Waits was Here" ("Był tu Tom Waits"), w którym miesza się cynar, burbona i wino musujące.
Też pyszny.

 

Składniki

  • 50 ml cynaru
  • 100 ml wody gazowanej
  • sok z jednej limonki
  • lód

 

Sposób przygotowania

Wlać cynar do szklanki, zalać wodą, dodać sok i lód, zamieszać. Można pić przez słomkę. Limonkę możemy oczywiście zastąpić cytryną, choć jeszcze bardziej oczywiste jest, że nie będzie to już tak całkiem to samo.

 

Piotr Bikont - dziennikarz, autor filmów dokumentalnych, recenzent kulinarny, smakosz. Autor (do spółki z Robertem Makłowiczem)  książek: "Dialogi języka z podniebieniem" i "Listy pieczętowane sosem". Obaj autorzy prowadzą też blog "Między nożem a widelcem".

2
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Koktajl Alexander - Marii Wiernikowskiej

Poznałam go, podróżując autostopem przez Włochy. Nazywał się Alexander. Nad tańczącymi kręciła się srebrna kula, puszczając zajączki. Ze złego gustu się wyrasta... Namawiam do drinków jednoskładnikowych. Koktajl Alexander koi duszę. Podobno też osłabia wolę. No i dobrze. Lepiej mieć słabą wolę i szczęśliwe serce niż twardy charakter i niezłomne zasady. Do osłabienia woli trzeba użyć 60 ml ginu, w celu ukojenia serca - 60 ml brandy. Na problemy z duszą najlepszy jest koniak (60 ml).

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Shaker wypełniamy do połowy lodem. Dodajemy pozostałe składniki (bez gałki muszkatołowej) i wstrząsamy. Przelewamy do kieliszka koktajlowego. Z wierzchu oprószamy świeżo utartą gałką muszkatołową.

Maria Wiernikowska - dziennikarka, korespondentka wojenna i publicystka.

3
Więcej na ten temat: alkohol, drink, trzy drinki na weekend