Mrożone drinki i sorbety z alkoholem

Magda Duklas
Są lekkie, owocowe i z domieszka alkoholu. Delektowanie się mrożonym drinkiem czy alkoholowym sorbetem należy do największych przyjemności letniego popołudnia
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Pina colada sorbet

(ok. 12 porcji)

Składniki

  • 400 ml soku z ananasa
  • 200 ml śmietanki 30-proc.
  • 100 ml likieru Malibu
  • wiórki kokosowe
  • wiśnie z kompotu

Sposób przygotowania

Miksujemy sok z ananasa, śmietankę i Malibu. Wlewamy do małych foremek i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Wyjmujemy, obsypujemy wiórkami, dekorujemy wisienką i ponownie wkładamy do zamrażalnika, aż koktajl całkowicie się zamrozi.

1
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Mrożone mojito

(4-6 porcji)

Składniki

  • garstka liści mięty
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml białego lub złotego rumu
  • 200 ml soku z limonek (z ok. 5 owoców)
  • 200 ml wody

Sposób przygotowania

Rozdrabniamy liście mięty razem z cukrem w blenderze, przerywając co chwilę pracę urządzenia po to, by liście mięty zachowały swój kształt. Dolewamy rum i sok z limonek i łączymy z wodą. Wkładamy do większego pojemnika i mrozimy. W przeciwieństwie do poprzednich drinków ten od czasu do czasu mieszamy, żeby nie zastygł w jednolitą bryłę - ponieważ zawiera on wodę. Drinków wyłącznie z alkoholem mieszać nie musimy, gdyż alkohol sprawi, że nie zastygną całkowicie.

2
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Mrożona krwawa Mary

(ok. 6 porcji)

Składniki

  • 500 ml soku pomidorowego
  • mała garstka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli selerowej
  • sok z połowy cytryny
  • 100 ml wódki
  • kilka kropli sosu Worcestershire
  • kilka kropli sosu Tabasco

Sposób przygotowania

Miksujemy razem sok pomidorowy, natkę pietruszki, sól selerową, sok i wódkę oraz oba sosy. Wlewamy do zabawnych foremek, np w kształcie serca, i zamrażamy. Gdy drink zastygnie, wyjmujemy go z foremek, dekorujemy grubą solą morską i grubo zmielonym pieprzem.

3
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Moskiewska ostryga z jagodami lub truskawkami

(ok. 10 porcji)

Składniki

  • 4 cienkie płatki świeżego imbiru
  • 500 g jagód lub truskawek lub po 250 g każdego z owoców
  • 100 ml wódki
  • sok z limonki
  • kilka kropli gorzkiej Angostury
  • 100 ml imbirowego piwa
  • lemoniada

Sposób przygotowania

Miksujemy imbir z owocami, aż do otrzymania gładkiego musu, dodajemy wódkę, sok z limonki i Angosturę do smaku, łączymy z piwem. Wlewamy do cienkich szklanek do 3/4 wysokości i mrozimy przez ok. 2 godz. Po tym czasie uzupełniamy drink lemoniadą i ponownie zamrażamy.

4
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sorbet z pomarańczówki

(ok. 6 porcji)

Składniki

  • 5 dużych pomarańczy obranych i podzielonych na cząstki (bez albedo)
  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 100 ml wódki
  • sok z limonki (niekoniecznie)

Sposób przygotowania

Miksujemy kawałki owoców z sokiem i wódką. Ewentualnie doprawiamy sokiem z limonki, a jeśli drink jest zbyt gorzki, można też dodać trochę cukru. Rozlewamy do miseczek i zamrażamy.

5
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Mrożony Bellini

(ok. 6 porcji)

Składniki

  • 200 ml purée z brzoskwini (ok. 4 dojrzałe owoce, obrane ze skórki)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 ml prosecco lub cavy

Sposób przygotowania

Miksujemy purée z sokiem, delikatnie dolewamy wino, mieszamy. Wlewamy do niedużych szklanek
lub waflowych rożków i mrozimy.

6
Więcej na ten temat: alkohol, drinki, koktajl