Ciepłe wieczory i zimne drinki

Jacek Krawczyk, Damian Prazimowski
Kiedy pije się krupnik czy becherovkę? Po naaartach! Wszyscy to wiedzą... I wszyscy się mylą, drodzy Państwo. Typowo zimowe trunki doskonale sprawdzają się podczas upałów. Niemożliwe? A jednak. Oto dziewięć ich wcieleń w iście plażowym wydaniu
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

The Krupnik

Składniki

  • 30 ml krupniku
  • 10 ml likieru Galiano
  • 10 ml likieru bananowego
  • 30 ml soku żurawinowego
  • kruszony lód
  • do dekoracji po jednej truskawce, malinie i borówce plus skórka z cytryny

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wraz z lodem shakerujemy i przelewamy do kieliszka koktajlowego. Dekorujemy szaszłykiem z owoców, wokół których oplatamy skórkę z cytryny.

1
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

A śliwka wpaść nie chciała...

Składniki

  • truskawki
  • syrop cukrowy (przepis poniżej)
  • kruszony lód
  • 40 ml śliwowicy
  • bitter lemon
  • twist z cytryny do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Do szklanki typu whisky wrzucamy pokrojone w ćwiartki truskawki i dodajemy trochę kruszonego lodu oraz syropu cukrowego. (Syropu warto zrobić więcej i przechowywać: do 1 litra wrzącej wody wsypujemy 1 kg cukru i gotujemy, aż płyn zgęstnieje. Schłodzony przelewamy do butelki i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce). Następnie wlewamy śliwowicę. Mały chlust bitter lemon będzie zwieńczeniem dzieła. Pozostaje udekorować je skórką z cytryny.

2
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Bananowy pszczelarz

Składniki

 

Sposób przygotowania

Plasterki bananów, cząstki pomarańczy, połówki truskawek i całe maliny wrzucamy do szklanki koktajlowej, zalewamy miodem pitnym i czekamy, aż owoce nasiąkną. Podajemy z łyżką.

3
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Słodki sen

Składniki

 

Sposób przygotowania

Schłodzone składniki mieszamy w shakerze i przelewamy do wysokiej szklanki. Można ewentualnie wrzucić też cząstkę cytryny.

4
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Moja satysfakcja

Składniki

  • 5 listków mięty
  • 3 ćwiartki limonki
  • 40 ml Żołądkowej Gorzkiej
  • 20 ml blue curaçao
  • 20 ml Malibu
  • 80 ml soku ananasowego lub pomarańczowego
  • woda sodowa lub sprite
  • lód w kostkach
  • do dekoracji gałązka mięty

 

Sposób przygotowania

Do shakera wrzucamy miętę i limonki, następnie ugniatamy je i zasypujemy 5 kostkami lodu. Dodajemy wódkę, curaçao, Malibu i sok. Shakerujemy. Przecedzamy do szklanki typu long drink z nowymi kostkami lodu i dodajemy wody sodowej lub sprite'a w zależności od stopnia słodkości, jaki chcemy uzyskać. Dekorujemy gałązką mięty.

5
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Jabłko Damiana

Składniki

 

Sposób przygotowania

Składniki mieszamy w shakerze z lodem i przelewamy do szklanki typu long drink. Dekorujemy zielonym jabłkiem i wisienką koktajlową.

6
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Zimny o(sąd)

Składniki

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki mieszamy w blenderze lub mikserze. Drink dekorujemy cząstką ananasa.

7
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Czeski melon

Składniki

  • 40 ml Becherovki
  • 10 ml likieru melonowego (np. Midori)
  • sok pomarańczowy
  • syrop blue curaçao
  • twist z pomarańczy i 1 wisienka koktajlowa do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Mocno schładzamy wszystkie składniki. Becherovkę mieszamy z likierem melonowym w wysokiej szklance. Dopełniamy sokiem pomarańczowym i dodajemy ?chlust? syropu blue curaçao. Dekorujemy twistem z pomarańczy i wisienką koktajlową.

8
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Bul-bul brandy

Składniki

 

Sposób przygotowania

Alkohole i sok schładzamy. Trzy pierwsze składniki shakerujemy i przelewamy do wysokiej szklanki. Dopełniamy winem musującym.

9
Więcej na ten temat: alkohol, drinki